Als vastgoedinvesteerder ben je altijd op zoek naar de beste deals. En de beste deals zijn vaak de zogenoemde ‘off market deals’. Dit zijn de deals waarbij het gaat om vastgoed dat niet openbaar te koop staat, bijvoorbeeld via Funda of makelaarskantoren. Het zijn vaak de beste deals, omdat ze onder de marktwaarde aangeboden worden en je niet tegen tientallen andere kopers hoeft te bieden.
Wist je dat je van het vinden van deze deals jouw carrière kunt maken? Slimme beleggers zijn altijd op zoek naar de beste deals en jij kunt hen daar als dealfinder/dealsoucer bij helpen.
Dealfinders zijn een ‘hot item’ op dit moment en niet voor niks. Door de gekte op de woningmarkt is het aantal dealfinders sterk toegenomen. Er liggen mooie kansen, dus als jij in de wereld van vastgoed wilt starten, leren en groeien, onderzoek dan of dit iets voor je is.
Wat is een dealfinder of dealsourcer?
Een dealfinder of dealsourcer is iemand die als broker functioneert in een transactie. Dealfinders zoeken verkopers met goede deals en vervolgens binden ze een koper/belegger aan deze deal. Het is dus een soort bemiddelaar tussen de twee partijen: verkoper en koper.
Vaak zijn off market deals voor beleggers lastig te vinden, het kost veel tijd, en dus maken ze graag gebruik van dealfinders, zeker wanneer het aanbod schaars is. Want voor jou als dealfinder is het de kunst om de beste off market deals te vinden. Dealfinders beschikken over de kennis, de tijd en het juiste netwerk om deze deals te vinden en vervolgens aan beleggers te koppelen.
Beleggers profiteren daardoor van voordelen als: minder concurrentie, lagere prijzen en snellere administratieve afhandeling. En de dealfinder ontvangt een goede commissie. Het is niet voor niets dat dealsourcen de afgelopen tijd zo populair is geworden.
Waarom dealfinder worden?
Jelle Bronshoff is 21 jaar en heeft een kickstart gemaakt in de vastgoedwereld als dealfinder. Met voornaamste redenen om dit nieuwe pad in te slaan: ‘je doet risicoloos ervaring op als dealfinder, en het is een laagdrempelige manier om je eigen beleggingsstrategie te gaan vormen.’ Door te dealfinden leer je de markt kennen en weet je wat een goede deal is. Jelle is één van de dealfinders die inziet dat het een gouden markt is en maakt daar succesvol gebruik van.
Hij wist op zijn achttiende al dat hij het vastgoed in wilde en is nu met zijn studie gestopt om fulltime aan de slag te gaan als dealfinder.
Als jonge gast beschik je nog niet over het vermogen op gelijk vastgoed te kopen. Op deze manier leer je de markt kennen en te identificeren wat een goede deal is. Uiteindelijk wil hij zelf een grote belegger worden en dit een mooie springplank.
Wij zetten daarom een aantal goede redenen op een rij waarom een dealfinder carrière ook voor jou interessant is.
1. Laagdrempelig de vastgoedwereld verkennen
Eén van de belangrijkste redenen om te gaan dealfinden een laagdrempelige manier is om in de beleggingswereld van vastgoed te starten.
2. Geen risico’s
Als dealfinder doe je risicoloos ervaring op met het zoeken van goede deals. Je komt dagelijks in contact met professionals in de vastgoedmarkt, zoals makelaars, notarissen, financierders en beleggers. Jij neemt veel werk uit handen van de verkopers en kopers, zonder dat je zelf een risico loopt. Je investeert zelf ten slotte niet in het beleggingspand, jij bent alleen de ‘makelaar’.
3. Ontdek jouw vastgoedstrategie
Jelle wil uiteindelijk zelf een grote vastgoedbelegger worden. En doordat hij nu als dealfinder veel kennis opdoet en met veel mensen spreekt, leert hij enorm veel. Iedere belegger heeft namelijk zijn eigen visie op vastgoed en iedereen heeft een eigen strategie. Hierdoor kun je op een laagdrempelige manier jouw eigen beleggingsstrategie ontwikkelen. Je hebt namelijk in de praktijk gezien hoe het werkt en op basis daarvan kun je bepalen wat bij jou past.
4. De markt is booming
Het is op dit moment een gekte op de woningmarkt. We hebben te maken met een groot woningtekort, en dat weten beleggers. Door deze krapte en de lage hypotheekrente, slaan beleggers hun slag. En dat niet alleen, ook de negatieve spaarrente speelt een rol. Mensen gaan liever beleggen, dan dat ze hun spaarrente in rook laten opgaan. Dus kansen voor vastgoedinvesteerders en daardoor ook voor dealfinders. In deze gekke markt kun je nu goed geld verdienen.
5. Extra inkomstenbron
Dit sluit feilloos aan op het vorige punt, want doordat de markt zo ‘hot’ is, kun jij extra geld verdienen. Je kunt er je fulltime baan van maken, maar je kunt het ook naast je huidige baan, studie of onderneming doen. Ook heb je geen ervaring in het vastgoed nodig. Wat je moet doen is kennis opbouwen door een Dealfinder Masterclass cursus te volgen en vervolgens kun jij je (fulltime) carrière als dealfinder starten. En daarmee creëer je een mooie extra inkomstenbron.
Waarom verkopers en beleggers met een dealfinder werken
Het succes van dealfinders heeft te maken met kennis, tijd en geld. Dealfinders hebben kennis en tijd, beleggers hebben het geld. Deze dingen komen daarom mooi samen. Als dealfinder beschik je over de tijd, de juiste kennis, maar nog belangrijker: over een goed en groot netwerk. Je bent eigenlijk een makelaar voor investeerders.
Beleggers kunnen natuurlijk ook naar reguliere makelaars gaan, maar die zitten vanwege de drukte op de woningmarkt vaak al vol. Daarnaast gaan verkopers graag met dealfinders in zee, omdat ze de hun woning dan rechtstreeks aan een belegger kunnen verkopen. En als ze hun woning aan beleggers verkopen, kunnen ze dat doen zonder voorbehoud van financiering.
Plus: de bewoners mogen de woning terug huren. Stel dat huidige bewoners wachten op een nieuwbouwwoning, dan kunnen ze hun woning gewoon verkopen en in de tussentijd nog huren totdat ze gaan verhuizen. Daarnaast nemen dealfinders veel gedoe uit de handen van verkopers. Ze hebben bijvoorbeeld geen kosten aan het verkopen van hun woning en er zijn geen tientallen bezichtigingen.
Een dag op pad met Jelle Bronsoff (21), is geen dag hetzelfde
De ene dag ben je de hele dag op pad om panden te bezichtigen, terwijl de andere dag op kantoor zit om met investeerders te bellen. Maar om een beeld te schetsen, legt Jelle hieronder uit wat hij zoal doet.
“Het start natuurlijk allemaal met het vinden en binnenkrijgen van nieuwe leads. Wanneer er een nieuwe lead binnenkomt, bel ik gelijk de eigenaar. Ik wil er dan achter komen wat de staat van de woning is. Moet het opgeknapt worden of is het recentelijk gerenoveerd? Dan weet ik hoe hoog de woning ongeveer in de prijsrange kan gaan zitten. Als de woning in slechte staat is, kun je een lagere prijs afspreken, omdat je zelf de woning moet opknappen. Je kunt dan wel zelf waarde aan de woning toevoegen.”
Vervolgens peilt Jelle hoeveel de eigenaar ongeveer voor de woning wilt hebben. “Op basis van alle informatie bepaalt ik of het interessant is om naar de woning te rijden. Soms heb ik een deal in Groningen of Friesland. Dan moet ik van te voren wel weten dat de deal goed is, anders is het de tijd niet waard om er heen te rijden.”
Een deal package maken
Vaak is Jelle maar 5 á 10 minuten in het pand, omdat hij alles van tevoren alles met de eigenaar afgestemd heeft. De bezichtiging is eigenlijk alleen ter bevestiging van hoe de woning erbij ligt. Hij maakt dan ook foto’s voor de investeerders.
De volgende stap is het maken een deal package. Dit is een document waarin alle details van de deal staan: koopprijs, plaats, bouwjaar, hoe de VvE in elkaar zit etc. Dit document wordt samen met de foto’s naar een lijst van investeerders gestuurd of in een Facebookgroep gezet.
Vaak krijgt hij al binnen een paar uur reactie van investeerders. Zij hebben de deal dan doorgenomen en gekeken of het binnen hun beleggingscriteria past. Wanneer ze interesse hebben, plant hij gelijk een bezichtiging met de geïnteresseerden. Na het bezichtiging is de laatste stap een overeenkomst maken en de deal sluiten.
‘Iedereen opereert in een ander gebied’
Jelle is inmiddels ook al samen met andere dealsourcers geïnterviewd voor dit artikel van de Vastgoedmarkt. Daarin kom ter sprake dat er al veel dealfinders actief zijn maar dat het niet nodig is om je te laten afschrikken: ‘Ik zie ze nooit als concurrenten, want iedereen opereert in een ander gebied. Ook past niet iedere deal bij iedere belegger. Als je geen belegger kan vinden werk je samen en split je de opbrengsten.’
Verdien meer geld als dealfinder
We kunnen wel stellen dat dealsourcen ‘hot and happening’ is. Je hebt tegenwoordig talloze Telegram- en Whatsappgroepen of besloten Facebookgroepen waar deals worden aangeboden. In deze groepen zitten vaak duizenden leden, waardoor de handel enorm snel gaat. De deals worden op verschillende manieren gevonden. Een goed netwerk is daarvoor van groot belang, maar dealfinders maken ook gewoon gebruik van ouderwets flyeren. Dealfinders stoppen flyers door brievenbussen van interessante woningen of appartementen met teksten als: ‘Wij hebben interesse in uw woning.’ Hoe je erachter komt waar je panden onder de marktwaarde vindt, ontdek je in de Dealfinder Masterclass. En dat niet alleen, je leert alle skills die je nodig hebt als dealfinder en je wordt onderdeel van het persoonlijke Dealfinder Netwerk van Real Estate Masterclass.