Investeren in vastgoed: mét of zonder eigen geld?

euro-geld
Inhoud bericht
Bericht delen:

Dromen doen we allemaal, maar actie ondernemen is voor de doorzetters. Er komen beren op de weg, soms onbewust of bewust in de veronderstelling dat het gebaseerd is op een waarheid. Eén van die grote beren op de weg is vaak het ontbreken van geld of startkapitaal om te kunnen beginnen. Dit is vaak een aanname, gebaseerd op je eigen waarnemingen of overtuigingen uit het verleden. Daar is niks mis mee maar het is wel belangrijk om jezelf een nieuwe manier aan te leren zodat jij die beer op de weg niet meer zult zien en ook actie onderneemt om je dromen waar te maken. Wat is je grootste droom? Hoe kun je starten zonder een startkapitaal? Welke stappen op gebied van financiering kun je nemen om te beginnen in vastgoed en om financieel onafhankelijk te worden?

Geld in ruil voor commitment

talent-quote-floorZonder geld kun je geen pand kopen, en zonder tijd ook niet. Mocht je zelf geen geld of eigen vermogen hebben, zorg dan dat je iets anders kunt bieden, zoals tijd en aandacht. De twee meest voor de hand liggende mogelijkheden om aan geld te kunnen komen zijn crowdfunding of OPM. Voor beide mogelijkheden geldt dat je tijd en commitment levert in ruil voor het bedrag wat je krijgt om een huis te kunnen kopen. Deze tijd gaat zitten in een geschikte woning vinden, alle benodigde informatie over de woning verzamelen, de buurt en kansen in kaart brengen en jezelf profileren aan de geldschieter. Denk ook aan de tijd die het in beslag zal namen na de aankoop van een pand: het beheer, het bouwproces, huurders vinden, contact onderhouden, de financiën regelen en alles wat hierbij komt kijken. Dit noem je ook wel ‘sweat equity’. De winsten die de investering van beide partijen dan uiteindelijk oplevert verdeel je dan dus tussen twee personen (of meer). Luister naar de podcast om ervaringen over het vinden van een (eerste) investeerder, zodat je genoeg geld hebt voor het kopen van een eerste beleggingspand.

Crowdfunding

Begin 2011 zijn in Nederland de eerste crowdfunding websites ontstaan en opgezet. Ook internationaal biedt crowdfunding een grote rol in het peer-to-peer lenen, ook wel p2p lending genoemd. Dit betekent dat je jouw geld rechtstreeks investeert in de lening van particulieren, zonder de bank als tussenpartij.

Vastgoed en crowdfunding

Crowdfunding is dus de laatste jaren steeds populairder, en zeker in vastgoed biedt het veel mogelijkheden die bij de bank niet altijd te vinden zijn. Een reden om voor crowdfunding te kiezen is dat je zonder eigen vermogen wel aan geld kunt komen. Ook is crowdfunding een veilige en transparante manier. Er zijn al platforms die zichzelf bewezen hebben en waar je met relatief weinig tijd en energie al aan nieuwe investeerders voor je pand kunt komen. Eén van die platforms is sameningeld.nl, waarbij je op een onafhankelijke manier een groep investeerders in jouw project kunt vinden. De leenvoorwaarden zijn allemaal vastgelegd en beide partijen kunnen hier niet omheen. Bekijk de volgende video om te weten te komen wat sameningeld.nl precies doet en hoe crowdfunding hier in zijn werk gaat.

Zakelijk vastgoed is een groeiend segment binnen crowdfunding. De financieringsmonitor van het CBS omschrijft de ontwikkeling. “In Nederland zijn duurzaamheid en vastgoed opkomende thema’s in financiering via crowdfunding en ook goede doelen maken steeds vaker gebruik van deze manier om geld aan te trekken.” Op sameningeld kun je zelf vastgoed projecten presenteren of je kunt projecten vinden om in te investeren. Je hebt dus de vrijheid om zelf per project te bepalen of je er wel of niet in wilt investeren.

Other People’s Money (OPM)

De tweede manier om aan geld te komen is door rond te vragen bij mensen in je eigen netwerk die een vermogen hebben opgebouwd of spaargeld hebben en misschien het geld aan jou willen toevertrouwen. Deze manier noem je ook wel OPM (Other People’s Money). Als je een strategie hebt en de plannen zijn aantrekkelijk, dan zul je relatief eenvoudig mensen aantrekken die geld hebben en dit met een percentage willen uitlenen. De uiteindelijke winst kun je delen met die persoon. Het belangrijkste is dat je als vastgoed beginner op zoek gaat naar de alternatieven om je plannen te realiseren. Maak tijd vrij om meer te weten te komen over financieringsmogelijkheden, die hieronder een video over twee strategieën: OPM en JV (Joint Venture).

Een persoonlijke blauwdruk tot succes

profile-people-walkingOnderschat niet hoe je eigen persoonlijkheid ook een grote rol speelt in dit proces naar financieringsmogelijkheden. Investeerders vinden doe je door jezelf te laten zien, jezelf profileren en duidelijk maken wie je bent is noodzakelijk om een relatie aan te gaan. Eerlijkheid én betrouwbaarheid duurt het langst, dit mag je ook van de ander verwachten. Om samen een succes te maken van investeren in vastgoed is het nodig dat de relatie van beiden kanten goed blijft voelen. Je wilt iemand anders laten helpen bij de financiering, daarbij is het belangrijk om te weten wat je de ander kunt bieden en om je te kunnen verplaatsen in de ander. Hoe gaat hij of zij het geld aan je toevertrouwen? Wat heb je nodig om te overtuigen? Probeer daarbij voornamelijk je verhaal objectief en overtuigend te presenteren zodat alle partijen een goed beeld kunnen vormen van wat de deal is. Wat zijn de kansen en wees ook eerlijk in de risico’s en hoe je ze kunt dekken.

Geschreven door:

Abonneer op onze nieuwsbrief!

Krijg updates over tends, ontwikkelingen en waar wij bij Real Estate Masterclass ons mee bezig houden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer berichten

Categorieën
De huizenmarkt in 2024

De huizenmarkt in 2024

De huizenprijzen in 2024 gaan wederom stijgen. De vraag voor nieuwe investeerders is dan ook: valt er nog wel iets te halen op de huizenmarkt in 2024? Zeker wel. Shou

Lees verder »