Zo ging het in Berlijn: extra maatregelen woningmarkt zorgde voor huurprijs stijgingen

berlijn-woningmarkt-krapte
Inhoud bericht
Bericht delen:

Begin april heeft de rechter in Berlijn de bevriezingen op huurwoningen opgeheven. Ook in Berlijn is de woningmarkt overspannen en heeft Nederland veel gelijkenissen op het gebied vraag en aanbod. De krapte van betaalbare woningen werd steeds groter en de huurprijzen rezen de pan uit. En net als in Nederland voelde ook het Berlijnse bestuur de noodzaak om meer te gaan reguleren, maar het effect bleek averechts en dus is Berlijn nu opgelucht dat in elk geval de bevriezing er weer af is. Lees hier het verhaal hoe extra maatregelen juist voor meer onrust op de huizenmarkt kunnen veroorzaken, waaronder nóg hardere prijs stijgingen.

Opheffing van bevriezing in Berlijn zorgt voor opluchting

De bevriezingen in Berlijn golden tijdelijk voor alle appartementen gebouwd vóór 2014, en naast dat het een rampzalig effect had, was het ook nog eens in strijd met de wet. Berlijn is gerustgesteld dat de bevriezing er nu af is. Wat kunnen we in Nederland leren van de Duitsers? Want ook hier zijn de huurprijzen bizar gestegen afgelopen jaren, met name in de grote steden, en wat Berlijn ons laat zien is dat door goedbedoelde regels van de overheid, juist meer onrust kunnen veroorzaken. De zeer krappe markt is gevoelig voor een extra maatregel. Lees hier in hoeverre politieke partijen de regie willen nemen op de woningmarkt.

gevel-berlijnse-woning
amsterdam-gevel-woning

Goedbedoeld beleid zal huurprijs stijgingen stimuleren

In Nederland is ook de grote wens om meer woningen te kunnen aanbieden aan bijvoorbeeld de starters, eenoudergezinnen, een leraar op de hoek of de kapper in de buurt. Maar wat gebeurde er in Berlijn? De beschermde wijken, ofwel ‘de sociale sector’, kreeg een opstopping en er was totaal geen doorstroom meer. Want natuurlijk blijf je in een spot goedkoop appartement wonen als alles om je heen zo duur wordt. En in het kleiner geworden vrije sector gedeelte stegen de huurprijzen nóg hoger dan eerst.

Maar ook in Nederland zijn nieuwe regels in de maak zoals de maximale huurprijsverhoging in de vrije sector. Alles wat je over dit soort aankomende wetten en regels moet weten lees je hier. Maar hiermee kan dus in Nederland ook zo’n situatie gecreëerd worden.

Wat gebeurt er dan?

Prijsstijgingen houden niet op. Want ook koopwoningen zijn explosief in prijs gestegen. En ook daar is de overheid zich al aan het bemoeien met bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting die werd ingevoerd begin dit jaar om beleggers flink meer te laten betalen voor dezelfde woning. En ook een opkoopverbod zou de belegger  moeten gaan afschrikken en ruimte laten maken voor de starters. Maar dit soort maatregelen op een krappe markt zijn juist een stimulans voor verdere stijgingen van de huizenprijzen. Want sinds de invoering van de overdrachtsbelasting zijn de gemiddelde huizenprijzen weer met 15% gestegen, dit is overigens ook de grootste stijging in twintig jaar.

Minder regels en meer rust

Politieke partijen voelen de verantwoordelijkheid toenemen om iets aan het grote woonprobleem in Nederland te doen, en ze moeten ook. We moeten dit met z’n allen doen, ook de vastgoedbeleggers kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Want die kunnen actie ondernemen om extra woningen te creëeren, zowel renovatie als opnieuw bouwen. Het zou wel prettig zijn als de politiek zich dan niet bezig houdt met zieltjes winnen, ondertussen niet in actie komt maar wel de vastgoedbeleggers als de boeman aanwijzen voor deze situatie. Ze zouden zich moeten realiseren dat er nu een noodsituatie is, mede veroorzaakt door het vraag stimulerend beleid dat ze zelf hebben gemaakt. Wil je lezen wat de vastgoedman van het jaar 2018 Maarten de Gruyter hiervan vindt, lees dan dit artikel van de Quote: ‘Weten experts van linkse partijen überhaupt hoe de vastgoedbeleggersmarkt werkt?’

Conclusie van dit rampscenario op de huizenmarkt in Berlijn en de gelijkenissen met de Nederlandse markt is dat de meeste regels gericht zijn op het stimuleren van nog meer vraag in plaats van aanbod.

Wie gaat er nu zorgen voor die extra woningen? Het zal blijken wie straks de helden zijn.

Wat ook een mooie optie zou zijn voor Belijn is om woningen te splitsen. Deze manier van investeren in vastgoed biedt namelijk een ruimer woning aanbod.

Geschreven door:

Abonneer op onze nieuwsbrief!

Krijg updates over tends, ontwikkelingen en waar wij bij Real Estate Masterclass ons mee bezig houden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer berichten

Categorieën
Gratis 7-daagse training

Leer in 7 dagen alles wat jij moet weten over Woningen Splitsen!

Wil je leren hoe je woningen kunt splitsen en transformeren voor maximale winst, zonder de hoofdpijn van vergunningen, financieringen en verbouwingen?