Expats oriënteren zich weer op huurwoningen in Nederland: welcome back

expats-netherlands
Inhoud bericht
Bericht delen:

Er is licht aan het einde van de corona-tunnel. In de zomer zullen veel mensen gevaccineerd zijn en dit biedt perspectief wat betreft het toerisme en buitenlanders die in Nederland weer een woning nodig hebben. Veel expats en buitenlanders waren naar hun thuisland gegaan als gevolg van de coronacrisis. Daardoor zijn veel huur woningen in het hogere segment, die verhuurd werden aan bijvoorbeeld expats, in de tussentijd verhuurd aan andere doelgroepen. Die verhuurders moesten even schakelen door de plotselinge verandering, maar er is goed nieuws: ze komen weer terug!

Expats maakten ruimte voor de Nederlandse woningzoekers

De luxe woningen in het hoge verhuur segment die normaal aan expats of toeristen werden verhuurd zijn afgelopen tijd verhuurd aan Nederlandse woningzoekenden. Dit is misschien niet de meest ideale situatie voor verhuurders maar wel een goede daad in tijden van crisis. Volgens Pararius, het online platform voor (huur)woningen, waren er nog maar nauwelijks bezichtigen voor huurwoningen door expats in 2020. Maar dit jaar zijn er wél meer website bezoekers en informatieaanvragen. Zodra er weer gereisd mag worden, kunnen we rekenen op de nieuwe expats als huurders in de grotere steden.

Veel woningen zijn toch verhuurd

amsterdam-canalsExpats huren vooral woningen in het hoogste segment. Ze hebben over het algemeen meer te besteden dan de gemiddelde Nederlandse huurder. Om leegstand te voorkomen, hebben verhuurders de expat woningen tijdelijk aan andere doelgroepen verhuurd of iets extra’s aangeboden in ruil voor de huur. Het ‘expat-verhuur-probleem’ speelt zich voornamelijk alleen in de grote en middelgrote steden af. De stad Amstelveen sprong er bovenuit, want in deze stad betaalden nieuwe huurders 11,3% minder per vierkante meter, per maand. Zo hebben ze bij Koops Makelaardij uit Amstelveen gezien dat een appartement voor 1250,- euro per maand binnen een week werd verhuurd. Dat was vóór de coronacrisis, en alleen in deze prijscategorie. Nu duurt het wat langer om de huurder te vinden die dezelfde huurprijs wilt betalen, maar desondanks zijn er alsnog de afgelopen maanden veel woningen verhuurd door het woning tekort. Nu de expats en het toerisme weer terug zal komen, kunnen de woningen weer volledig verhuurd worden.

Luxe huurwoningen hadden tijdelijk extraatje

luxe-woning-interieurDe echt luxere woningen, tussen de 1700 tot 3500 euro per maand, moesten het afgelopen jaar aan andere doelgroepen verhuurd worden. Dat zijn dan appartementen met een luxe afwerking en volledig gestoffeerd en gemeubileerd. Voor de welvarende expats is dit perfect, omdat ze vaak een huisvestingsvergoeding krijgen en dus meer kunnen besteden. Door de luxe voorzieningen zijn deze woningen aantrekkelijk voor deze doelgroep. Doordat de doelgroep tijdelijk is weggevallen hebben sommige woningen rond de 1700 euro het volgende aangeboden: een maand huurvrij of het eerste jaar een parkeerplek erbij. Of denk aan extra voorzieningen zoals luxere apparatuur in de woning. Maar dan gaat het wel om huren vanaf 2000 euro per maand.

Tips om alsnog te verhuren als je doelgroep tijdelijk wegvalt

tourists-amsterdam-rentalDe meeste investeerders zijn best creatief en zijn er altijd nieuwe mogelijkheden voor jouw beleggingspand. Denk eens aan het ombouwen van het pand tot een woning met meerdere kamers. Er heerst nog altijd een woningtekort in de steden, en zo kun je de Nederlanders die een woning zoeken helpen. Zodra de expats terugkomen, kun je weer meer cashen.

Expats komen terug

welcome-here-signNederland is een populaire bestemming voor expats. Verhuur platformen en makelaars krijgen sinds kort weer bezichtigingsaanvragen van expats. Het duurdere segment heeft zich moeten aanpassen tijdens de coronacrisis. Toch waren hier goede alternatieven voor omdat we te maken hebben met een woningtekort waardoor er alsnog genoeg vraag was naar huurwoningen. En nu kunnen we bijna de expats weer verwelkomen: Welcome back.

Geschreven door:

Abonneer op onze nieuwsbrief!

Krijg updates over tends, ontwikkelingen en waar wij bij Real Estate Masterclass ons mee bezig houden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer berichten

Categorieën
De huizenmarkt in 2024

De huizenmarkt in 2024

De huizenprijzen in 2024 gaan wederom stijgen. De vraag voor nieuwe investeerders is dan ook: valt er nog wel iets te halen op de huizenmarkt in 2024? Zeker wel. Shou

Lees verder »