Monopoly in het echt: grote spelers met hele straten in de vastgoedportefeuille

monopoly-vastgoed-belegger
Inhoud bericht
Bericht delen:

monopoly-spel-vastgoedWe hebben aantal grote spelers op de vastgoedmarkt. Sommige vastgoedbeleggers hebben zelfs honderden huizen in hun bezit. Dat zijn hele mooie vastgoedportefeuilles en er valt veel van deze mensen te leren. Wie zijn ze? Welke kansen heb jij als nieuwe speler? Ga je voor een vastgoedportefeuille in de binnenstad? Of wat dacht je van een stuk land droogleggen en extra woningen of straten creëren? We vertellen je er alles over in deze blog.

De top-spelers met honderden adressen

Johannes Veldhuijzen (57) is één van de allergrootste privébezitters van vastgoed. Enkele jaren geleden bezat hij alleen nog sociale huurwoningen, dat vond Veldhuijzen ook prima. Maar door de veranderende regelgeving worden die woningen omgevormd voor de vrije sector. Veldhuijzen is al jong in het vastgoed gestart en beheert nu ruim 500 adressen.

Niek Sandmann (71) doet het ook niet verkeerd. Hij wordt geschat op ruim 200 panden, maar Sandmann zelf geeft aan dat het veel meer is. Minstens het dubbele! Vanuit Villa Betty aan het Vondelpark beheert hij panden in onder andere De Pijp, de Raadhuisstraat en op de Keizersgracht. En zo zijn er nog zeker 21 personen die meer dan 100 adressen in Amsterdam in privébezit hebben. Het gaat om namen als Johannes Rappange (449 adressen), Marianne Allegonda Pon (393 panden) en Alphonsus Petrus van Eijsden (269 panden).

BN’ers met grote vastgoedportefeuilles

Prins Bernhard van Oranje Nassau (47) zal geen onbekende voor je zijn. Hij is ondernemer en pandbezitter. Hij begon met een aantal succesvolle bedrijven, waarna hij via zijn bv’s ook in racecircuit Zandvoort en in tal van verenigingen van eigenaren van huizen zit. Veel van deze huizen zitten in de Willem de Zwijgerlaan en in kantoren aan de Haarlemmerweg. Hij kwam een aantal jaar geleden in het nieuws, omdat hij de huur van een snackbar aan het Gerard Douplein had opgezegd. En daar was de buurt niet blij mee.

famous-vastgoedEen andere bekende Nederlander met een mooie vastgoedportefeuille is Reinout Oerlemans (46). In de loop der jaren heeft hij een flinke positie opgebouwd in de Amsterdamse vastgoedmarkt. Door het verkoop van zijn productiebedrijf Eyeworks, kon hij een deel van deze miljoenen in vastgoed stoppen. Het gaat om meer dan vijftig adressen in Amsterdam. Onlangs heeft hij ook nog een aantal panden in de Spaarndammerstraat gekocht. Deze worden op dit moment samengetrokken tot één grote winkel. Oerlemans heeft een goede neus voor vastgoed investeringen, dat blijkt wel uit de winst die hij maakte met het hoofdkantoor van Eyeworks op het Raamplein. Hij heeft dit pand in 2012 voor 8,6 miljoen gekocht en in 2017 heeft hij het pand voor ruim 20,6 miljoen verkocht. Dat is een winst van 12 miljoen euro in 5 jaar tijd.

Bedrijven met meer dan 1000 adressen

topview-huizen-stratenJ.H.F. Schopman en Zonen BV is één van de allergrootste huizenbezitters in de stad. Het is eigenaar van 1644 adressen in Amsterdam. Het beheer ligt bij de Amsterdamsche Huizenhandel en Administratie Maatschappij (Aham). Aham is beheerder van veel sociale huurwoningen die na opzegging tot duurzame vrije sector omgebouwd worden. Maar er zijn nog grotere huizenbezitters. Bouwinvest Dutch Institutional Residential Fund steekt er ver bovenuit en heeft 5401 panden. En ook Liander Infra is een grote speler met 2357 panden. En ook de bedrijven Libra International en Custodian Vesteda Fund I staan in de top 5 met 1373 en 1207 panden.

Welke kansen liggen er voor de nieuweling?

business-man-cigaarBovengenoemde personen kunnen zichzelf rijk rekenen met een grote vastgoedportefeuille en zijn zelfs eigenaar van hele straten. En dan hebben we nog niet eens iedereen genoemd. Kansen zijn er dus genoeg, anders hadden we niet zoveel succesvolle vastgoed eigenaren in Nederland. Als jij deze kansen ook gaat zien en aangrijpt, bouw jij zo die mooie vastgoedportefeuille op. Hoe je daarmee begint, vertellen we in de blog ‘Het stappenplan: hoe bouw je een vastgoedportefeuille op’. In deze blog gaan we verder in op welke kansen er op dit moment voor jou zijn. Mooie kansen waar jij als (nieuwe) vastgoedinvesteerder zeker eens naar moet kijken en waarmee jij mogelijk ook een hele straat aan je portefeuille toevoegt.

Help de woningnood te stoppen door kopen en renoveren in de binnenstad

straat-kopen-vastgoedWil je naast vastgoed ook iets goeds doen? Door bijvoorbeeld onderdeel te zijn van de oplossing voor de woningnood. Een groot deel van de oplossing is door 7,8 miljoen bestaande woningen te renoveren. En dan bij voorkeur woningen in de binnenstad. Er wordt vaak ook gedacht aan het bouwen van woningen in weilanden, want daar kun je snel miljoenen woningen neerzetten. Alleen dat is niet de oplossing. ‘We vergeten dat de huidige vergrijzing over 30 jaar verandert en versterving met zich meebrengt. Dan komen de grondgebonden eengezinswoningen vrij’, aldus Rijksbouwmeester Floris Alkemade die onafhankelijk advies geeft over rijksvastgoed.

De oplossing zit dus in de renovatie en verduurzaming van bestaande woningen. Hierdoor worden de woningen geschikt voor ouderen. Maar waarom zouden we dat doen? Omdat ouderen bijna niet verhuizen. Ze willen het wel, maar ze kunnen het vaak niet. Ouderen willen graag naar een kleinere woning in dezelfde buurt, maar daar zijn vaak geen betaalbare appartementen. En dus verhuizen ouderen niet. Floris zegt daarom: ‘Combineer die energetische verduurzaming met een sociaalmaatschappelijke verduurzaming. Daarmee breng je de hele keten op gang’. Dus als jij een goede vastgoedportefeuille wilt opbouwen, ligt hier een mooie kans. Bouw dus een portefeuille op in de binnenstad en huurders zullen aan jouw lip hangen.

Nieuw land in aantocht

polder-droogleggen-vastgoedLaten we in Nederland eens gaan doen waar we goed in zijn. Want als er een land goed is in het bewoonbaar maken van stukken land die onder water staan, dan is Nederland het wel. En in het kader van de woningnood is een nieuwe polder droogleggen dus een ideale oplossing, aldus gepensioneerd ontwikkelaar René Strijland. Dus waarom gaan we niet verder met al eerder gemaakte plannen? In het Plan Lely om de Zuiderzee in te dammen, werd oorspronkelijk uitgegaan van het aanleggen van de afsluitdijk en het droogleggen van vijf polders: de Wieringermeerpolder, de Noordoostpolder, de Oostelijk Flevolandpolder, de Zuidoostelijk Fevolandpolder en de Markerwaardpolder. Dit plan werd in 1974 (met een bevolking van 14 miljoen) echter aangepast tot het droogleggen van 4 polders en de aanleg van de Afsluitdijk. De Markerwaardpolder werd voorlopig opgeschort.

Kansen voor de Markerwaardpolder

Inmiddels is Nederland hard op weg naar een bevolking van 18 miljoen mensen. Het alsnog droogleggen van de Markerwaard zou dus voor de hand liggen, want hier kunnen een hoop nieuwe woningen gebouwd worden. De torenhoge grondprijzen op het bestaande land en de landbouwfuncties, die in toenemende mate concurreren met omringende woningbouwgebieden, vereisen meer grondgebied. Er is daarom meer herschikkingsruimte nodig om de ruimtelijke kwesties op het bestaande grondgebied te kunnen oplossen. In 1974 leidde het droogleggen van de bestaande polders ook al tot grootschalige functieherschikking op het oude land, vooral voor woningbouw. Nu zitten we in feite in eenzelfde ruimtelijke-economische situatie.

Nieuwe en snelle technieken

In Nederland specialiseren we ons al jaren lang in het aanleggen van land. Van 1952 tot 1956 leverde René Strijland met zijn familiebedrijf al een bijdrage met de bouw van gemaal- en sluizencomplex Colijn op Ketelhaven en de Roggebotsluizen. René: ‘Twee jaar lang, 24 uur per dag, pompten we Oostelijk Flevoland droog. Hierop konden later Lelystad en Dronten worden gebouwd.’ Dit deden ze met het materieel van toen. Tegenwoordig – jaren na het droogpompen van Flevoland – is het materiaal van de natte en droge aannemerij natuurlijk veel sneller geworden. Volgens René moet het droogmaken van de Markerwaard binnen een bouwtijd van 5 jaar haalbaar zijn. Vooral ook omdat een deel van de benodigde dijken al aangelegd is. De return-on-investment zal, met die hoge grondprijzen in gedachten, dik in de plus gaan uitvallen, aldus René Stijland.

Grijp je kans en word een grote speler

Er zijn al een hoop grote namen die bewijzen dat je een succesvolle vastgoedportefeuille kunt opbouwen. Dus waarom zou jij dat niet kunnen? Ook deze mensen zijn ooit als leek begonnen en hebben alles moeten leren. Maar het zijn mensen die kansen zien en deze kansen ook echt aangrijpen. En kansen zijn er overal, zolang jij ervoor opstaat en er tijd en moeite insteekt. Speel dus in op de huidige woningnood, kom erachter wat jij wilt en wat je nodig hebt en start met het opbouwen van jouw succesvolle vastgoedportefeuille. Want er is ook rijkdom voor jou weggelegd!

Geschreven door:

Abonneer op onze nieuwsbrief!

Krijg updates over tends, ontwikkelingen en waar wij bij Real Estate Masterclass ons mee bezig houden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer berichten

Categorieën