Nu de spaarrentes extreem laag zijn zoeken particulieren met een beetje vermogen naar alternatieven om te beleggen. Investeren is in deze tijd duidelijk beter dan rentenieren bij de bank. Door stijgende prijzen zijn zowel beleggen in aandelen als investeren in vastgoed voor verhuur de afgelopen jaren populair. Beide manieren van beleggen kennen voor- en nadelen. In deze blog lees je over de
prestaties van deze vormen van beleggen door de jaren heen en wat de voors en tegens zijn van deze beleggingsopties.
De aandelenmarkt
Nu in de coronacrisis is het even anders, maar in de voorgaande jaren hebben aandelenmarkten goed gepresteerd en nieuwe records gevestigd. Als je verder terugkijkt, waren er net als nu wel onzekere
momenten, met als duidelijk grootste tegenslag de financiële malaise in 2008, een crisis die een flinke terugval veroorzaakte. Als je kijkt naar de langere termijn van bijvoorbeeld vijftien jaar, dan leveren aandelen in gespreide portefeuilles mooie rendementen op.
Een goed beeld van het rendement van aandelen op lange termijn geeft de MSCI-wereldindex, een internationale index van aandelen die een brede spreiding kent en waar veel professionele beleggers in beleggen. Als particuliere belegger kun je tegenwoordig met behulp van een zogenaamde indextracker ook zorgen voor goed gespreide beleggingen.
De huizenmarkt
Naast de aandelenmarkt is ook de huizenmarkt een interessante investering. De huizenprijzen stegen de afgelopen jaren flink en ook nu in de corona crisis stijgen de prijzen nog. Door de jaren heen kent de huizenmarkt pieken en dalen. De huizencrisis van 2009 tot en met 2013 heeft er behoorlijk ingehakt. Daarna braken andere tijden aan. Verhuisde je van een woning op een populaire plek in de Randstad naar een huis elders, dan kon je veel winst opstrijken. Over het algemeen kun je met vastgoedbeleggingen vooral grote stappen maken als je meerdere panden koopt en die vervolgens verhuurt.
Vergelijk van de prestaties
Het gemiddelde rendement van vastgoed is lager dan dat van aandelen, maar ook het risico is lager. Volgens data en statistieken over de aandelen- en rentemarkten komt het rendement op aandelen in vijftien jaar neer op 8,9 procent gemiddeld per jaar. Cijfers over vastgoed rendementen zijn nauwelijks te vinden. Wel vind je informatie over het bruto aanvangsrendement, de bruto huur gedeeld door de investering. Dat ligt gemiddeld rond de 3 procent. Binnen Nederland zijn er grote verschillen in rendement. Als je één pand koopt zijn deze algemene data minder relevant. Ook loop je bij één pand aanzienlijk meer risico. Wat er gebeurt met het pand en de wijk waarin het ligt, kan veel impact hebben op jouw beleggingsobject. Daarnaast is er nog een factor die veel invloed heeft op het rendement van je vastgoed, namelijk hoeveel geleend geld je gebruikt. Hoe meer je leent, des te hoger het rendement.
Rendement berekenen
Een voorbeeld van Business Insider maakt dit duidelijk. Stel je koopt een huis van 150.000 euro en je investeert zelf 50.000 en leent 100.000 euro; de rente van de financiering is 3,5 procent en je geeft het eerste jaar 1000 euro uit aan onderhoud. Dan is je rendement na kosten 10.000 euro huuropbrengst min 4.500 euro aan rente en onderhoud, dus 5.500 euro na kosten. Als je dat relateert aan je eigen inbreng, verdien je 5.500 op 50.000 euro, dus 11 procent op je eigen vermogen. Breng je de hele 150.000 euro zelf in, dan is je rendement na kosten 9.000 euro op 150.000 euro, dus 6 procent. Deze zogenaamde hefboomwerking kan veel effect hebben. Financiers stellen wel voorwaarden: de lening mag vaak maximaal 75 procent van de waarde van de woning zijn.
De voor- en nadelen van vastgoed
Waarom beleggen in vastgoed een goede keuze is? Om meerdere redenen:
1. Vereist weinig voorkennis
Als je besluit te gaan investeren in vastgoed hoef je niet eerst een jarenlange studie te volgen om beslagen ten ijs te komen. Natuurlijk is het verstandig meer te weten te komen over goede investeringspanden, huurprijzen, et cetera, maar in de basis gaat het om een startkapitaal dat je nodig hebt om een pand te kopen en vervolgens verhuur van het pand om inkomsten te genereren. Gaandeweg kun je in deze markt wegwijs worden. Makelaars kunnen je ook helpen om de juiste panden te vinden om in te investeren. Zij zijn goed op de hoogte van gewilde woningen en de beste locaties.
2. Voorziet je van een passief inkomen. Als je je spaargeld in vastgoed investeert, kun je maandelijks een passief inkomen verdienen. Vastgoed brengt belastingvoordelen met zich mee en kan bescherming bieden tegen inflatie. Je kunt ook het hefboom principe benutten; als je eenmaal een investeringspand in je bezit hebt, wordt het makkelijker om meer panden te kopen. Begin bijvoorbeeld rustig met één pand het eerste jaar en breidt dat dan de jaren daarna jaarlijks uit met een, twee of drie panden. Zo bouw je door de jaren heen een aanzienlijk vermogen op, dat je ook kunt gaan benutten voor andere investeringen.
3. Zorgt voor beschikking over materiële activa. Dankzij vastgoedinvesteringen beschik je over materiële activa. Je kunt ook nog extra geld verdienen, doordat het onroerend goed meestal in waarde stijgt. Hoewel het vaak enige tijd kost
om panden te verkopen als dat nodig is, is het wel altijd mogelijk tot verkoop over te gaan als je in een relatief korte tijd veel geld nodig hebt. Natuurlijk brengt investeren in vastgoed ook kosten en risico’s met zich mee. Denk bij de koop aan notariskosten en overdrachtskosten. En bij de verhuur aan reparaties die nodig zijn voor bijvoorbeeld
een nieuwe boiler of herstel van het dak. Dergelijke reparaties zijn echter niet vaak nodig en je hoeft ze als het goed is niet uit eigen zak te betalen, maar kunt de huuropbrengsten daarvoor aanwenden. Wat risico’s betreft ben je er nooit helemaal zeker van hoe een buurt zich ontwikkelt en hoe de
vastgoedmarkt zich ontwikkelt, maar wel is de vastgoedmarkt veel voorspelbaarder en stabieler dan de aandelenmarkt. En als je je goed verdiept in de omgeving waar je panden koopt, dan kom je op dat vlak ook niet zo snel voor verrassingen te staan.
De voor- en nadelen van aandelen
Veel mensen willen in aandelen investeren, omdat mensen in hun omgeving met aandelen hen dat adviseren. Je kunt wat geld beleggen in aandelen, maar doet er daarnaast goed aan je geld ook
anders te beleggen, omdat aandelenbeleggingen veel risico’s met zich meebrengen. Je kunt je investeringen beter spreiden en een klein deel in aandelen beleggen en de rest van je spaargeld investeren in vastgoed. Over deze immateriële activa heb je namelijk weinig controle. Op het stijgen en dalen van de aandelenmarkt en de omstandigheden in de wereld kun je geen invloed uitoefenen. Plotselinge politieke onrust, een bedrijfsschandaal, een gezondheidscrisis door het zich razendsnel verspreidende coronavirus, in enkele minuten kan de aandelenmarkt er heel anders uitzien. Het rendement op aandelen valt op korte termijn vaak tegen en de verkoop van aandelen kan flink worden belast. Bij vastgoed profiteer je juist vaak van belastingvoordelen. En zoals al eerder opgemerkt: vastgoed is ook veel stabieler, omdat mensen altijd een plek nodig hebben om te wonen en te werken. Wat investeren in aandelen nog meer risicovol maakt, is de invloed van emoties. Vaak zie je dat mensen niet goed tegen druk kunnen en snel aandelen verkopen als ze zien dat de koersen dalen. Of omgekeerd, dat ze teveel aandelen kopen als ze een koersdaling zien en verwachten dat die aandelen weer in waarde gaan stijgen. Bij beleggen in aandelen gaat het om de feiten en kun je emoties beter buiten de deur houden.
Tot slot vereist beleggen in aandelen meer kennis dan investeren in vastgoed. Het kopen en verkopen van aandelen is niet moeilijk, maar wel moet je goed weten welke aandelen je het beste kunt kopen en op welk moment je het beste kunt instappen. Vaak laten mensen dit over aan professionals, terwijl je bij investeren in vastgoed snel zelf de kneepjes van het vak kan leren.
Welke past bij jou?
In het begin vereist investeren in onroerend goed meer tijd en inspanning. Je moet immers op zoek naar geschikte panden op goede locaties, die veel rendement zullen brengen, terwijl aandelen zo gekocht zijn. Ook brengen vastgoedinvesteringen vaak hogere kosten met zich mee. Bij aandelen gaat het vaak om een overzichtelijke aankoop- en jaarlijkse fee, bij vastgoed om meerdere
aankoopkosten en onderhoudskosten. Gezien de veel geringere risico’s kiezen niettemin toch veel mensen ervoor hun spaargeld in ‘stenen’ in plaats van aandelen te beleggen. Belangrijk is wat goed bij je past. Als je besluit in vastgoed te investeren hoeft dat niet te betekenen dat je de aandelenmarkt helemaal links laat liggen. Wat geld in aandelen steken kan lucratief zijn en je kunt er plezier aan beleven als je van een beetje spanning houdt. Maar als je op zoek bent naar een goede, veilige belegging van je spaargeld, dan is investeren in vastgoed een beter idee.