Investeren in bedrijven of in vastgoed?

Investeren in bedrijven of in vastgoed?
Inhoud bericht
Bericht delen:
Moet je nu investeren in bedrijven of in vastgoed? Bij Real Estate Masterclass weten we natuurlijk alles van vastgoed, maar iemand die je alles kan vertellen over investeren in bedrijven is Julia Kizimenko. Dat levert een aantal interessante inzichten op in deze aflevering van onze podcast.

Je hebt vermogen en wilt meer vermogen opbouwen: dus je wilt investeren. Daar zijn diverse mogelijkheden voor. Je oriënteert je en dan is de kans groot dat jij jezelf op een gegeven moment de vraag stelt: moet ik investeren in bedrijven of in vastgoed? Een bedrijf of vastgoed: allebei hebben zij zo hun interessante mogelijkheden. Kun je een klapper maken door te investeren in een startup?

Of pak je het juist slimmer aan wanneer jij je richt op misschien wat veiliger toekomstig rendement met vastgoed?

In deze aflevering van de Real Estate Masterclass Podcast krijg je een mooi inzicht in de wereld van het investeren in bedrijven, aan de hand van iemand die het allemaal al eens gedaan heeft – en nog steeds doet – Julia Kizimenko, die in gesprek gaat met Shou Xin Wu.

Wie is Julia Kizimenko?

In het kort: Julia Kizimenko is een ondernemer die investeert in bedrijven. Zij heeft in de loop der jaren meerdere bedrijven opgezet en verkocht. Inmiddels combineert zij al geruime tijd het investeren in – en verkopen van – bedrijven met het coachen van ondernemers. Daar ligt – zo blijkt gedurende de podcast – een interessante sweet spot.

Van projectontwikkeling via investeren in vastgoed naar investeren in bedrijven

Shou Xin Wu geeft direct aan wat Julia haar waarde is: zij is samen met haar man Edwin iemand die heel veel verschillende assets heeft gehad, en nog steeds heeft. Zij heeft ervaring met investeren in onder andere aandelen, maar ook vastgoed én bedrijven. 

Julia studeerde vastgoed en is na haar studie bij een groot vastgoedkantoor op de Zuidas gaan werken. Dit bleek na een tijd toch niet te zijn wat zij wilde, waarna ze een adviesbureau in gebiedsontwikkeling startte. Omdat haar studie en werk niet 100% op elkaar aansloten, besloot ze nog te investeren in haarzelf door de Master Real Estate Management in Rotterdam te volgen.

Met haar eigen bedrijf is Julia onder andere actief geweest in de stationsbouw voor ProRail. Het vastgoed smaakte naar meer, maar met haar eigen adviesbureau kon ze niet doen wat ze echt wilde. Op een feestje raakte ze in gesprek met een vastgoedondernemer, waarna het idee ontstond om een eerste pand te kopen. En om een idee te geven: op het hoogtepunt – Julia richt zich nu niet meer exclusief op vastgoed – had Julia 27 verhuureenheden.

Hoe is het zo gekomen dat Julia vanaf dat punt toch weer een switch heeft gemaakt? Volgens haar simpel: omdat ze in de voorgaande periode ook bedrijven had verkocht, kon ze een goede vergelijking maken tussen bedrijven en vastgoed. Voor haar werd het niet de vraag “bedrijf of vastgoed?” Het werd een kwestie van allebei. Hoewel het rendement van vastgoed niet altijd direct zichtbaar werd, is er bij vastgoed natuurlijk vaak het mooie vooruitzicht van waardestijging. Dit, gecombineerd met het snellere rendement van bedrijfsverkoop, zorgde ervoor dat Julia de voor haar gouden combinatie te pakken kreeg.

Julia investeert nog steeds in vastgoed, maar in deze aflevering van de podcast ligt de nadruk vooral op investeren in bedrijven

Bedrijf of vastgoed? De overwegingen

Julia is dus de uitgelezen persoon om te bevragen over dit onderwerp: moet ik investeren in een bedrijf of vastgoed? Dat levert een aantal inzichten op. Bij Real Estate Masterclass zijn wij natuurlijk all about real estate. Julia is niet per definitie een vastgoeddier. In haar bewoordingen: vastgoed levert best wat “gezeik” op. Je hebt te maken met regelgeving, onderhoud en huurders, om maar een aantal factoren te noemen. Vanuit dat opzicht prefereert Julia investeren in bedrijven. Het is volgens haar in zekere zin eenvoudiger: “Iemand anders runt de boel, ik coach alleen maar.” Daarbij merkt zij wel op dat het bij het kopen en verkopen van bedrijven wel cruciaal is dat je er écht verstand van hebt. 

De meeste bedrijven die Julia en haar man kopen, zijn de bedrijven die bij hen voor coaching aankloppen. Coaching is dan ook niet hun hoofddoel: het is een manier om aan nieuwe bedrijven te komen. De echte klappers komen bij de verkoop van bedrijven vandaan. Bij het maken van de keuze tussen investeren in een woning of bedrijf komt volgens Julia een belangrijk verschil om de hoek kijken: gevoel.

Julia heeft geen vastomlijnde strategie in het soort bedrijven dat zij koopt. Natuurlijk zijn cijfers belangrijk, maar volgens haar valt of staat alles met de ondernemer. Ze kijkt sterk naar zaken als positiviteit en sfeer in het bedrijf, net als de capaciteiten en karakters van de ondernemers. Wat je hieruit eigenlijk kunt distilleren: de keuze die je maakt, investeren in een bedrijf of vastgoed, is ook sterk afhankelijk van jouw eigen voorkeuren en talenten.

Wie goed naar Julia luistert, ontdekt vooral dat zij een talent heeft voor het herkennen van de juiste personen om ondernemingen naar succes te leiden. Daarbij kijkt zij niet alleen naar zakelijke talenten, maar ook dieper. Bijvoorbeeld naar de combinatie man-vrouw in het bedrijf. Hoe zit het met de rolverdeling thuis? Wat is de rol van de partners in het bedrijf? Hoe zit het met de wederzijdse kennis van elkaar’s activiteiten? Investeren in een startup kan dus totaal verschillend aanvoelen dan investeren in een bedrijf dat al jaren solide draait. En investeren in een woning of bedrijf zijn überhaupt dus zeer verschillende dingen.

Waar het volgens Julia vooral op neerkomt, is dat investeren in een woning of bedrijf een ander oog vereist. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat iemand die in een bedrijf investeert niet kan investeren in vastgoed, of vice versa. Luisterend naar Julia krijg je echter een goede indruk van haar ervaringen: vastgoed is meer een numbers game terwijl bedrijfsinvesteringen vooral draaien om mensenkennis. Eén van de kenmerken van Julia’s strategie is bijvoorbeeld dat zij liever niet investeert in bedrijven die worden geleid door een enkele eigenaar/ondernemer. Want, zo zegt zij, niemand kan in zijn eentje álles goed doen. 

Momenteel zijn we bij Real Estate Masterclass vooral aan het focussen op het splitsen van woningen. Ook bieden wij een 1 op 1 Splitsingstraject aan om cursisten te begeleiden bij het traject.

Duidelijke verschillen tussen investeren in bedrijven of vastgoed

Groei faciliteert groei. De voordelen van investeren in vastgoed zijn duidelijk, vooral op de lange termijn. De voordelen van investeren in bedrijven zijn ook duidelijk, zo toont Julia’s case aan (mits alles natuurlijk goed wordt aangepakt). Julia is niet alleen bezig met investeren in vastgoed of bedrijven met als doel om te verkopen.

Met haar programma “Angels & Dragons” zoekt zij bedrijven met groeipotentie die zelf niet de financiële middelen hebben om deze groei te realiseren. Niet alleen voor haarzelf, maar juist ook om anderen de kans te bieden om te investeren in bedrijven. Terloops stipt ze namelijk nog een belangrijk verschil aan tussen investeren in een woning of bedrijf: investeringsmogelijkheden in bedrijven zijn vaak helemaal niet bekend.

Uit eigen ervaring weet Julia hoe belangrijk het is om het juiste netwerk te hebben. Veel van de mogelijkheden die zij hebben gekregen, kwamen via-via tot stand: uit een netwerk, dus. Eén van de voordelen van investeren in vastgoed is dat vrijwel alle benodigde informatie openbaar beschikbaar is. Bij bedrijven is dit anders. Vaak weet je niet of investeren in een startup of investeren in een bedrijf überhaupt mogelijk is, tenzij je de juiste mensen spreekt. Met Angels & Dragons koppelt Julia vraag en aanbod aan elkaar en natuurlijk koppelt zij hier als de rasonderneemster die zij is ook haar coaching platform aan vast.

Naarmate het gesprek vordert hoor je dat investeren in een bedrijf of vastgoed echt een kwestie van persoonlijk gevoel en affiniteit is. Voor Julia is het vrij duidelijk: alle andere vormen van investeren vindt zij toch in meer of mindere mate speculeren. Wanneer je investeert in een startup of bedrijf, zit je grotendeels zelf aan de knoppen. Je hebt daadwerkelijke interactie met het bedrijf en de ondernemer.

Je kunt sturen en je kunt je eigen talent, advies en skills inbrengen, náást geld. Of zoals Shou Xin Wu zegt: stupid money of smart money. Geld is lang niet altijd het probleem. Sterker nog: Julia geeft aan dat veel bedrijven die bij hen aankloppen al overfunded zijn. Er zijn andere dingen nodig. Daarom vindt Julia de combinatie van investeren en adviseren zo waardevol. 

Vastgoed berekeningen

Benieuwd om aan de slag te gaan met vastgoed berekeningen? Download hier onze rendement calculator:

Download hier onze calculator

Leer hoe jij berekeningen kan maken om Box 3 slim in te zetten.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Talent, ervaring, rendement, risico…

Julia’s visie is dat je al iets gedaan moet hebben voordat je gaat investeren in bedrijven. Als ervaren ondernemer heb je een streepje voor. Een stuk verdieping is echt wel nodig. Misschien typeert dit ook wel een belangrijk verschil tussen investeren in een bedrijf of vastgoed: vastgoed is in zekere zin een markt die draait om talent en inzicht, terwijl bij bedrijven de factor ervaring wellicht weer wat zwaarder weegt. Een van de voordelen van investeren in vastgoed is dat je dit goed alleen kunt doen, terwijl investeren in bedrijven meer een team effort is. Je zult meer afhankelijk zijn van de mensen om je heen, en dus de juiste mensen nodig hebben.

Dus ja: een bedrijf of vastgoed? Zeg het maar. Hoewel het rendement zeker op de korte termijn bij het investeren in bedrijven hoger kan zijn dan bij investeren in vastgoed, zijn ook de potentiële verliezen een stuk hoger en loop je op dit gebied meer risico. De succesrate bij het investeren in een startup of bedrijf is relatief laag. Je hebt slagkracht nodig.

Want, zo sluit Julia af: “Wij calculeren dat in. Van de tien bedrijven waarin wij geinvesteerd hebben, klappen er twee. Dan ben je gewoon letterlijk je geld kwijt. Een stuk of vier gaan mwah, quite of net een klein beetje winst en er zitten altijd twee of drie enorme klappers bij, en daarmee compenseer je het risico.” En wellicht meer nog dan bij investeren in vastgoed is bij investeren in bedrijven de exitstrategie belangrijk. Julia denkt in een termijn van drie tot vijf jaar en stelt zichzelf altijd de volgende vragen: Wie zou het willen kopen? Waar moet het aan voldoen? Zij bouwt bedrijven vanaf dag één met als doel: verkoop. 

Wil je meer informatie en heb je wellicht als ondernemer advies nodig, dan helpt Julia Kizimenko je graag op edwinjulia.com. Zoek je een investeerder voor je onderneming, dan kun je terecht op angelsanddragons.com.

Geschreven door:

Abonneer op onze nieuwsbrief!

Krijg updates over tends, ontwikkelingen en waar wij bij Real Estate Masterclass ons mee bezig houden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer berichten

Categorieën
De huizenmarkt in 2024

De huizenmarkt in 2024

De huizenprijzen in 2024 gaan wederom stijgen. De vraag voor nieuwe investeerders is dan ook: valt er nog wel iets te halen op de huizenmarkt in 2024? Zeker wel. Shou

Lees verder »