Droom voor beleggers: de vastgoedportefeuille van €17 miljoen in Rotterdam

flat-appartementen
Inhoud bericht
Bericht delen:

In één keer je slag slaan. Klaar met pandjes zoeken, rendementsberekeningen maken en steeds opnieuw verschillende locaties onderzoeken. Na 30 jaar is het grote en hoge flatgebouw in Rotterdam, de Zuidpleinflat, verkocht! En wel voor 17 miljoen euro. De stenen toren is maar liefst dertien verdiepingen hoog. De flat was dan ook niets voor niets ooit de hoogste woontoren van Europa en een belangrijk stukje wederopbouwarchitectuur. Het gebouw is ontworpen door architect Willem van Tijen en werd opgeleverd in 1949, de tijd van de grote woningnood. Dit betekent dat de nieuwe eigenaar een mooie en jaloersmakende portefeuille in hartje Rotterdam heeft weten te bemachtigen. Lees het hele verhaal hier.

“Blijkt tóch de tijd rijp om de boel te verkopen en om eens flink te cashen”

Maar wie was of wie waren de eigenaren van de Zuidpleinflat? Voor 30 jaar lang zijn dat de families Pot en Groenewegen geweest. Deze families staan dan ook in het rijtje van de grootste woningbeleggers in Rotterdam. Zo heeft de familie Groenewegen haar succes behaald met de cash-and-carry-winkels in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Dit zijn de winkels met levensmiddelen op pallets en in stellages, zoals de Aldi en Lidl. Door de invloed van de stadsvernieuwing werd de familie Groenewegen gedwongen om de vestigingen in Rotterdam en Tilburg te verkopen. En dat leverde geld op, héél veel geld. Dit geld werd uiteindelijk omgezet in steen en zo bezat de familie de Zuidpleinflat. De portefeuille van de families is al jaren hetzelfde en onveranderd. Daarnaast is het beheer door de twee families, bestaande uit vijf vrouwelijke erfgenamen, volledig uitbesteed. Maar nu blijkt tóch de tijd rijp om de boel te verkopen en om eens flink te cashen. Ze krijgen namelijk een heel mooi bedrag voor dit gebouw.

17 Miljoen voor 125 huurappartementen en 12 winkelruimtes

De hoofdsponsor van Sparta, ofwel de Schiedamse D&S groep, heeft de flat inmiddels gekocht. De Schiedamse koper legde maar liefst € 17 miljoen neer voor de 125 huurappartementen en 12 winkelruimtes. Dit blijkt uit de gegevens van het Kadaster. De erven van de families Pot en Groenewegen krijgen hiermee een mooie premie. Want in 1992 hebben zij omgerekend € 2,3 miljoen betaald voor het rijksmonument. De nieuwe belegger financiert de koop volledig met een hypotheek van de Rabobank, en dat met een totaalbedrag tot maar liefst € 23,5 miljoen. We kunnen wel stellen dat het één van de grotere transacties is sinds de verhoging van de overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting is namelijk gestegen van 2% naar 8%. Op zo’n hoge prijs is dat dus een behoorlijk bedrag. Een bedrag van €1,36 miljoen om precies te zijn. Maar dat maakt de Schiedamse belegger niet zoveel uit. Zijn woordvoerder geeft aan dat de markt niet stil staat en dat mensen toch wel blijven kopen en verkopen.

De lange termijn strategie

De nieuwe eigenaren krijgen al wel de vraag of de huren omhoog gaan om deze extra kostenpost te kunnen dekken. De Schiedamse koper geeft hierop het volgende antwoord: ‘We zitten erin voor de langere termijn. Bovendien zijn we voor huurverhoging gehouden aan allerlei regels. Die volgen we netjes.’ Op dit moment betalen de huidige bewoners minder dan € 1.000 per maand. Op zo’n centrale plek midden in Rotterdam, waar de directe omgeving drastisch op de schop gaat, is dat best betaalbaar.

Het stappenplan voor het opbouwen van een  vastgoedportefeuille

Wil jij net zo groots kunnen investeren als de Schiedamse koper? Of net zo lekker cashen als de families Pot en Groenewegen?  Investeren in de vastgoedmarkt is een slimme keuze, want in deze explosief gegroeide woningmarkt blijft de bevolking jaarlijks groeien, maar het aanbod en de bouw van nieuwe woningen blijft achter. Potentiële huurders staan dus te springen om bij jou te gaan huren. We hebben eerder al een stappenplan geschreven hoe je een portefeuille kunt opbouwen. Of ben jij al een mooie vastgoedportefeuille aan het opbouwen? En zie je het al helemaal voor je hoe je die ook voor een paar miljoen gaat verkopen? Dat is mooi! Want als jij hierin gelooft, dan gaat het je ook lukken.

Geschreven door:

Abonneer op onze nieuwsbrief!

Krijg updates over tends, ontwikkelingen en waar wij bij Real Estate Masterclass ons mee bezig houden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer berichten

Categorieën