Coronacrisis en financiële weerbaarheid: bereid jezelf in 5 stappen voor op tegenslagen

stress-money
Inhoud bericht
Bericht delen:

Dat de coronacrisis zorgt voor financieel mindere tijden is duidelijk. Je kunt de tv of radio niet aanzetten zonder iets over de gevolgen van corona te horen. Naast de medische gevolgen, zijn de economische gevolgen ook heel groot. Veel mensen krijgen het financieel zwaar door de hardnekkige coronacrisis. Geldzorgen spelen op, mensen raken in paniek en leven in angst. Iets wat we liever voorkomen dan genezen. Want angst en stress doet weinig goeds voor de mens. We dromen liever van een zorgeloos leven en verlangen naar financiële onafhankelijkheid. Voor veel mensen lijkt dit een ver-van-hun-bed-show, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Als jij je goed voorbereid op economisch mindere tijden en je geld goed investeert, dan is financiële vrijheid geen droom meer. Financiële vrijheid wordt dan werkelijkheid. In deze blog vertellen we hoe je jezelf kunt voorbereiden op economisch slechtere tijden. Daarbij vertellen we hoe vastgoed je hierbij kan helpen en zorgt voor financiële vrijheid.

De slimste manieren om geld te besparen

planning-notes

Wanneer je geld wilt sparen voor economisch mindere tijden, is een eerste stap: geld besparen. En je kunt dan beter kleine besparingen doen dan grote. Mensen worden vaak bang en raken in paniek als er economisch mindere tijden aankomen. En laat angst nou net een slechte raadgever zijn. Mensen besparen hierdoor vaak op de verkeerde dingen. Ze denken namelijk ten onrechte dat ze moeten besparen op de grote dingen, zoals de auto en het contract van de energiemaatschappij. Er wordt bijvoorbeeld bezuinigd op het onderhoud van de auto of ze verkopen hun aandelen of beleggingspanden. En dat is juist helemaal niet slim! Je bespaart nu misschien extra kosten door een onderdeel van je auto niet te laten vervangen, maar over een tijdje betaal je dit dubbel terug. Je bespaart dus helemaal niet, maar de kosten lopen later alleen maar op. Grote besparingen zijn vaak eenmalige besparingen. Je gaat pas verschil maken als je bespaart op de kleine dingen, zoals zuinig boodschappen doen. Dit zijn wekelijkse en terugkerende uitgaven en deze uitgaven kunnen het verschil maken.

Leef een maand met minder geld

worry

Probeer eens een maand te leven van de helft van het bedrag dat je normaal uitgeeft aan variabele lasten. Dit zijn je boodschappen en uitgaven aan kleding, de horeca of uitjes. Door een maand lang zo te leven ga je veel over je financiën leren en word je weerbaarder. Door een soort geldrampoefening te houden, en dus te leven met minder geld, train je je hersenen. Je weet dan hoe het voelt om te leven met minder en je kunt de stress hiermee verminderen. Door dit te oefenen, maak je een nieuw pad in je hersenen. Zo weet je wat je te doen staat als het echt een keer nodig is. Je maakt eigenlijk een soort draaiboek voor het ‘ergste geval’.

Als je niet weet wat je variabele lasten zijn, kun je het bedrag aanhouden van mensen die in de schuldsanering zitten. Deze mensen leven van 60 euro per week. Voor elke volwassene extra krijg je 15 euro erbij, voor een kind 10 euro en voor een hond 5 euro. Het is heel weinig, maar je zult versteld staan hoeveel je nog kan met minder geld. Probeer het eens uit en ontdek hoeveel je kunt besparen op de kleine uitgaven, zoals de boodschappen.

Heb je financiële situatie inzichtelijk

weekly-schedule

Je kunt jezelf voorbereiden op mindere tijden door nu te oefenen met minder geld. Maar het is daarnaast heel belangrijk om voor jezelf te kijken hoe je er financieel voorstaat. Wat kan er bij jou bijvoorbeeld allemaal misgaan? En loop je de kans om je baan te verliezen? Als je bijvoorbeeld in de horeca werkt is deze kans aanwezig. Maar als je in de zorg of in het onderwijs werkt juist niet. Geldstress wordt vaak veroorzaakt door onduidelijkheid over de financiële situatie. En vaak staan mensen er helemaal niet zo slecht voor als ze zelf denken. Probeer daarom je financiële situatie inzichtelijk te maken. Dit geeft rust en het laat zien wat je te doen staat. Hoeveel komt er binnen? Hoe hoog zijn je uitgaven? Welke risico’s loop je op dit moment? Welke gevolgen hebben de risico’s voor je inkomen? En wat kun je daaraan doen?

Financiële afhankelijkheid met vastgoed

Heb jij jouw financiële situatie inzichtelijk? En geeft het je rust of maak je je zorgen? Dat laatste hebben we natuurlijk liever niet. Want het liefst hebben we genoeg geld zodat we zorgeloos door het leven gaan. En dat kan wanneer jij financiële onafhankelijkheid en financiële vrijheid creëert! Hoe dat eruit ziet, is voor iedereen verschillend. Want of je droomt van een klein huisje met mooie tuin of van een rijk jetset-leven maakt een groot verschil in wat je moet verdienen. Maar wat je doel ook is, financiële vrijheid is voor iedereen haalbaar. Hoe je dat bereikt, laten we in vijf stappen zien.

Stap 1: Zorg voor een buffer

De eerste belangrijk stap is dat je zorgt voor een goede buffer. Je moet denken aan een aantal maandsalarissen die je achter de hand houdt voor bijvoorbeeld financiële tegenvallers, onvoorziene uitgaven of verlies van inkomen. Dus heb jij een goede buffer? Of moet je die buffer nog bij elkaar sparen? Zo ja, zet dan maandelijks een goed bedrag opzij. Als je dit snel wilt doen, dan helpt het misschien om de geldrampoefening te doen: één (of meerdere maanden) leven met minder inkomen. Als je een goede buffer hebt opgebouwd, heb je de eerste stap naar financiële onafhankelijkheid gecreëerd.

Stap 2: Creëer financiële zekerheid

stress-free-freedom

Wanneer je een goede buffer hebt opgebouwd, is het tijd om te kijken naar je vaste lasten. Kun jij jouw vaste lasten, zoals verzekeringen, woonlasten, boodschappen etc. dekken met een passief inkomen? Dan heb je financiële zekerheid gecreëerd. Je kunt dan je vaste lasten betalen, zonder dat je daarvoor hoeft te werken. En wie wil dat nu niet? Misschien heb je op dit moment nog geen passief inkomen, maar dat kun je op verschillende manieren creëren. Onder andere door te investeren in vastgoed. Wanneer jij één of meerdere beleggingspanden in bezit hebt en verhuurt, dan creëer je met de huurinkomsten een extra maandelijkse inkomstenbron. Dat zijn maandelijkse inkomsten waar je niet voor hoeft te werken. Als je hier meer over wilt weten, lees dan de blog ‘Geld verdienen met vastgoed: winst op verkoop of maandelijkse cashflow?’.

Stap 3: Hoeveel geld heb je nodig voor jouw doel?

geld

Je vaste lasten zijn in stap 2 gedekt met een passief inkomen. Het is nu tijd om te bepalen waar jij gelukkig van wordt en welk prijskaartje daar vervolgens aanhangt. Wil jij bijvoorbeeld graag veel reizen, een (groot) huis kopen of veel uit eten? Bepaal wat jij graag wilt doen en wat het kost, want hier heb je natuurlijk ook een financieel plan voor nodig. Reken daarom uit hoeveel je per maand kwijt bent om de dingen te doen waar je gelukkig van wordt. Zo weet je hoeveel geld je nodig hebt, naast de vaste lasten die je kwijt bent.

Stap 4: Creëer financiële onafhankelijkheid

Je bent financieel onafhankelijk wanneer je zelf niet meer hoeft te werken, maar geld voor je laat werken. Dat klinkt misschien onmogelijk en je zult denken: “Dat is toch niet voor mij weggelegd.” Maar niets is minder waar. Wanneer jij het voor elkaar krijgt om je huidige inkomen en leefstijl te bekostigen zonder ervoor te werken, ben je financieel onafhankelijk. Bedenk daarom hoeveel geld je nodig hebt om te leven zoals je nu leeft. Creëer vervolgens een passief inkomen waarmee je jouw leven kunt bekostigen. Zoals we in stap twee ook hebben gezegd, kun je dit al gemakkelijk bereiken met één of meerdere beleggingspanden.

Stap 5: Het ultieme doel

We dromen er allemaal van: financiële vrijheid. Als je financiële vrijheid hebt gecreëerd, kun je naast de kosten van je huidige leven ook nieuwe plannen en aankopen bekostigen. En allemaal zonder dat je ervoor hoeft te werken. Die nieuwe auto, een mooie vakantie of een nieuw beleggingspand, financier je allemaal uit je passieve cashflow. Je kunt voor jezelf berekenen hoeveel geld je nodig hebt om financiële vrijheid te creëren. Stel dat je 10 jaar niet wilt werken, hoeveel geld heb je dan nodig? We geven een voorbeeld. Als jouw maandelijkse uitgaven 2000 euro zijn, heb je jaarlijks 24.000 euro nodig. Voor 10 jaar betekent dit dat je 240.000 euro aan passieve activa nodig hebt.

Conclusie: maak geld inzichtelijk, dat geeft vrijheid

We kunnen er niet omheen dat er economisch mindere tijden aankomen door de coronacrisis. Maar als jij je goed voorbereidt, hoef je je niet zoveel zorgen te maken. Maak ten eerste inzichtelijk wat je financiële situatie is en wat eventuele risico’s zijn. Vervolgens kun je een plan maken, waarmee je genoeg geld creëert voor mindere tijden. Maar nog beter: maak een plan waarmee jij financiële vrijheid creëert. Op die manier hoef jij je geen zorgen te maken en verdien je geld met minder werken. Met een mooie vastgoedportefeuille heb je bijvoorbeeld meerdere inkomstenbronnen, zonder dat je er fulltime voor hoeft te werken. En investeren in vastgoed is een slimme keuze. Het is een zeer stabiele markt, zelfs tijdens de coronacrisis blijft vastgoed interessant en kansrijk.

Tip: Bedenk een leuk spaardoel. Denk aan de reizen die je wilt maken, de financiële vrijheid op lange termijn of het droomhuis dat je wilt kopen. Zo’n doel is leuker dan geld sparen voor een financiële crisis die op de loer ligt.

Geschreven door:

Abonneer op onze nieuwsbrief!

Krijg updates over tends, ontwikkelingen en waar wij bij Real Estate Masterclass ons mee bezig houden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer berichten

Categorieën
Gratis 7-daagse training

Leer in 7 dagen alles wat jij moet weten over Woningen Splitsen!

Wil je leren hoe je woningen kunt splitsen en transformeren voor maximale winst, zonder de hoofdpijn van vergunningen, financieringen en verbouwingen?