De prijzen van woningen stijgen al sinds 2013, en ook de huurprijzen. Kortom: huizen worden op dit moment verkocht met een overwaarde, of ze worden verhuurd met winst op de hypotheek. Er is nog steeds een tekort aan aangeboden woningen in de grote steden, potentiële kopers zijn daardoor ook genoodzaakt om buiten de stad te kijken, concludeert Calcasa, de onafhankelijke peiler voor de waarde van woningen in Nederland. Het zijn interessante ontwikkelingen op onze woningmarkt die op z’n minst het uitzoeken waard zijn. We helpen je als nieuwkomer graag met hieronder de vijf meest gemaakte fouten door beginners in vastgoed.
Fout 1: Teveel betalen voor een woning
Het lijkt in de huizen gekte bijna een onmogelijke zoektocht, een betaalbare woning vinden die niet té hoog geprijsd is. Een woning die niet te afgelegen ligt en het liefst dicht bij de grote steden om risico’s te mijden. Maar voor veel mensen zijn de grote steden nu onbetaalbaar geworden, daarbij komt dat een andere woonwens ook een verklaring kan zijn voor de verschuiving van de stijging van huizenprijzen. Misschien willen mensen meer leefruimte of buitenruimte? Ze zijn minder gebonden aan een reis naar werk omdat ze vaak thuiswerken. Dit biedt kansen om te verdiepen in andere locaties, die interessant zijn met de wensen zoals die op dit moment eruit zien. Zorg in elk geval dat je niet teveel betaald voor een woning, zodat je veiliger zit op het moment dat de woningmarkt minder floreert.
Denk ook aan te hoge aannemerskosten om de woning te verbouwen en zodanig te verbeteren zodat het voor huurders aantrekkelijk is. Je kunt hier flink op besparen. Veel diensten worden tegenwoordig online aangeboden, maar vergeet niet dat je dan al snel teveel betaald dan dat je via je eigen kringen of kennissen hulp kan regelen. Dit zijn één van de meest voorkomende beginnersfouten.
Fout 2: Geen strategie voor ogen
Maak een planning voor jezelf en boek tijd en ruimte in je agenda om aan je toekomstplannen te werken. Begin met onderzoeken, neem je eerste vragen of onzekerheden weg door je in te lezen en kom dan in actie. De motivatie om in vastgoed te beginnen is er, de ervaring komt wel. Ieder plan wordt pas concreet als je er tijd en ruimte voor neemt. Een veelgemaakte fout is iemand die geen strategie voor ogen heeft. Het is verstandig om te bedenken waar je wilt gaan investeren in vastgoed. Welke regio, wijk of buurt? Wie zijn je huurders? Kortom wat is precies jouw markt waar je op gaat focussen en hoe kom je daar? Doe je dit niet dan zie je door de bomen het bos niet meer, en kom je niet tot een deal.
Fout 3: Geen checklist
Laat je niet leiden door je emoties, bekijk de woningmarkt en potentiële huizen met een concrete strategie in je achterhoofd. Maak een checklist waaraan een woning moet voldoen wil je het echt gaan kopen. Het beste is om dit te doen vóórdat je panden gaat bekijken zodat je een huis objectief kunt analyseren, want een slimme investering is uiteindelijk het belangrijkste. Het moet geld gaan opleveren en niet meer geld gaan kosten dan je begroot hebt.
Fout 4: Te verleidelijk
Het kan verleidelijk zijn om door te pakken als je eenmaal dicht bij de koop van een huis bent. Je bent gaan kijken of hebt misschien de foto’s gezien, bent enthousiast over alle punten en bent dicht bij een deal. Je hebt je zinnen erop gezet en wilt ervoor gaan, nu is het belangrijk dat je nog een keer goed naar het geheel kunt kijken. Kloppen de vergunningen? Mag je alles doen wat je van plan bent met de woning? Ons advies: maak de optelsom en laat je niet verleiden door een woning op basis van uiterlijke kenmerken. Haal je er genoeg inkomsten uit? Wat zijn je kosten en welk huurbedrag kun je vragen? De berekening geeft niet alleen een helder beeld van wat je kunt verwachten van je investering, het kan ook het laatste zetje zijn om de laatste stap te nemen.
Fout 5: Onzekerheid en angsten staan in de weg
De laatste fout die veel gemaakt wordt is dat je gaandeweg onzeker kunt worden over de investering die je wilt gaan doen. Het is normaal om het spannend te vinden en een sprong wagen gaat altijd gepaard met angsten. Maar laat je angsten niet winnen van het vertrouwen dat de investering het waard zal zijn. Je kunt dit wegnemen door zo concreet en objectief mogelijk te kijken naar de potentiële deal, bekijk het met iemand samen die hier ook op die manier kan kijken, zonder teveel emoties. , zorg voor een positieve mindset. Als je niet dealt met je angsten, zul je niet beginnen aan vastgoed.