5 Economische verwachtingen in 2021, en de risico’s op je eigen financiën en beleggingen

predictions-finance
Inhoud bericht
Bericht delen:

Ondanks dat 2020 een bijzonder jaar is geweest door de coronacrisis, is het financieel gezien geen slecht jaar geweest. Opvallend was dat de waarde van huizen bleef stijgen en dat de hypotheeklasten laag zijn gebleven vanwege de dalende hypotheekrentes. Maar wat zeggen de analisten en experts over 2021? Kunnen we een beter jaar verwachten of lopen de risico’s hoger op?

wallet-money

De analisten zeggen over 2021 dat er een economisch herstel kan plaatsvinden zodra coronavaccins ervoor zorgen dat de maatregelen omtrent Corona worden afgebouwd. Maar daarentegen kunnen de risico’s van je persoonlijke financiën toenemen. Er heerst momenteel nog een grote verdeeldheid onder de experts. Sommige experts zien de aandelen en huizenprijzen doorstijgen, terwijl andere experts denken dat er een stagnatie van de huizenprijzen aankomt en dat de beurs crasht. Toch lijkt er in 2021 wel een einde te komen aan de aanhoudende dalingen wat betreft de hypotheek- en spaarrentes. Maar een grote stijging zit er naar verwachting ook nog niet in. In deze blog blikken we vooruit en kun je alles lezen over de verwachtingen in 2021.

1: Krapte op de woningmarkt blijft

Opvallend genoeg zagen we in 2020 dat huizenprijzen fors bleven stijgen, ondanks de economische crisis door Corona. En ook in 2021 wordt er een stijging van de huizenprijzen verwacht. Dit heeft te maken met de krapte op de woningmarkt en de extreem lage hypotheekrentes die het financieren van een nieuwe woning relatief goedkoop maakt.

apartments

Bij een crisis, zoals de coronacrisis, loopt de werkloosheid op en neemt de inkomensonzekerheid toe. Dit kan potentiële kopers op de huizenmarkt afschrikken, met als gevolg minder vraag naar huizen en druk op de huizenprijzen. Maar door de steun vanuit de overheid is de werkloosheid relatief laag gebleven en zijn er weinig faillissementen. Toch verwachten economen in 2021 dat de werkloosheid gaat oplopen en dat er meer faillissementen aankomen. Daarnaast lijkt er toch echt een einde te komen aan de alsmaar lagere hypotheekrentes. Dit betekent dat een aantal belangrijke factoren die de huizenprijzen dit jaar hebben gesteund, in 2021 kunnen wegvallen.

In de analyse van economen van ING is te zien dat de huizenmarkt in 2021 gaat afkoelen. Dit betekent dat in het jaar 2021 de gemiddelde huizenprijzen met 0,5% daalt. Aan het einde van 2021 kan de gemiddelde huizenprijzen zelfs zo’n 5% lager staan in vergelijking met december in 2020. Bij Rabobank denken economen er iets anders over. Zij verwachten in 2021 een stijging van de huizenprijzen met gemiddeld 6%. Die stijging is iets minder groot dan dit jaar, maar nog steeds aanzienlijk. Deze positieve inschatting komt doordat economen bij de Rabobank verwachten dat de werkloosheid beperkt zal blijven dit jaar.

Wil je meer horen over de ontwikkelingen op het gebied van overdrachtsbelasting? Bekijk de video hieronder.

2: Daling of stijging van de hypotheekrente?

buildings

Het lijkt erop dat een verdere daling van hypotheekrentes niet heel waarschijnlijk is. Dit heeft te maken met verschillende factoren, waaronder de onderlinge concurrentie tussen geldverstrekkers. De concurrentie in Nederland is groot en dat kan ertoe leiden dat partijen elkaar proberen te verslaan met lage hypotheekrentes. Maar ook moeten geldverstrekkers een balans zien te vinden tussen de hypotheekrente die ze aanbieden en de kosten die ze moeten maken bij het aantrekken van financiering. Daarnaast moeten ze ook rekening houden met de risico’s op wanbetaling.

Geldverstrekkers moeten in 2021 dus meer rekening houden met huiseigenaren die in betalingsproblemen komen. Denk bijvoorbeeld ook aan de werkloosheid die gaat stijgen en de inkomensonzekerheid die gaat toenemen. De marges op de hypotheekrentes moeten dan voldoende zijn om de kosten van wanbetaling op te vangen.

Wat ook een belangrijk factor is voor het aantrekken van geld, is de rente op staatsleningen. Voor hypotheekpartijen is dit belangrijk voor de rentekosten die zij maken. De marktrente voor 10-jarige Nederlandse staatsleningen is momenteel negatief. Economen van ING rekenen erop dat de 10-jaarsrente in de loop van volgend jaar licht stijgt. Dit zou betekenen dat de leencondities voor banken en andere partijen geen speelruimte geven om hypotheekrentes verder te verlagen. Het betekent eerder een lichte stijging.

3: De ontwikkeling van spaarrentes

In 2020 zijn spaarrentes extreem laag gebleven. Veel banken hanteren namelijk een rente voor vrij opneembare tegoeden die dicht bij de 0% liggen. De hoogst variabele spaarrente bedraagt 0,3%. De negatieve rentes treffen zelfs de rijkere spaarders.

savings

De ontwikkeling van spaarrentes is sterk afhankelijk van het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB hanteert voor banken die zelf geld bij ECB deponeren al een tijdje een negatieve spaarrente van 0,5%. Het beleid van de ECB wordt bepaald door de inflatie-ontwikkeling in de eurozone. De gemiddelde inflatie in de eurozone ligt tegen het nulpunt aan. Maar er wordt verwacht dat de inflatie volgend jaar iets bijtrekt en dat het eind 2021 op ongeveer 1% ligt. Het zou mooi zijn als dit ook werkelijk gebeurt, want dan kunnen de banken iets doen aan het extreme rentebeleid. De centrale bank kan dan bijvoorbeeld rentes minder negatief maken en in eerste instantie negatieve rentes voor de rijkere spaarders terugdraaien.

Volgens het Centraal Planbureau lijkt het erop dat de Nederlandse inflatie volgend jaar stabiel blijf op circa 1,3%. Het zal waarschijnlijk nog wel even duren (gelet op de gemiddeld zeer lage spaarrentes) voordat spaarrentes weer in de buurt komen van het inflatieniveau en dat de koopkracht van het spaargeld niet meer afneemt.

4: Spannend beursjaar

stock-market

2021 wordt volgens beursexperts een spannend beursjaar. Je zult het misschien niet verwachten vanwege de wereldwijde coronapandemie in 2020, maar de beurs is al sterk vooruitgelopen op economisch herstel in 2021. Zelfs de experts zijn door de sterke opmars van de beurs verdeeld geraakt over het huidige niveau van de aandelenkoersen. Aandelen zijn naar historische maatstaven ontzettend duur geworden. Beleggers betalen momenteel zeer hoge prijzen in verhouding tot de verwachte en historische winst van bedrijven.

Rentes zijn momenteel extreem laag, waardoor sparen of beleggen in obligaties weinig oplevert. Door het gebrek aan alternatieven wordt een hoger dan gemiddelde koers-winstverhouding voor aandelen rechtvaardigt, aldus sommige beursexperts. Andere beursexperts spreken van een grote zeepbel en zeggen dat het positieve sentimenten nog een aan kan houden. Toch zullen we ergens in het komende jaar te maken krijgen met een correctie of zelfs een beurscrash.

5: Wat gebeurt er met energieprijzen?

car-gas-station

En wat gebeurt er in 2021 eigenlijk met de benzine- en dieselprijzen voor automobilisten? Worden stroom en gas duurder, of juist niet? Laten we het eerst hebben over de olieprijzen in 2021. Want wat gaat er gebeuren met de olieprijzen? De prijs van ruwe olie is namelijk van grote invloed op veel andere energieprijzen. Enerzijds is de olieprijs afhankelijk van de vraag naar energie op wereldwijd niveau en aan de andere kant wordt dat deels bepaald door het quotabeleid van landenclub Opec.

De verwachting is dat in 2021 de transportsector kan herstellen als coronavaccins ervoor zorgen dat de maatregelen omtrent corona worden afgebouwd en een einde maken aan de lockdowns in de wereld. Maar helaas is er nog veel onzekerheid over wanneer de vaccins precies beschikbaar zijn. De olieprijs was eind 2020 teruggekeerd naar ongeveer 50 dollar per vat voor Noordzee-olie, terwijl in mei 2020 de olieprijzen nog op 20 dollar per vat lagen. Wat betreft Brent-olie kunnen we zeggen dat je voor levering in maart 2021 ongeveer 51 dollar betaald. Dit geldt ook voor levering in december 2021.

Alles bij elkaar lijkt het erop dat de markt vooralsnog geen sterke stijging van de olieprijs laat zien. De ontwikkeling van brandstofprijzen (zoals benzine en diesel) zou dan ook vlak kunnen zijn.

De conclusie

living-amsterdam

Als we alles bij elkaar optellen, kunnen we concluderen dat het ook in 2021 slim is om te investeren in vastgoed. Spaarrentes blijven namelijk nog steeds laag en ook hebben we nog steeds te maken met een aantrekkende huizenmarkt. Daarnaast is investeren in vastgoed nog steeds interessant, omdat ook de hypotheekrente laag blijft en er wordt geen grote stijging in deze rente verwacht. De huizenprijzen zijn ook nog steeds goed en de fix en flip strategie kan heel interessant zijn. De buy to let strategie, kopen om te verhuren, kan door de toenemende werkloosheid een risico zijn. Maar over het algemeen zal je daar in de steden en de groeigebieden geen last van hebben. Er is nog steeds een grote krapte op de woningmarkt, waardoor we van weinig risico kunnen spreken. In de blog Investeren op de lange of korte termijn? De voor- en nadelen lees je meer over deze strategieën en wat de voor- en nadelen daarvan zijn. De beurs is wel erg risicovol en we krijgen mogelijk te maken met een beurscrash in 2021. Maar als we kijken naar de spaarrentes, hypotheekrentes, huizenprijzen en woningmarkt, kunnen we vaststellen dat investeren in een beleggingspand nog steeds een slimme stap is.

Geschreven door:

Abonneer op onze nieuwsbrief!

Krijg updates over tends, ontwikkelingen en waar wij bij Real Estate Masterclass ons mee bezig houden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer berichten

Categorieën
Gratis 7-daagse training

Leer in 7 dagen alles wat jij moet weten over Woningen Splitsen!

Wil je leren hoe je woningen kunt splitsen en transformeren voor maximale winst, zonder de hoofdpijn van vergunningen, financieringen en verbouwingen?