Zie jij jezelf al bij dat vakantiehuis zitten, genietend van je (financiële) vrijheid? Misschien begint die vrijheid voor jou wel bij het kopen en verhuren van een recreatiewoning. Je hoort en ziet het namelijk steeds vaker: investeren in een vakantiehuis. En dat is ook niet zo gek, want investeren in een vakantiehuis heeft veel voordelen en het kan de weg zijn naar financiële vrijheid. Het levert een goed rendement op en met de overvolle vakantieparken hoef jij je weinig zorgen te maken over het vinden van huurders. Niet voor niets dat de recreatiewoningmarkt sterk is gegroeid. Eerder waren het vooral 60-plusser die op zoek gingen naar een vakantiewoning, maar tegenwoordig is de doelgroep veel gevarieerder. Ook de jongere generatie ziet de voordelen van een vakantiehuis in. Dus vind jij het ook interessant om te investeren in een vakantiehuis? Wij laten je alle voor- en nadelen zien en wat je moet weten bij het aankopen van een recreatiewoning.
Waarom investeren in recreatiewoningen?
Laten we maar gelijk met de deur is huis vallen: je kunt een rendement halen tussen de 5 en 8 procent. Door de lage rentestanden (lees hier alles over de lage rente en 5 x slim sparen) en de hogere omloopsnelheid van geld, is investeren in andere inkomstenbronnen populair geworden. Zo ook het investeren in een vakantiehuis.
Daarnaast is beleggen in recreatief vastgoed relatief waardevast. En als de recreatiewoning een nieuwbouwwoning is die je gaat het verhuren, dan kun je vaak de BTW op de aankoop gedeeltelijk of zelfs volledig terugvragen. Maar het rendement dat een vakantiehuis oplevert is niet de enige reden waarom je zou kunnen investeren in deze markt. Denk vooral ook aan de voordelen die het met zich meebrengt in je eigen situatie. Want op de momenten dat je jouw vakantiehuis niet verhuurt, is het natuurlijk fijn als je er zelf van kunt genieten. Een win-winsituatie dus: je creëert extra inkomsten, financiële vrijheid op lange termijn en ondertussen kun je zelf ook genieten de woning.
Het rendement
Wanneer je een vakantiehuis op een vakantiepark koopt, dan kan het park je vaak een vast rendement bieden. Dit worden ook wel gegarandeerde verhuuropbrengsten genoemd. Je hebt dan namelijk de garantie van een vooraf afgesproken omzet. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf de daadwerkelijke verhuurinkomsten te innen. Dit worden de reële verhuuropbrengsten genoemd. Je bent in dat geval niet verzekerd van inkomsten, maar als de daadwerkelijke huuropbrengsten hoger zijn, ontvang jij dat bedrag. En je profiteert daarnaast ook van de stijging van verhuur prijzen. Lees hier nog even alles na over een woning kopen voor de verhuur.
Let op de ligging en het soort vakantiehuis
Zowel in het binnen- als het buitenland is het aanbod aan recreatiewoningen groot en uiteenlopend. Bij je zoektocht naar een mooi vakantiehuis is het in ieder geval belangrijk om te zoeken naar een goede locatie. Dit is bijvoorbeeld aan zee, vlakbij een grote stad of op de Waddeneilanden. Op zulke plekken komen altijd wel toeristen, ook in de toekomst. Dat geldt niet voor ongunstige locaties die bijvoorbeeld moeilijk met de auto of het openbaar vervoer te bereiken zijn. Een recreatiewoning in Drenthe is nu bijvoorbeeld veel moeilijker te verkopen, omdat de huurvraag en waardeontwikkeling veel meer in de kustgebieden zit. Daarnaast het soort vakantiehuis ook van belang. Denk je bijvoorbeeld aan luxe appartementen aan de golfbaan of een recreatiewoning op een vakantiepark? Welke woning je ook kiest, ze hebben allemaal voor- en nadelen. Oudere en slecht onderhouden recreatiewoningen nemen vaak veel onderhoudskosten met zich mee. En ook huizen aan de kust vragen vaak meer onderhoud vanwege de snellere slijtage door zand en zout.
De voor- en nadelen van een woning op een vakantiepark
De meeste recreatiewoningen in Nederland bevinden zich op een vakantiepark. En dat levert een aantal voordelen op, maar tegelijkertijd ook nadelen. Eén van de voordelen is het vaste rendement dat vakantieparken kunnen bieden. Ook is het aankopen van een recreatiewoning relatief makkelijker. Daarnaast bereik je op een park makkelijk huurders in verschillende doelgroepen. Een nadeel is dat er minder financieringspartijen beschikbaar zijn voor recreatiewoningen. Ook krijg je in veel parken geen eigendom van het stuk grond waar het huisje staat. Dit brengt meer risico met zich mee.
Een ander voordeel van een vakantiepark is dat je de onderhoudswerkzaamheden en beheer kunt uitbesteden aan de parkbeheerders. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat de woning regelmatig schoongemaakt wordt. Het nadeel is dat je voor het onderhoud en beheer moeten betalen. Ook betaal je een verplichte parkbijdrage en overige kosten voor de locatie. Je hebt daardoor hogere maandelijkse kosten. Onder aan de streep houd je daarom misschien minder geld over dan bij een vakantiehuis buiten een park. Bij een vakantiehuis buiten een park ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, de huurders etc., maar je kunt dan wel een hoger rendement verwachten.
De staat van het park
Op een vakantiepark is het belangrijk om de bezettingscijfers te checken. Deze moeten namelijk goed zijn om jou huurders te garanderen. Check ook altijd hoe makkelijk je de vakantiewoning weer kunt doorverkopen, mocht het niet bevallen. Dit kan soms lastig zijn, afhankelijk van de populariteit van de locatie. Verdiep je daarnaast goed in de verwachtte levensduur van een investering op een vakantiepark. Er zijn namelijk veel oudere parken die toe zijn aan vernieuwing of onderhoud, of waar goedkope materialen zijn gebruikt voor de huisjes. Let hier goed op, want dit kan soms behoorlijk wat kosten voor jou opleveren.
Hoe zit het met belastingen?
Als je een vakantiehuis bezit, dan wordt dat natuurlijk ook meegenomen bij de aangifte inkomstenbelasting. Een tweede huis waarin je zelf niet woont, beschouwt de Belastingdienst als belegging. Het valt daarom in Belastingbox 3, waarmee het wordt belast als vermogen. Het voordeel is dat je geen belasting betaalt over je huurinkomsten, omdat je al belasting over het rendement van de woning betaalt. De huurinkomsten worden dus niet belast en zijn volledig voor jou. Maar let op, als je een recreatiewoning in het buitenland wilt kopen, dan gelden er andere regels.
Een vakantiehuis in het buitenland: wel of niet doen?
Wie wil er nu niet lekker genieten van de mediterraanse zon of de houten chalets aan de piste? Als je in een ander land een vakantiehuis wilt kopen, moet je dus rekening houden met andere regelgeving omtrent woningen, wetgeving en eigen gebruik. Als je bijvoorbeeld in Spanje een vakantiehuis koopt, dan mag je in Nederland doorgaans gebruikmaken van de ‘aftrek elders belast’-regel. Je vermijdt dan dat je twee keer belast wordt. De belastingheffing gebeurt in dat geval vaak in het land waar de recreatiewoning zich bevindt. Laat jezelf dus goed informeren. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die je kunt meenemen in je overweging om in het buitenland te investeren:
- Het land en de regio
Elk land en elke regio is anders. Het is een groot verschil of je een huis in Italië of in Frankrijk wilt kopen. En misschien denk je er zelfs over na om buiten Europa te investeren? Welk land je ook kiest, houd onder andere rekening met de volgende zaken: Is het land stabiel en veilig? Hoe is het politieke klimaat in het land? Is het land leuk om in het laagseizoen te bezoeken? En uit welke landen komen de mensen die een recreatiewoning kopen en huren?
- De bereikbaarheid
Als je in het buitenland gaat investeren in een vakantiehuis, dan brengt dit uiteraard reiskosten met zich mee. Houd er daarom rekening mee hoe vaak je het vakantiehuis wilt bezoeken en of je met de auto of het vliegtuig gaat. Maar denk ook na over hoe het openbaar vervoer op de locatie geregeld is en wat de kosten zijn. En misschien is het te overwegen om een auto op locatie aan te schaffen en bij de recreatiewoning te stallen.
- De lokale woningmarkt
Dit is een belangrijke factor: hoe is de lokale woningmarkt in het land? De vraagprijs van een woning verschilt nogal per land. Een appartement aan de Spaanse kust is waarschijnlijk een stuk duurder dan een villa in het binnenland van Thailand. Kijk dus goed naar de gangbare huizenprijzen van het land en de regio. Maar bekijk ook eens of er veel vakantiehuizen te koop staan in het gebied en waarom dat zo is. Onderzoek daarnaast goed wat de regelgeving is rondom het aankopen van vakantiehuis. En vergeet ook niet te achterhalen wie de belangenbehartiger van de verkopende partij is en welke reputatie deze heeft.
Is investeren in een vakantiehuis iets voor jou?
Investeren in vastgoed is wat ons betreft sowieso een goed idee, want je spaargeld op de bank levert niet meer op. Als je jouw spaargeld gaat beleggen, levert dat meer op dan dat je het op de bankrekening laat staan. Maar denk wel goed na over welke manier bij jou past. Als je naar stabiliteit zoekt, dan past investeren in een vakantiehuis wellicht heel goed bij jou. Zoals we al zeiden is recreatief vastgoed relatief waardevast en het levert een leuk rendement op. En als jij zelf ook graag geniet van welverdiende vakanties, dan kan een eigen vakantiehuis heel voordelig zijn. Je krijgt huurinkomsten en tegelijkertijd bespaar je op de kosten die je normaal zou doen voor een hotel of vakantiehuis. Investeren in een recreatiewoning is steeds meer in aantrek door alle voordelen. En (gedateerde) vakantieparken hebben het nu ook moeilijk, waardoor zijn genoodzaakt om zich te herontwikkelen en weer aantrekkelijk te worden voor huurders en beleggers. Hier liggen dus mooie kansen voor jou als belegger.