Zo doe je dat: De overwaarde gebruiken om te beleggen in vastgoed

overwaarde-gebruiken
Inhoud bericht
Bericht delen:

De waarde van woningen stijgen snel en koophuizen worden als warme broodjes over de toonbank verkocht. Dat betekent dat er kansen liggen voor degenen die een koopwoning in hun bezit hebben. De overwaarde verzilveren om te kunnen investeren is een perfecte manier om geld te creëren en het kan een startpunt zijn om financieel te groeien. Velen van ons denken erover, een aantal doen het in werkelijkheid.

Je doet er in elk geval goed aan om het voor jezelf te onderzoeken, zodat je weet waar je rekening mee moet houden en welke voordelen het kan opleveren. Lees in deze blog waar je allemaal op moet letten en bepaal of het voor jou een optie is.

Steenrijk op papier: de overwaarde van je koopwoning

In principe is het huis waarin je zelf woont geen investering, maar een lening. Je betaalt namelijk rente voor de hypotheek lening en je hebt te maken met belastingen en kosten voor het onderhoud. In ruil hiervoor krijg je woonplezier terug. Maar steeds meer huiseigenaren zien hun woning als een financiële investering. En natuurlijk ook omdat je een vermogen kunt opbouwen doordat je het hebt gekocht en over de lange termijn altijd in waarde zal stijgen. Door de hard stijgende huizenprijzen zijn woningen in 2021 namelijk weer meer in waarde gestegen.

Huizenbezitters die op een gewilde locatie wonen, hebben zo een tonnetje of meer overwaarde in hun huis zitten. Woningen waar mensen een paar jaar geleden bijvoorbeeld drie ton voor betaalden, zijn nu ineens vier ton waard, etc. Maar nu de vraag is: ga je de overwaarde gebruiken of reken je jezelf alleen rijk op papier?

Het is leuk dat men pronkt met de overwaarde op het huis, maar als je de overwaarde niet verzilverd, dan kan het op een ander moment zomaar heel anders zijn, en tijdelijk minder waard zijn. Dan kun je fluiten naar je geld.

Natuurlijk heeft het consequenties, je moet namelijk je huis verlaten, een nieuwe woning vinden en ook bedenken wat je met het geld gaat doen zodat het niet langzaam gewoon ‘opraakt’ maar juist gaat groeien. Het doel is duidelijk: met de overwaarde meer geld maken, en dat kost je niet alleen je koopwoning maar ook tijd en geduld.

3x geld verdienen aan de overwaarde

straat-amsterdam-westDe overwaarde van je huis gaan verzilveren. Hoe doe je dat? Dat kan op verschillende manieren. Je kunt dit ten eerste gaan doen door je hypotheek te verhogen en het geld te investeren in een belegging. Op die manier kun je met een relatief klein bedrag starten om te investeren. Bedenk goed welke beleggingen je de meeste zekerheid en de minste risico’s leveren.

Ten tweede kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je hypotheek te verhogen voor een verbouwing: nieuwe keuken, badkamer of een verdieping erbij bouwen. Dan ga je uiteindelijk je maandelijkse kosten verhogen en in ruil voor de verbouwing krijg je meer woongenot op de korte termijn en de woning kan in waarde stijgen.

De derde en laatste optie is dat je ervoor kiest om je huis te verkopen. Op deze manier speel je op korte termijn de overwaarde van je huis vrij. Maar dan moet je natuurlijk eerst bedenken of je wel wilt verhuizen. Als dit voor jou geen probleem is, of als je dit toch al van plan was, dan moet je er wel rekening mee houden dat je niet een duurder huis terug koopt. Wanneer je een duurder huis koopt, dan stop je het geld opnieuw in stenen. En dat is een keuze, je zult er alleen geen maandelijks zakcentje uit halen want het gaat je ook meer geld kosten.

De vraag die je jezelf moet stellen is: wil je maandelijks meer inkomsten genereren of meer vermogen hebben op de langere termijn?

Maandelijkse inkomsten genereren: passief geld verdienen

Als je maandelijks meer inkomsten wilt genereren, en je wilt bouwen aan meer financiële vrijheid, dan is het belangrijk om te kijken op welke manier dat kan en wat het beste past in jouw eigen situatie en wat er binnen je mogelijkheden valt.

Om geld te laten groeien is het belangrijk dat je kijkt naar werk inspanning (werktijd) en datgene wat je eruit haalt (inkomsten). Het is gunstig als de werktijd laag blijft en de inkomsten maximaal zijn, dat spreekt voor zich.

Hieronder een lijst van 10 manieren om geld te verdienen met relatief hoge winsten en potenties om op te schalen.

  1. Vastgoed: verhuur een huis
  2. Investeer elke cent om te traden
  3. Onderneem in digitale producten of online diensten.
  4. Affiliate marketing: andermans producten online promoten.
  5. Bouwen van een online webshop en merk, advertentie ruimte verhuren.
  6. Verkoop producten online via bol.com of Amazon
  7. Influencer worden en unieke content creëren en verkopen (Youtube/Instagram/Bloggers/Vloggers/Fotografie, etc.)
  8. Koop een bestaand online bedrijf: hands-off ondernemen
  9. Verhuur iets wat je bezit: auto, caravan, etc.
  10. Freelance werk: online copywriter

Daarnaast is bewust omgaan met geld ook nodig om de juiste keuzes te maken tot een passief inkomen, denk aan minimaliseren of versoberen van je uitgaves totdat je meer ruimte hebt om het uit te geven aan zaken die geen investeringen zijn.

Gebruik de overwaarde om meerdere beleggingspanden te kopen

De overwaarde gebruiken is de ideale oplossing voor de huiseigenaren die al van plan waren om te verhuizen en daarnaast willen investeren in vastgoed. Want ja, als je vastgoed koopt dan kun je doorgaans niet de volledige waarde van het pand lenen, je hebt nog wat spaargeld nodig.

Wat velen niet weten is dat je met bijvoorbeeld een ton overwaarde, niet één maar meerdere beleggingspanden kunt aankopen. Dat maakt het juist zo interessant. Bedenk dat je drie huizen kunt kopen en daarvan huuropbrengsten kunt krijgen én de waardestijging van het pand over de lange termijn.

Je kunt een heel portfolio opbouwen zonder dat je veel extra tijd verliest aan het beheer of proces. Je kunt relatief eenvoudig opschalen, en zo kun je een passief inkomen realiteit maken.

Begin ergens en blijf financieel groeien

Wanneer je de overwaarde uit je huis haalt, kun je gaan starten met beleggen. En dat is slim, want beleggen is dé manier om je geld te laten groeien. Je kunt bijvoorbeeld een tweede, derde of vierde woning kopen om te verhuren, waardoor je beleggingspand je maandelijks een extra inkomstenbron oplevert. Op lange termijn creëer je daarmee een nog groter vermogen. Of denk eens aan het kopen en verhuren van een vakantiehuisje. Hiermee haal je inkomsten uit de verhuur van het huisje én je kunt zelf ook nog genieten van de vakantiewoning.

Het verhuren van een woning is ook nog eens een stabiele manier van beleggen, want de huurprijzen blijven – ondanks een crisis – altijd wel stabiel. Met een beleggingspand heb je dus voor een langere tijd een zeker rendement. En het fijne aan verhuren is dat je het ieder jaar mag indexeren. Als je de rente voor een lange tijd hebt vastgezet, dan worden je inkomsten elk jaar hoger. Daarnaast stijgen je kosten niet. Gebruik je overwaarde dus slim, zodat je er financieel gezien nog meer op vooruit gaat.

Controle over je financiën

Je zal er misschien niet gelijk aan denken, maar beleggen zorgt ervoor dat je meer controle over je financiën krijgt. Je bouwt namelijk een stabiel vermogen op, zonder dat je afhankelijk bent van een werkgever of een onverhoopte crisis. Je hebt zelf de touwtjes in handen en met het vermogen dat je opbouwt, kun je weer verder investeren.

Wanneer je eenmaal gestart bent met investeren en geld verdienen, kun je exponentieel gaan groeien. Je kunt bijvoorbeeld je eigen pensioen opbouwen, zodat je ook in dat opzicht niet afhankelijk bent van de overheid. Daarnaast creëer je op lange termijn financiële vrijheid en hoef jij je geen zorgen meer te maken over je financiën. Het geld werkt voor jou en jij kunt genieten van de vrijheid die het oplevert.

In eerste instantie zul je dan over die drempel moeten stappen om je financiële situatie beter aan te pakken, en het voelt misschien als een risico, maar weet ook dat je er op de lange termijn wel de vruchten van zult plukken.

Kansen pakken als het er ligt

huis-te-koop-zettenAls laatste: zie de overwaarde van je woning als een kans. Een kans om te groeien, zowel financieel als persoonlijk. Je hebt al vermogen opgebouwd zonder dat je hiervoor iets hoefde te doen. Nu heb je de kans om met dat vermogen nog meer vermogen op te bouwen. Hier moet je in eerste instantie natuurlijk wel wat voor doen, maar uiteindelijk gaat de investering voor jou werken.

Wacht niet te lang, want je hebt nu een overwaarde die je kunt gaan investeren. Gaandeweg leer je vanzelf wat je allemaal moet weten. De key is om gewoon te starten.

Wacht ook niet totdat de markt crasht of tot het perfecte om te starten met investeren. Het beste moment is er namelijk niet en dit zijn onze beste tips voor vastgoed beginners.

Geschreven door:

Abonneer op onze nieuwsbrief!

Krijg updates over tends, ontwikkelingen en waar wij bij Real Estate Masterclass ons mee bezig houden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer berichten

Categorieën