Coaches over hun eigen ervaring: ‘Aankoop eerste pand altijd spannend’

coaches-realestatemasterclass
Inhoud bericht
Bericht delen:

Als je voor de eerste keer gaat investeren in iets groots, zoals bijvoorbeeld een beleggingspand, dan kun je wel een duwtje in de juiste richting gebruiken. Er is vaak een grote drempel waar je overheen moet stappen.

Thomas van de Mark (28) en Shou Xin Wu (32), coaches bij de Real Estate Masterclass, zijn je voor geweest. Inmiddels hebben ze een vastgoedportefeuille opgebouwd maar ook zij hebben een keer de stap moeten maken zonder de ervaring. In deze blog delen ze zowel hun fouten als het succes bij de eerste aankoop.

‘De eerste aankoop is altijd spannend’

Misschien moet je de eerste stap nog zetten tot het kopen van een pand, en die eerste stap is altijd het moeilijkste. Je zoekt je suf naar een goede deal, dan heb je er eindelijk eentje gevonden en komt er een stemmetje in je hoofd dat zegt: ‘Niet doen’.

straat-amsterdam-huizenEn dat stemmetje herkent Thomas maar al te goed. Toch heeft hij ondanks dat stemmetje zijn eerste pand destijds gekocht. ‘De eerste aankoop is altijd spannend, maar je moet eroverheen stappen om te beginnen en te ervaren hoe het is.’

Het stemmetje houdt ons vaak tegen, omdat we bang zijn om fouten te maken en te falen. Maar het is juist goed om die fouten te maken, het leidt tot meer succes, het zorgt ervoor dat je groeit en vervolgens nog beter gaat leren. Je hoofd verkeert na het maken van fouten namelijk in een soort opperste staat van paraatheid, waardoor je nog beter gaat presteren.

Niet voor niets dat de meest succesvolle mensen het vaak via ‘the hard way’ geleerd hebben. Wanneer je alleen maar veilige keuzes maakt en geen fouten maakt, blijf je in je comfort zone en ga je niet groeien.

 

Wees realistisch en geef jezelf wat ruimte om te groeien

Fouten maken hoort er dus bij en ze zijn ook heel waardevol. Wees er dus niet bang voor. Want denk eens na over wat er echt fout kan gaan en hoe ernstig de risico’s zijn. We hebben vaak de neiging om de gevolgen veel ernstiger in te schatten dan ze in werkelijkheid zijn. Wees dus realistisch over wat er fout kan gaan. Wat gebeurt er in het ergste geval?

shou-xin-cursus

Zo vertelt Shou Xin over zijn ervaring: ‘Bij je eerste pand krijg je sowieso problemen en kom je dingen tegen die je niet verwacht had. Zie je eerste investering als lesgeld. Als je eerste pand geld oplevert is dat mooi, maar zie het voornamelijk als een leerproces. Je leert, je durft, je ziet mogelijkheden en dat kun je vervolgens herhalen. Bij je 2e, 3e en 4e pand ga je het steeds beter doen. Je eerste pand is altijd een leerpand. We zien vaak dat beginnende cursisten gelijk de perfecte deal willen sluiten, maar ze hebben de ervaring en het netwerk nog niet opgebouwd. En dat is ook helemaal niet erg. Natuurlijk moet je wel een zo goed mogelijke aankoop doen, met minimaal 20 of 30 duizend euro overwaarde. Doorbreek vooral de angst en ga leren. Je gaat fouten maken, en die zijn nodig om te leren en te groeien.’

 

Handel een keertje niet naar je innerlijke criticus

Als je focust op wat er fout kan gaan, word je niet succesvol. Je hoeft je innerlijke criticus echter niet helemaal te negeren, want het waarschuwt je voor belangrijke zaken. Bekijk de zaken realistisch en objectief, luister ernaar maar laat dat stemmetje niet je keuzes maken en je weerhouden van groei.

Probeer die stem eens wat vaker op de achterbank te zetten, zoals Thomas ook heeft gedaan. ‘Bij mij stond de innerlijke criticus ook te schreeuwen bij de aankoop van m’n eerste pand. Maar ik heb er niet naar geluisterd en heeft toen kon ik mijn eerste deal tekenen. En nee, het was niet de allerbeste deal, maar toch heeft dat pand mij geholpen om meer panden te kopen.’ Inmiddels heeft hij er 28 in bezit.

 

‘Wil de bank geld aan mij lenen?’

Thomas en Shou Xin krijgen regelmatig de vraag: wil de bank mij wel geld lenen voor de financiering van mijn eerste beleggingspand?

Shou Xin legt uit dat ‘veel beginners denken vaak dat banken dat niet willen doen. Maar integendeel! Banken staan te springen om geld te lenen en ze zijn er juist ook voor de beginner. Dus je kunt gewoon een aanvraag bij de bank doen. Laat je vervolgens dan niet afschrikken door alle vragen die banken stellen. Banken willen je graag geld lenen, maar je aanvraag moet wel gegrond zijn. Door vragen te stellen, weten banken wat je gaat doen en of jij het onder controle hebt. Banken willen de lening onderbouwen en kunnen verantwoorden. Veel mensen schrikken wanneer banken zoveel vragen stellen. Elke vraag voelt voor hen als argwaan, maar dat is het zeker niet. Banken gaan gewoon een checklist af, net als bij iedereen.’

 

Angst voor niet-betalende huurders

Nog een angst van startende investeerders: niet-betalende huurders en huurders die zich slecht gedragen. Niet nodig! Jij hoeft je hier helemaal niet zoveel zorgen over te maken. Wanneer jij ervoor zorgt dat het beheer goed is en dat je zaken goed op kunt lossen als er wat aan de hand is, dan is de huurder tevreden. Als je als eigenaar/beheerder je verplichtingen niet nakomt en niet zorgt voor een goede leefomgeving, dan gaan huurders natuurlijk bij autoriteiten aankloppen.

 

Realistische kansen om je investering te verdubbelen

Laten we eens kijken naar wat investeren in vastgoed allemaal kan opleveren. Denk aan de extra inkomstenbron en financiële vrijheid. Maar wist je ook dat de kans reëel is dat je jouw investering verdubbelt? Wanneer je een gemiddeld rendement van 8% per jaar weet te halen, is je vermogen na 9 jaar al verdubbeld. En hoe meer procent rendement je hebt, hoe minder lang het duurt voordat je vermogen is verdubbeld.

Het stappenplan: hoe bouw je een vastgoedportefeuille op

Dus als jij je angsten loslaat en durft te starten met investeren, dan maak je een grote kans op een verdubbeling van je investering. Dat ga je met sparen tegenwoordig nooit bereiken. Wat je ook doet, laat in ieder geval je geld niet in rook opgaan en probeer het te laten groeien, lees hier alles over 5 x slim sparen.

 

‘Koop je eerste pand in de categorie tot 2 ton’

Het advies van Thomas: ‘Koop gewoon je eerste beleggingspand, want dan kom je in het netwerk en ga je leren. Koop je pand natuurlijk wel marktconform (of het liefst daaronder), maar als je een kans ziet of als je mentor zegt dat je een pand moet kopen, doe het dan. Het is dus een kwestie van gewoon beginnen en zorgen dat je een goede off market deal kunt vinden. Het liefst door zelf initiatief te nemen en de makelaar ertussenuit te laten. Je kunt dan direct onderhandelen over de prijs.’

Tip: Koop je eerste pand in de categorie tot 2 ton. Dit segment is altijd wel veilig, zelfs als er een crisis komt. En je kunt er altijd wel 500 tot 600 euro netto huur uithalen.

 

Zo ga je zeker die eerste deal sluiten

Laat je dus niet tegenhouden door angsten en je innerlijke criticus. Durf te falen en zie je eerste pand vooral als een leertraject. Net als iedereen moet je ergens beginnen. Door te vallen en weer op te staan leer je de kneepjes van het vak. Weet je van jezelf dat je wel wat extra hulp en coaching kan gebruiken om die eerste stappen te maken? Met de Premium 1 op 1 coaching cursus ga je zeker je eerste deal sluiten.

Geschreven door:

Abonneer op onze nieuwsbrief!

Krijg updates over tends, ontwikkelingen en waar wij bij Real Estate Masterclass ons mee bezig houden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer berichten

Categorieën
De huizenmarkt in 2024

De huizenmarkt in 2024

De huizenprijzen in 2024 gaan wederom stijgen. De vraag voor nieuwe investeerders is dan ook: valt er nog wel iets te halen op de huizenmarkt in 2024? Zeker wel. Shou

Lees verder »
Gratis 7-daagse training

Leer in 7 dagen alles wat jij moet weten over Woningen Splitsen!

Wil je leren hoe je woningen kunt splitsen en transformeren voor maximale winst, zonder de hoofdpijn van vergunningen, financieringen en verbouwingen?