Investeren in vastgoed als pensioen

Investeren in vastgoed als pensioen
Inhoud bericht
Bericht delen:
De eerste vastgoedinvestering om te werken aan een pensioen? Hoe werkt dit precies en waar moet je op letten? Leer van deze ervaringen!

Marnix en Charisse hebben een mooi verhaal te vertellen: zij zijn namelijk gestart bij Real Estate Masterclass en na begeleiding van onze zijde zijn zij op eigen benen komen te staan. Dit heeft ertoe geleid dat zij nu begonnen zijn aan hun eerste project. Marnix en Charisse willen investeren in vastgoed als pensioen.

Op reguliere wijze pensioen opbouwen is er voor dit echtpaar niet bij, aangezien Marnix werkt als zelfstandige en Charisse in haar eerste jaren in Nederland nog geen pensioen opbouwde. Daarom maakten zij een tijd geleden de beslissing om te beleggen in vastgoed voor hun pensioen. Dit is hun verhaal tot nu toe…

Waarom vastgoed als pensioen?

De eerste vraag die Marnix en Charisse krijgen is natuurlijk: waarom vastgoed als pensioen? Zij geven namelijk aan dat zij niet alleen beleggen in vastgoed voor hun pensioen hebben overwogen, maar ook andere manieren van investeren en beleggen. Het idee begon bij Charisse, die is opgegroeid op de Filipijnen. Daar is het heel normaal om te investeren in vastgoed wanneer je vermogen over hebt. Op de Filipijnen zijn de mogelijkheden daar zeker voor, maar Marnix en Charisse vonden dit letterlijk te ver weg. Nadat Charisse tijdens haar zoektocht op Real Estate Masterclass stuitte, was het voor hen duidelijk: ze wilden investeren in Nederland, en wilden ook kennis opdoen van de Nederlandse markt. Na een REM Live weekend zijn ze overtuigd: dit is wat wij willen!

Puur om te verdienen… of toch niet?

Marnix en Charisse wonden er in het begin geen doekjes omheen. Hun eerste doel was buy to let: kopen om te verhuren met de intentie om te verdienen. Daar hebben zij nooit geheimzinnig over gedaan.

Het gaat immers om vastgoed als pensioen. En dus moet er echt rendement worden behaald. Na het volgen van de workshop veranderde hun idee enigszins. Ja, het hoofddoel was om te verdienen, maar zoals Charisse het verwoordt: er zit ook een motivatie achter en dat is om een nieuwe woning te creëren om bij te dragen aan het oplossen van het woningtekort. De oplossing voor hen: splitsen en transformeren.

Hoe kijk je naar een woning vanuit het perspectief van pensioen opbouwen?

Meer nog dan bij andere redenen om te investeren in vastgoed, gaat het bij pensioen opbouwen met behulp van vastgoed om de lange termijn. Je wilt een woning aanschaffen die je zekerheid biedt van duurzame inkomsten.

Hoe kijk je dan naar zo’n woning? Wanneer je wilt investeren in vastgoed als pensioen, bieden de ervaringen van Marnix en Charisse mooie inzichten. Zoals zoveel investeerders, richtten zij zich in eerste instantie op Amsterdam. Uiteindelijk kwamen zij uit in Hoofddorp. Een – zo zullen sommigen misschien zeggen – in eerste instantie minder aantrekkelijke plek. Ze hadden echter goede redenen om juist te kiezen voor Hoofddorp als plek om te beleggen in vastgoed voor hun pensioen.

Marnix geeft aan dat daar veel betere kansen lagen om de waarde van de woning significant te vermeerderen. Niet in de laatste plaats omdat het eenvoudiger was om het aantal vierkante meters uit te breiden, door het realiseren van een extra verdieping en een uitbouw aan de achterkant van vier meter. Het resultaat? Zo kan een relatief kleine eengezinswoning straks worden gesplitst in drie appartementen voor de verkoop.

Zijn er geen eenvoudigere manieren voor vastgoed als pensioen?

We schreven het zojuist al: ga je voor vastgoed als pensioen, dan ben je vooral op zoek naar zekerheid.

Dit maakt de keuze van Marnix en Charisse interessant, want zij hebben besloten om zich te committeren aan een behoorlijk ambitieus project. Splitsen met allerlei verbouwingen of het optoppen van een woning brengt toch bepaalde risico’s met zich mee. Het is in de basis eenvoudiger om te kiezen voor vastgoed dat je alleen nog hoeft te splitsen en niet te verbouwen. Waarom dan toch deze keuze?

Marnix stipt meteen een belangrijk punt aan: zij hebben gekozen voor begeleiding in het gehele vergunningstraject. Dit klinkt als wéér een extra uitdaging. Dit vereist namelijk een extra investering. Maar, zo legt Marnix uit, er zijn voordelen.

Zeker bij een relatief beperkt eigen budget. Door je goed te laten begeleiden en te focussen op kwaliteit, gaan er bepaalde deuren open. Ook in financieel opzicht. Dat is met het oog op vastgoed als pensioen zeer interessant. Je investeert nu, maar blijft daar op de lange termijn de vruchten van plukken omdat je optimaal bent begeleid, bent gaan investeren onder de juiste voorwaarden én de beste prijzen kunt vragen om zo een maximaal rendement genieten.

Beleggen in vastgoed voor pensioen: verhuren of verkopen?

Eén van de belangrijkste beslissingen die Charisse en Marnix moesten nemen, was of zij wilden beleggen in vastgoed voor hun pensioen door te verhuren of te verkopen. Verhuren garandeert je natuurlijk een duurzaam rendement. Daarentegen kan dit langer duren, zeker wanneer je eerst ook flink moet investeren en/of lenen. Verkopen kan zorgen voor een sneller én hoger rendement, maar ook daar kleven natuurlijk risico’s aan vast. 

Hun beslissing om nu te kopen om vervolgens te splitsen en verkopen is weloverwogen gemaakt. Het is vooral een beslissing voor nu. Met het rendement dat zij beogen te behalen, willen zij de volgende stap zetten om hun pensioen op te bouwen met vastgoed. Het plan is namelijk om met het rendement in de toekomst meer vastgoed aan te kopen om zo ook te kunnen kopen om te verhuren, als duurzame vorm van vastgoed als pensioen.

Daar moet dan een stuk passief inkomen uit voortkomen. Zoals Charisse zegt: je kunt groeien, het is niet een one-time deal.

Het verhuren van vastgoed als pensioen: riskant of niet?

Met de nieuwe regelgeving rondom verhuur is het natuurlijk een realistische vraag om te stellen: is het verhuren van vastgoed als pensioen riskant of niet? Marnix ziet voor in de toekomst geen problemen, ondanks de regelgeving die lastiger is geworden voor investeerders. Wel geeft hij aan dat het op dit moment voor hen nog onvoldoende rendabel is om in te zetten op verhuur, vanwege hun relatief beperkte eigen vermogen.

Er zou te veel geleend moeten worden en te veel rente betaald moeten worden om dit nu rendabel te maken. Hun ambitie is dus om dit in de toekomst te veranderen, zodat er met zo veel mogelijk eigen vermogen woningen kunnen worden aangekocht om te verhuren.

Lees ook: De Wet Betaalbare Huur: kansen voor vastgoedinvesteerders?

Hoe pak je dit nu aan?

Het project van Marnix en Charisse is dus niet eenvoudig. Want naast alle plannen voor het maken van winst, moet je natuurlijk ook rekening houden met allerlei zaken die komen kijken bij de verbouwing. Niet in de laatste plaats het kiezen van de juiste aannemer. De keuzes die je hierin maakt kunnen bepalend zijn voor in hoeverre pensioen opbouwen met vastgoed gaat lukken. Charisse heeft een hele nuchtere visie hierop: zie alles als een uitdaging. Geef toe dat je de benodigde kennis nog niet hebt en investeer hierin. 

De bottom line is: je hoeft het niet allemaal zelf te weten. Je netwerk is belangrijk. Ken je de juiste mensen die weer de juiste mensen kennen? Je moet niet bang zijn om te beginnen, mits je de juiste mensen om je heen hebt.

Er is een wereld buiten Amsterdam

Tot slot: de plannen van Marnix en Charisse bewijzen dat er een wereld buiten Amsterdam is. Ook zij hadden hun zinnen gezet op een pand in Amsterdam. In Hoofddorp hebben ze een erg aantrekkelijke vierkante meterprijs kunnen kopen. En zij mikken op een aardige stijging in de vierkante meterprijs.

Dit zou een rendement betekenen vergelijkbaar met dat in Amsterdam, maar dan wél met een veel lagere instap. Bovendien bleek Hoofddorp na onderzoek een hele interessante en strategisch locatie voor een project om in te beleggen met vastgoed als pensioen. 

Wil je meer leren over het splitsen van woningen?

Lees dan onze pagina over: Woning Splitsen: Alle Berekeningen en Voorbeelden (incl video)

Geschreven door:

Abonneer op onze nieuwsbrief!

Krijg updates over tends, ontwikkelingen en waar wij bij Real Estate Masterclass ons mee bezig houden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer berichten

Categorieën
De huizenmarkt in 2024

De huizenmarkt in 2024

De huizenprijzen in 2024 gaan wederom stijgen. De vraag voor nieuwe investeerders is dan ook: valt er nog wel iets te halen op de huizenmarkt in 2024? Zeker wel. Shou

Lees verder »