Laat je spaargeld niet in rook opgaan: 5 x slim sparen anno 2021

geld-verbranden-verspillen
Inhoud bericht
Bericht delen:

Sparen door geld opzij te zetten leek altijd best een goed idee zonder risico, maar dat is vanaf nu anders. Banken hebben negatieve rentes vastgesteld voor 2021. Die negatieve rente van 0.5% lijkt misschien niet fors op een bedrag van een kwart miljoen. Maar het gaat niet om geld. Bedenk dat niemand iets voor dat bedrag hoeft te doen, geen waardetoevoeging want je spaart en daar moet je voor gaan betalen anno 2021. Alsof je je geld letterlijk in rook ziet opgaan. Dus wat zijn ‘de geldbomen die je kunt planten in de achtertuin’? Iets dat tenminste wél in waarde groeit. Mits je ze uiteraard goed verzorgd en water geeft. Hieronder lees je vijf mogelijkheden om slim te sparen. En misschien kun je dan zelfs al heel vroeg met pensioen gaan.

De cijfers in een notendop

Laten we beginnen met wat feiten en cijfers. Want spaarders blijven ploeteren, omdat de centrale banken ervoor zorgen dat kortlopende rentes extreem laag blijven. Op vrij opneembare spaarrekeningen krijg je in Nederland daarom bijna geen rente, terwijl de inflatie wel sterker voelbaar wordt. In februari is de inflatie harder gestegen dan de maand ervoor. De prijzen van goederen en diensten namen gemiddeld met 1,8 procent toe in die maand (de grootste oorzaak hiervan is duurdere brandstof). De kloof tussen de inflatie en de spaarrente wordt steeds groter. Hiermee daalt ook de koopkracht van spaarders in een snel tempo. 

Had je eind 2015 een bedrag van zo’n 100.000 euro op je spaarrekening staan, dan heeft dit bedrag eind 2020 ruim vijfduizend euro aan waarde verloren door de inflatie. En heb je dit jaar 250.000 euro op je spaarrekening dan kost het je dus nog eens 1.250 euro erbij. Tijd om iets anders met je geld te doen.

1: slim wonen

huizen-nederlandDe manier waarmee je maandelijks veel geld kunt sparen is: slim wonen. Of je nou wilt besparen of sparen, kijk altijd als eerste naar je woonlasten, want daar kun je veel winst behalen. Investeer in de manier waarop je zelf woont. Door verbeteringen aan te brengen aan je huis, zal het meer waard worden en kun je het verkopen. Zelf kun je dan naar een andere plek verhuizen waar je opnieuw een weloverwogen beslissing over kunt maken. Met de overwaarde van je huis kun je opnieuw investeren. 

Slim wonen doe je ook door House Hacking toe te passen. Met House Hacking verhuur je een deel van de woning waarin je zelf woont. Dat kan een zolder zijn of een verbouwde garage, of een ongebruikte kamer in je huis. Doorgaans woon jij dan goedkoper. Als je het heel goed doet, dan word je betaald voor het wonen in je eigen huis. Het is een hybride vorm van wonen en investeren. Koop een verhuurbaar pand waar je zelf ook gaat wonen. De cashflow is lekker en je leert investeren. Met je financiële ruimte kun je je gang gaan.

2: sparen met spullen

pokemon-waarde-stijgingSparen was vroeger dé verantwoorde manier om goed om te gaan met je geld. Daar had niemand een kwaad woord over te zeggen. Sparen betekent naast ‘geld apart houden’ ook ‘creëren en meer overhouden voor iets waardevols op een later moment’. Daaronder valt ook onder dat je een oude verzameling spullen kunt verkopen die nu ineens ‘hot’ zijn. Of ga eens bij je ouders op de zolder speuren tussen kunst & kitsch. De Pokémon kaarten van de zogenoemde otaku’s en andere verzamelaars gaan door het dak. De diehards weten dat een echte unieke kaart bijna twee ton kan opbrengen.

3: Geld winnen is een gunst, goed besteden is een kunst

vintage-auto-carWat betreft de luxe-beleggingen is het toch altijd de klassieker die wint: een vintage Rolex horloge, een Lamborghini, Scotch Whisky of een historische Rembrandt natuurlijk. Deze vintage items behouden allemaal hun waarde, en vaker nog stijgen ze in waarde over de jaren. Zolang je geen haast hebt met de verkoop kun je genieten van exclusief dubbel genot. Maar denk niet dat alles automatisch in waarde stijgt, zo simpel is het niet. Soms stabiliseert een merk of uitvoering, en blijft het jaren op hetzelfde niveau van waarde. Zoals Nico Aalderingde (handelaar in klassieke auto’s) zegt in de Quote: “Kijk naar de Porsche 911: die zijn zo snel meer waard geworden de laatste jaren dat de rek er nu uit is. Nog altijd zijn ze populair, maar de prijzen gaan niet meer door het dak.”

4: Start met beleggen

Leer jezelf aan om elke meevaller of bonus gelijk opzij te zetten. Probeer ook niet meer uit te geven als je meer gaat verdienen, maar verken de aandelenmarkt, bitcoins, zilver of goud. Onderzoek en kijk waar je de meeste passie voor hebt. Je kunt op deze manier heel snel gaan sparen, terwijl je daar voor je gevoel niet veel voor hoeft te doen. En je hoeft er vaak ook geen leuke dingen voor op te geven. Moet je eerst nog wat leren over beleggen? Begin er dan mee naast je vaste werkzaamheden. Begin met het beluisteren van een interessante podcast zoals Jong Beleggen. “Beleg je vanaf je je geboorte iedere maand €50 dan heb je mogelijk – op basis van historische rendementen – zo’n €1,6 miljoen”, stelt oprichter Pim Verlaan (31).

5: Bouw met stenen

woning-markt-huizenVooral de huizenmarkt barst op dit moment uit zijn voegen. We hebben namelijk te maken met extreem lage hypotheekrentes, een toenemende arbeidsmarkt en het aanbod van koopwoningen daalt. Een gouden markt om te beleggen.

De huizenmarkt is booming op dit moment, maar dit is niet altijd zo geweest. 10 jaar geleden zat Nederland bijvoorbeeld nog in de kredietcrisis en dat zorgde ook voor een enorme crisis op de huizenmarkt. Maar in de afgelopen 5 jaar hebben huizenkopers dit verlies weer teruggepakt. In februari is de gemiddelde huizenprijs in Nederland bijvoorbeeld met ruim 10 procent omhoog gegaan. In twaalf maanden tijd is een gemiddelde woning ruim 48.000 euro meer waarde geworden. Of lees verhalen over een Airbnb objecten die te koop staan voor miljoenen.

Hard groeien door het slim aan te pakken

Wil je slim sparen? Dan is het dus verstandig om je geld niet op je spaarrekening te laten verdampen. Door te investeren, kun je jouw vermogen pas echt goed opbouwen. Het kost wat tijd om je te verdiepen in alle mogelijkheden. Als je eenmaal de slag te pakken hebt, groeit jouw vermogen zonder dat jij hier hard voor moet werken. Een financiële begroting voor geluk kan ook helpen om deze stappen verder te realiseren. En wie weet kun jij straks net als andere grote beleggers al vroeg met pensioen door effectief rijker te worden.

Je zult wat extra tijd moeten investeren in je nieuwe plannen en focus blijven houden op je doel. Maar dit is your ticket to freedom.

Geschreven door:

Abonneer op onze nieuwsbrief!

Krijg updates over tends, ontwikkelingen en waar wij bij Real Estate Masterclass ons mee bezig houden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer berichten

Categorieën