We hebben al langere tijd te maken met een overspannen huizenmarkt door het tekort aan woningen. De vraag is groter dan het aanbod en dat zal nog wel een tijdje voortduren. In 2021 en 2022 zal dit gebrekkige aanbod daarom invloed hebben op de huizenprijzen. Rabobank verwacht dat de huizenprijzen dit jaar met 8% zullen stijgen. Ook zal het aantal verkochte woningen teruglopen. Het woningtekort, maar ook de lage hypotheekrente, zorgen er dus voor dat de huizenprijzen verder opgestuwd worden. In deze blog vertellen we meer over de verwachtingen van de huizenprijzen en waar de verwachtingen op gebaseerd zijn.
De verwachtingen
De huizenprijzen zullen dus stijgen, en veel harder dan eerder werd gedacht. Dat denken de economen van de Rabobank. De prognoses zijn flink naar boven bijgesteld, omdat de macro-economische vooruitzichten voor Nederland verbeterd zijn ten opzicht van de vorige raming. Eind vorig jaar verwachtte Rabobank nog een gemiddelde huizenprijsgroei van 5,5 en 2,5 procent. Dit jaar verwachten ze dat de huizen maar liefst 8% duurder worden. Vervolgens verwachten ze voor 2022 een gemiddelde huizenprijsstijging van 4%.
Woningmarkt econoom Carola de Groot geeft aan dat onder andere het beeld van de arbeidsmarkt invloed heeft op de ontwikkelingen op de woningmarkt. Naar verwachting zal vooral de werkloosheid minder oplopen dan eerder werd gedacht. Maar daarnaast speelt ook de aanhoudende krapte op de woningmarkt een grote rol in de stijgende prijzen. En dan zijn ook de financieringsmogelijkheden van potentiële huizenkopers nog eens erg gunstig op dit moment. Al met al zorgt dit ervoor dat economen van de Rabobank de verwachtingen voor de huizenprijzen bijgesteld hebben.
Gebrek aan aanbod
Eén van de oorzaken van de stijgende huizenprijzen is het gebrek aan aanbod. Er heerst nog steeds een groot woningtekort in Nederland, terwijl de bevolking jaarlijks blijft groeien. We hebben op dit moment een tekort van zo’n 330.000 woningen. Toch verwacht Rabobank dat het aantal verkochte huizen de komende tijd wat zal inzakken. Vorig jaar zijn er 236.000 huizen van eigenaar gewisseld, maar voor dit jaar verwachten ze dat er ongeveer 220.000 huizen verkocht worden. In 2022 verwachten de Rabobank zelfs een verkoop van 210.000 huizen. Deze terugloop komt niet doordat er minder vraag naar huizen is, maar het komt simpelweg door een gebrek aan beschikbare huizen. Er wordt namelijk te weinig gebouwd. We hebben een tekort aan nieuwbouw. Jaarlijks zijn er ongeveer 100.000 nieuwe woningen nodig als we de woningmarkt weer in balans willen brengen. Meer over het in balans brengen van de woningmarkt lees je ook in de blog ‘Hoe komt de woningmarkt opnieuw in balans en wat betekent dat voor beleggers?’
Kadaster denkt dat jongeren meer geld aan een huis besteden
Carola de Groot geeft aan dat jongvolwassenen die in de tweede helft van 2020 het koopcontract ondertekenden, waarschijnlijk massaal de overdracht over de jaarwisseling heen gestild hebben. Op die manier konden ze de overdrachtsbelasting namelijk omzeilen. Het aantal jonge kopers (tot 35 jaar) was ook ongekend dankzij de afschaffing van de overdrachtsbelasting. Ze vormde 68 procent van de kopers, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Volgens Paul de Vries van het Kadaster hebben jongeren het afgelopen jaar ook meer kunnen sparen, omdat ze minder konden uitgaan. Hij vermoedt dat ze daardoor bereid zijn om meer geld aan een huis te besteden.
Conclusie
De prognoses voor de huizenmarkt blijven echter wel onzeker, omdat het van verschillende factoren afhankelijk is. Rabobank verwacht bijvoorbeeld dat de vraag van beleggers dit jaar wat inzakt, omdat velen hun aankoop vervroegd hebben. Dit om te anticiperen op de hogere overdrachtsbelasting die per januari 2021 geldt. Ook de coronacrisis zorgt voor onzekerheid. Het is niet duidelijk hoe de coronacrisis en de gevolgen daarvoor zich ontwikkelen. En als je jezelf nu afvraagt of het wel verstandig is om nu in vastgoed te investeren, dan is het antwoord: ja. Doordat de vraag zo groot is, staan mensen te springen om bij jou te gaan huren. Ook is de spaarrente nog steeds heel laag, dus investeren in vastgoed is ook nu heel interessant.