Investeren in vastgoed naast je vaste baan, klinkt goed! Maar hoe doe je dat? In deze blog laten we met verschillende tips zien hoe jij dit kunt doen. Daarnaast vertellen we ook hoe jij het beste doelen voor jezelf kunt stellen. Als eerst beginnen we met een mooi voorbeeld van Mick. Mick vertelt hoe hij naast zijn vaste baan is begonnen met investeren in vastgoed.
Beluister het hele verhaal van Mick en zijn vastgoedplannen via onze podcast.
Sportleraar en vastgoedinvesteerder
Mick is een sportleraar en is een tijdje geleden begonnen met investeren in vastgoed. Hij is begonnen door ‘gewoon’ rond te rijden om zo wijken te scouten. Hij heeft zichzelf aangeleerd welke straten en wijken voor hem aantrekkelijk zijn. Daarnaast heeft hij prijzen vergeleken met andere buurten. Hij is er bijvoorbeeld achter gekomen dat hij beter vastgoedobjecten in Dordrecht kon zoeken dan in Rotterdam. Hierdoor heeft Mick zojuist een tweede vastgoedobjectdeal gesloten. Wat goed uitkomt, is dat Mick op de maandagen ‘vrij’ heeft. Op deze dagen werkt hij dus aan al zijn vastgoedplannen. Dealfinders werken vaak niet in het weekend, daarom is het ideaal om een doordeweekse dag vrij te hebben en te werken aan je vastgoedproject. Verder zijn er volgens Mick nog een aantal belangrijke punten waar je op moet letten als je wilt investeren in vastgoed:
Besteed een vast moment in de week aan je vastgoedplan. Het liefst op een doordeweekse dag, want zoals je hierboven hebt kunnen lezen werken dealfinders niet in het weekend.
Maak een checklist in Excel en orden je eigen werkzaamheden. Zo weet je altijd de status van je werkzaamheden en weet je zeker dat je niets vergeet.
Zorg dat je altijd een doel voor ogen hebt en stel je doelen altijd zo specifiek mogelijk op. Beantwoord daarom de volgende vragen voor jezelf:
Hoeveel wil je uiteindelijk bij elkaar sparen?
Wanneer wil je dat doel bereikt hebben?
Hoeveel ga je per maand wegzetten?
Wat zijn je tussentijdse doelen? (dit helpt bij het volhouden)
Wat ga je veranderen om dit doel te bereiken?
Bespaar tijd en energie door bijvoorbeeld een mentor in te schakelen die je kan helpen. Hierdoor verlies je geen tijd met het uitzoeken van zaken waar je nog geen verstand van hebt. Ook kun je op deze manier sneller schakelen en knopen doorhakken. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een huurcontract of aan het contact met een notaris.
Blijf gefocust en bespreek je plannen met een buddy, iemand die in hetzelfde soort traject zit. Met een buddy voel je je sterker en blijf je nou eenmaal meer gefocust om door te gaan. In het voorbeeld van Mick zie je dat het stellen van doelen erg belangrijk is om naast je vaste baan in vastgoed te investeren. Daarom vertellen we wat meer over het stellen van doelen. Want waarom is het eigenlijk zo belangrijk om doelen te stellen? Het is belangrijk omdat we helaas niet alles kunnen onthouden. Soms heb je bijvoorbeeld aan het begin van het jaar iets bedacht, wat je aan het einde van dat jaar nog steeds niet hebt uitgevoerd. Of misschien weet je niet meer precies wat je wilde bereiken dat jaar. Dat is precies de reden waarom het goed is om doelen te stellen en ze ook op te schrijven. Bovendien geeft het je een visie voor de lange termijn en motivatie voor de korte termijn. We hebben 11 tips voor je op een rijtje gezet over hoe je het beste je doelen stelt (en bereikt).
Tip 1: Blik terug op het afgelopen jaar
Voordat je in de toekomst gaat kijken en je aan de slag gaat met je doelen voor het nieuwe jaar (of nog verder vooruit), is het handig om eerst terug te blikken op het afgelopen jaar. Stel jezelf hierbij de volgende vragen:
Heb ik alle doelen bereikt?
Zo nee, wil ik deze doelen dan nog steeds bereiken?
Wat waren grote teleurstellingen?
Wat heb ik hiervan geleerd?
Tip 2: Blik vooruit en kijk naar wat je dromen zijn
Stel je doelen voor het komende jaar, maar kijk ook nog verder vooruit. Want wat zou je bijvoorbeeld over 5 of 10 jaar willen bereiken? Durf te dromen, maar blijf ook realistisch en denk na over elk aspect. Wanneer het bijvoorbeeld jouw doel is om in meerdere panden te investeren, lukt dat misschien niet in 1 jaar tijd. Maak dus voor jezelf een tijdlijn van de dingen die je wilt en wanneer je verwacht dat je deze dromen kunt bereiken.
Tip 3: Schrijf jouw doelen op
Naast het vooruitblikken op jouw doelen, is het ook belangrijk dat je deze doelen opschrijft. Want als je jouw ideeën niet omzet in doelen, dan blijft het bij dromen. Schrijf daarom al je doelen op en schrijf daarnaast ook dingen op waar je tegenaan zou kunnen lopen en hoe je dit zou aanpakken.
Tip 4: Stel jezelf niet te veel doelen
Wanneer je te veel doelen hebt, is het lastig om focus te houden en de doelen te behalen. Want je moet je aandacht dan verspreiden over te veel doelen. Kies daarom voor maximaal 3 grote doelen per jaar en richt daar al je aandacht op. Heb je heel veel plannen? Je kunt ze dan wel vast opschrijven bij je vooruitblik, maar plan ze nog niet dit jaar in.
Tip 5: Maak je doelen SMART
Je doelen worden pas échte doelen als jij ervoor zorgt dat je jouw doelen via de SMART-methode opstelt. Met deze methode maak je je doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Maar wat houden deze termen precies in?
Specifiek: maak jouw doel zo specifiek mogelijk, zodat je weet waar je je op focust. Denk aan de volgende vragen: Wat wil je bereiken? Wie is erbij betrokken? Waar vindt het plaats? Et cetera.
Meetbaar: het doel moet meetbaar zijn om te kunnen controleren of je het doel hebt bereikt. Leg bijvoorbeeld vast wat het begin- en het eindcijfer moet zijn. Bijvoorbeeld: ‘Eind dit jaar heb ik 2 goede (vastgoed)deals afgesloten’.
Acceptabel: ga na of het doel logisch is. En vraag jezelf af of je helemaal achter het doel staat.
Realistisch: soms stellen we doelen die niet haalbaar zijn. Het is dus belangrijk om jouw doelen realistisch te maken. Het mag natuurlijk wel een uitdaging zijn om je doel te behalen, maar maak het niet onmogelijk.
Tijdsgebonden: om er zeker van te zijn dat je je doelen behaalt, is het handig om een een startdatum en einddatum aan je doelen te geven. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent en houdt de deadline je gemotiveerd.
Tip 6: Stel alleen doelen die haalbaar zijn
Zoals hierboven al is beschreven, is het erg belangrijk om een doel haalbaar en realistisch te maken. Kijk bijvoorbeeld bij het stellen van je doel even terug op het afgelopen jaar. Hoeveel groei heb je doorgemaakt en is jouw omzet gegroeid? Zo ja, dan zou je kunnen zeggen dat je je omzet nog net iets meer wilt laten groeien voor komend jaar.
Tip 7: Maak je doelen niet té makkelijk
Haalbare doelen stellen is niet hetzelfde als makkelijke doelen stellen. Als je bijvoorbeeld binnen een jaar een doel wilt behalen en je hebt hem na twee maanden al behaald, dan was het doel waarschijnlijk te makkelijk. Maar heb je het doel binnen een jaar nog niet behaald, dan werkt het demotiverend. Geef jezelf dus wat ruimte en daag jezelf uit.
Tip 8: Je doelen tot acties omzetten
Als jij je doelen hebt bepaald, is het belangrijk dat jij je doelen gaat omzetten in acties. Maar welke stappen heb je hiervoor nodig? Dat is iets waar je over na moet denken. Je kunt bijvoorbeeld meerdere acties per doel gebruiken. Maar zorg in ieder geval voor 1 actie per doel, anders blijft het bij een doel. Je wilt tenslotte niet aan het einde van het jaar terugkijken op een niet behaald doel.
Tip 9: Maak subdoelen
Wanneer je hele grote doelen hebt, dan kunnen meerdere kleine doelen nodig zijn om deze te behalen. Werk bijvoorbeeld met een jaardoel, een halfjaardoel en een maanddoel. Wanneer je deze doelen opstelt, dan dragen deze doelen bij aan het behalen van je grote doel. Vergeet daarbij niet om acties te maken bij je subdoelen.
Tip 10: Jaarplanning
Nadat al jouw doelen en eventuele subdoelen zijn opgesteld en je ze hebt omgezet in acties, dan is het tijd om een jaarplanning te maken. Probeer elke maand te evalueren hoe het met jouw gestelde doelen gaat. Zo heb je overzichtelijk wat je dit jaar wilt bereiken en kun je elke maand bekijken hoe het ervoor staat. Wanneer je tijdens de maandelijkse evaluatie ziet dat je je doelen bereikt hebt, zal dit je een positief en motiverend gevoel geven.
Tip 11: Zorg voor zichtbare doelen
De laatste, maar zeker niet een onbelangrijke tip: hang of plaats jouw doelen op een zichtbare plek. Wanneer jij je doelen in zicht hebt, is de kans groter dat je deze doelen ook daadwerkelijk behaalt. Hang daarom je doelen bijvoorbeeld ergens in je huis op, zoals je slaapkamer of werkkamer. Of hang ze op op in je kantoor. Dus, investeren in vastgoed naast je vaste baan is heel goed mogelijk. Houd jezelf dus niet tegen met de gedachten dat het niet mogelijk is. Wanneer je een goed plan met heldere doelen opstelt, gaat het jou lukken om naast je vaste baan mooie vastgoeddeals te sluiten.