‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’. Dat is de oproep van het kabinet. Veel mensen werken daarom sinds de coronacrisis al thuis. Maar ook na de coronacrisis wordt verwacht dat thuiswerken de nieuwe norm wordt. Het is slim om als investeerder hier op in te spelen, want de (nieuwe) thuiswerkers gaan mogelijk steeds meer op zoek naar een woning die bij de thuiswerksituatie past. De kans is bijvoorbeeld groot dat een aparte werkkamer op de wensenlijst komt te staan, zodat werk en privé gescheiden kan worden. Maar hoe maak je als investeerder een beleggingspand nu zo aantrekkelijk mogelijk voor de thuiswerkende huurder? En welke groep ziet thuiswerken het meeste zitten? In deze blog lees je er alles over.
Thuiswerken de nieuwe norm
Door de coronacrisis lijkt het alsof thuiswerken steeds meer geaccepteerd wordt. Dit blijkt uit een recent onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KIM). Uit dit onderzoek blijkt dat maar liefst 45% van de thuiswerkers verwacht dat ze ook na de coronacrisis vanuit huis gaan werken. Ook denken steeds meer bedrijven en organisaties erover na om hun werknemers vaker thuis te laten werken na de coronacrisis. Dus thuiswerken lijkt het ‘nieuwe normaal’ te worden. Als dat echt zo is, zouden mensen nu dan toch dat grote huis in Drenthe kopen? De woningen in Drenthe en provincies zoals Friesland en Zeeland zijn een stuk goedkoper. Daarentegen is er in de Randstad veel meer werkgelegenheid. Daarom blijven veel mensen daar wonen. Maar als mensen door meer thuiswerken niet meer zoveel en zolang naar hun werk hoeven te reizen, wordt de kans groter dat ze naar bijvoorbeeld Drenthe of Friesland gaan verhuizen. Als werknemers bijvoorbeeld maar twee dagen per week naar kantoor gaan, kan het best zo zijn dat ze de langere reistijd op die dagen accepteren. Want de rest van de week hebben ze helemaal geen reistijd. Toch wordt er niet verwacht dat iedereen massaal naar het platteland vertrekt. Wel wordt er verwacht dat de mensen die al van plan zijn om te verhuizen, hun zoekgebied gaan uitbreiden.
Wie zijn de thuiswerkers?
Er is een stijgende lijn te zien in het aantal mensen dat (soms) thuiswerkt. Thuiswerken is toegenomen van 2,8 miljoen in 2013 naar 3,3 miljoen in 2018. Dat is 37% van de werkzame beroepsbevolking. Van de groep thuiswerkers zijn 2 miljoenen mensen incidentele thuiswerkers. Door de coronacrisis worden we allemaal gedwongen om thuis te werken. Sommige werknemers zijn daar erg blij mee en blijven ook na de coronacrisis graag thuiswerken. Maar er zijn ook mensen die, als het weer kan, zo snel mogelijk naar kantoor gaan. Uit grootschalig onderzoek van Softwarebedrijf Salesforce blijkt dat de oudere generatie (ook wel de ‘Babyboomers’ genoemd) liever thuiswerkt dan de jongere generatie (generatie Z). Wat erg opvallend aan dit onderzoek is, is dat dit weinig met corona te maken lijkt te hebben. Het onderzoek is afgenomen onder maar liefst 3500 werknemers over de hele wereld. Uit het onderzoek blijkt dat na corona 39% van de babyboomers het liefst fulltime thuis wilt blijven werken. Daarmee is de groep van de Babyboomers (geboren tussen 1940 en 1955) het grootst. Daarna volgen de millenials (geboren tussen 1980 en 1994) met 37%.
Waar vind je de meeste thuiswerkers?
De meeste thuiswerkers wonen in de Randstand en in de andere stedelijke gebieden. Dit komt doordat de verkeersdrukte in deze gebieden het grootst is. Uit onderzoek van het CBS in 2018 is gebleken dat in Groot-Amsterdam 45% van de werkzame beroepsbevolking (soms) thuis werkte. Maar ook in regio’s, zoals ‘Overig Groningen’, waar ook andere factoren dan alleen de lange afstand meespeelde, werkt een relatief hoog percentage mensen thuis. In de regio’s Gooi en Vechtstreek, Utrecht en Groot-Amsterdam wonen het grootste aantal thuiswerkers. Met 45% van de thuiswerkers staan deze regio’s bovenaan. Daarentegen wonen in Zuidoost-Drenthe en Oost-Groningen het minst aantal thuiswerkers. In deze regio’s werkte iets meer dan een kwart van de werkenden gewoonlijk of incidenteel thuis.
Hoe langer de reistijd, hoe meer thuiswerkers
De reisduur speelt een belangrijke rol bij de keuze voor thuiswerken. In de Randstad is te zien dat een lange gemiddelde reisduur vaak samengaat met relatief veel thuiswerkers. In Den Haag is de reistijd naar werk gemiddeld het langst en in Haarlem gemiddeld het kortst. In de regio Agglomeratie ’s-Gravenhage, waar de reisduur met gemiddeld 36 minuten het langst is, zitten ook de meeste thuiswerkers. Maar ook in Groot-Amsterdam, Delft en Westland, waar de reisduur gemiddeld 34 minuten bedraagt, zitten veel thuiswerkers. Alleen Agglomeratie Haarlem is een uitzondering tussen deze cijfers. In Haarlem is de gemiddelde reisduur en -afstand naar het werk het kortst van alle regio’s. Ook de verkeersdrukte is een stuk lager dan ergens anders in de Randstad. Toch werkt een groot deel van de werkenden in deze regio thuis, namelijk 42%.
Ook in andere regio’s met minder verkeersdrukte zien we dat er veel thuiswerkers zijn, bijvoorbeeld in Zuidwest-Drenthe. Hier werkt maar liefst 37% van de werkenden thuis. In deze regio zien we dat dit samengaat met een relatief grote afstand tot het werk. Opvallend is dat in 2018 ook relatief veel mensen in de regio Zeeuws-Vlaanderen en Delfzijl thuiswerkten, terwijl de verkeersdrukte hier geen rol speelde. Het verkeer was daar juist rustig.
In de regio’s Limburg, Groningen, Zeeland en Friesland wonen de minste thuiswerkers. Dit komt door de kortere reisduur naar het werk en de minder grote verkeersdrukte. In deze gebieden gaat dit samen met relatief weinig thuiswerkers. Maar ook hier zijn er uitzonderingen. De geldt bijvoorbeeld voor de regio Overig Groningen, waar de stad Groningen toe behoort. Deze regio kent met 38% relatief veel thuiswerkers.
Onderwijsniveau
Naast het gebied en de reisduur, speelt ook het onderwijsniveau een rol. Bijna twee derde van de thuiswerkers is hoogopgeleid. In 2018 was 65% van de thuiswerkers hoogopgeleid. Van de mensen die niet thuiswerkten was 24% hoogopgeleid. Ook is te zien dat veel van de hoogopgeleide mensen in de Randstad en in de stedelijke gebieden daarbuiten wonen. Denk aan Haarlem, waar de helft van de werkzame beroepsbevolking hoogopgeleid is. Maar denk ook aan gebieden buiten de randstad, zoals Groningen. Groningen heeft met 42% ook relatief veel hoogopgeleiden die thuiswerken.
Welk werk doen thuiswerkers?
Een groot deel van de thuiswerkers werkt in de ICT-branche of is werkzaam als manager. Uit onderzoek blijkt dat mensen in de ICT-branche en managers graag deels thuiswerken. In de ICT-branche gaat het om 81% van de werknemers en onder de managers gaat het om 77%. Opmerkelijk is dat niet iedereen van de mogelijkheid gebruik heeft gemaakt. Zo werkte ongeveer 70% van de managers en de werknemers in de ICT weleens thuis.
Mensen die het minst thuiswerken of die de minste mogelijkheden (naar eigen zeggen) hadden om thuis te werken, zijn de werknemers in de transport- en logistieke beroepen, dienstverlenende beroepen en agrarische beroepen. In 2019 was het aandeel thuiswerkers in deze beroepen dan ook het laagst. Van alle werknemers gaf 37% aan dat zij de mogelijkheid hadden om een deel van het werk thuis te doen en 34% van de werknemers werkte daadwerkelijk thuis. Daarnaast werkten zelfstandigen (64%) vaker thuis dan werknemers.
Jouw vastgoed pand gemeubileerd opleveren? Hier moet je op letten!
Wil je jouw pand gemeubileerd opleveren voor de thuiswerkers? Dan zijn er een aantal punten waar je op kunt letten. Let er ten eerste op dat je een werkplek ergonomisch inricht. Het doel van ergonomie is om een veilige, comfortabele en productieve werkplek te creëren en ongemak en het risico op gezondheidsklachten te beperken. Schaf bijvoorbeeld een ergonomisch bureau en ergonomische bureaustoel aan. Denk aan een bureautafel die je helemaal kunt afstellen op de gebruiker. Voor lange mensen moet een bureau eenmaal hoger ingesteld zijn dan voor kleine mensen. Ook wordt er steeds vaker staand gewerkt aan een bureau, dus je kunt ook denken aan een sta-zit-bureau. Let hierbij ook op de grootte van het werkblad. Met een breedte van 160 centimeter en diepte van minstens 80 centimeter is er voldoende ruimte voor een beeldscherm en alles daar omheen. Ook de hoogte is belangrijk: tussen de 73 en 75 centimeter is het meest gangbaar. Daarnaast is een stoel waar je de hele dag op zit erg belangrijk. Kies daarom een stoel die in hoogte en zitdiepte verstelbaar is. Ook de rugleuning en armleuningen moeten zelf in te stellen zijn. Er wordt aangeraden om een onderstel met vijf poten te kiezen voor optimale stabiliteit en een gasveerconstructie. Maar denk ook aan andere zaken, zoals in welke ruimte je de werkplek inricht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitzicht, de hoeveelheid licht in de ruimte en goede lampen. En probeer ronde vormen toe te voegen aan het interieur. Deze vormen hebben een kalmerend effect. Vaak vinden mensen ronde hoeken mooier en kunnen ze beter ontspannen in een ruimte waar veel ronde vormen zijn. Vermijd daarom het gebruik van rechte hoeken op de werkplek en voeg meer ronde vormen toe, zoals een bureau met afgeronde hoeken, bolvormige verlichting en ronde bijzettafels.
Conclusie
Steeds meer mensen gaan thuiswerken, ook na de coronacrisis. Als je als investeerder hierop wil inspelen, houd dan rekening met de bovengenoemde punten. Koop bijvoorbeeld een pand in de gebieden waar veel thuiswerkers zitten. Let daarnaast op de reistijd tot het werk. Een lange reistijd gaat vaak samen met meer thuiswerkers. Kies daarnaast als doelgroep de hoogopgeleiden. Uit onderzoek blijkt dat zij het meest thuiswerken. En richt je bijvoorbeeld op managers en mensen in de ICT-branche, want ook zij werken veel thuis.
Funda ziet woonwensen verschuiven: mensen willen een huis met een tuin
https://stadszaken.nl/artikel/2761/funda-ziet-woonwensen-verschuiven
Leefruimte en buitenruimte spelen een grotere rol bij woonwensen. Vooral mensen in de steden zijn minder tevreden over hun huis, maar een trek naar de provincie blijft nog uit.
Dat blijkt uit onderzoek van woningsite Funda. Hoewel maar een op de tien respondenten zegt dat de coronacrisis zijn woonwens beïnvloedt, laat het onderzoek zien dat de huidige situatie wel degelijk veranderingen met zich meebrengt. Funda ziet die verschuiving ook terug in de zoekopdrachten op zijn website.
Leefruimte en tuin
Door de beperkende coronamaatregelen zijn de leefruimte en buitenruimte van een woning nog belangrijker geworden. Zo zijn bewoners van een appartement minder tevreden over hun woonsituatie in vergelijking met bewoners van een woonhuis. Ook op Funda stijgt het aantal zoekopdrachten naar woonhuizen en huizen met een tuin, terwijl het aantal zoekopdrachten naar appartementen daalt.
Hoewel de meeste Nederlanders de afgelopen twee maanden veel meer samen thuis waren, heeft dit geen negatieve invloed op de tevredenheid over hun woonsituatie. Sterker nog, mensen die samenwonen zijn over het algemeen positiever dan alleenwonenden, stelt Funda Toch blijft er bij de meerpersoonshuishoudens nog steeds iets te wensen over: er is onder deze groep sinds de coronacrisis een groeiende behoefte aan een extra kamer.
‘Het lijkt alsof mensen denken dat de coronacrisis niet echt tot structurele veranderingen leidt’
De meerderheid van de respondenten verwacht dat zij ook op lange termijn meer thuiswerken dan voor de coronacrisis. Dit heeft nu nog weinig invloed op de tevredenheid over de woonsituatie of op het belang van de reisafstand naar kantoor. ‘Het lijkt alsof mensen denken dat de coronacrisis niet echt tot structurele veranderingen leidt. Als je echter dieper de data induikt, blijkt de onderliggende woonwens toch te veranderen. Dit kan wel degelijk het begin van een trend zijn. Langdurig en intensief thuiswerken lijkt immers toch wel invloed te hebben op hoe men de woonomgeving ervaart. Waar dit op de langere termijn toe leidt is natuurlijk afhankelijk van hoe de situatie rondom het coronavirus zich ontwikkelt en ook hoe bedrijven in de toekomst met thuiswerken om willen gaan’, zegt Quintin Schevernels, CEO van Funda.
Vertrouwen in de woningmarkt
Sinds de coronacrisis doet Funda regelmatig onderzoek op basis van actuele platformstatistieken en ingevulde vragenlijsten door websitebezoekers. Hieruit blijkt dat na een lichte aarzeling in het begin van de coronacrisis het vertrouwen in de woningmarkt weer is hersteld. Een steeds groter wordende groep vindt het juist nu een goed moment om te kopen en verkopen en ook de motivatie om plannen door te zetten groeit. Ook blijkt dat woningen in het hogere segment zeker niet lijden onder de crisis: deze zijn momenteel juist relatief populair, meldt Funda.
De veranderende woonwensen worden ook bevestigd door zoekgedrag op Funda:
Het aandeel bezoeken dat het filter buitenruimte en tuin gebruikt is in de afgelopen twee maanden met respectievelijk 18 procent en 19 procent gegroeid ten opzichte van de twee maanden daarvoor.
Het aandeel bezoeken dat het filter woonhuis gebruikt is in de afgelopen twee maanden met 8 procent gegroeid ten opzichte van de twee maanden daarvoor.
Het aandeel bezoeken dat het filter appartement gebruikt is in de afgelopen twee maanden afgenomen met 12 procent ten opzichte van de twee maanden daarvoor.