5 Tips bij de aankoop van je eerste investeringspand

rebuilding-home-interior
Inhoud bericht
Bericht delen:

Bij het kopen van je eerste investeringspand kom je voor veel afwegingen te staan. Neem bijvoorbeeld een zoektocht in Amsterdam. Koop je een woning in het centrum of meer aan de rand? En wil je een woning die geschikt is voor studenten of zie je liever dat een gezin de woning betrekt? Bereid je goed voor, dan is succes verzekerd. Wil je investeren in vastgoed, dan vergt dat de nodige voorbereiding. Wij zetten de vijf belangrijkste afwegingen voor je op een rij:

Locatie, locatie, locatie … een gevleugelde uitspraak bij het kopen van een woning. Maar waar moet je dan precies op letten?

map-city-points

Doelgroep: aan wie wil je je pand gaan verhuren of doorverkopen? Goed nadenken over de woonbehoeften van je doelgroep maakt een wereld van verschil.

Verbouwingskosten: een opknapper kan lucratief zijn. Voorwaarde is wel dat je de verbouwingskosten goed inzichtelijk hebt.

Wet- en regelgeving: aan hoeveel mensen mag je het pand verhuren, hoe zit het met vergunningen? Onderzoek goed welke gemeentelijke regels van toepassing zijn.

Financiering: Hoe ga je de woning financieren? En wat is fiscaal allemaal van belang?

Punt 1: Locatie

Belangrijk bij de keuze van je eerste vastgoed pand is de locatie. Op welke locaties kun je een hoog rendement verwachten? Hoe hoog is de aankoopprijs per vierkante meter en hoeveel huur kun je straks gaan vragen? Zoek op funda.nl de wijk die je voor ogen hebt en check hoe hoog de prijzen liggen. Vervolgens kun je op verhuur websites nagaan wat verhuurders vragen voor hun woningen.

Onlangs berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de huurprijzen deze zomer met bijna 3 procent zijn gestegen, de grootste stijging in zes jaar. Maar ook de aankoopprijzen stijgen. Voor panden in het centrum van een grote stad betaal je de hoofdprijs. Onze tip is daarom ook te kijken naar wijken aan de rand van het centrum. Vaak betaal je veel minder, maar ligt de woning nog steeds op een uitermate goede plek voor je doelgroep. Denk aan de aanwezigheid van faciliteiten als winkels en scholen en transportmogelijkheden om van A naar B te komen. In zulke buurten kun je alsnog een goede huurprijs vragen, er liggen vaak uitstekende kansen voor jou als buy-lo-let-investeerder.

Nog iets om op te letten als het gaat om de locatie: zorg ervoor dat je een woning koopt in een groeigebied en niet in een krimpgebied. Bekijk op de website van CBS welke woongebieden populair zijn. Natuurlijk zijn steden in de Randstad geliefd, maar ook steden als Groningen, Zwolle, Arnhem, Nijmegen, Amersfoort, Haarlem en Eindhoven groeien flink.

Punt 2: Doelgroep

cafe-terrace-amsterdam

De keuze voor een locatie hangt nauw samen met de doelgroep die je voor ogen hebt. Aan wie wil je de woning verhuren? Het maakt groot verschil of je het pand aan studenten, young professionals, alleenstaanden, samenwonenden, gezinnen of expats verhuurt. Verplaats je in de woonbehoeften van de huurder. Gezinnen hebben bijvoorbeeld vaak behoefte aan een tuin en studenten aan gezellige cafés in de buurt. Kijk goed naar wat een huis te bieden heeft, maar ook naar de faciliteiten in de wijk. Beschikt de wijk over winkels, scholen, parken, goed openbaar vervoer, et cetera.

Punt 3: Verbouwingskosten

construction-home

Houd bij de keuze van een investeringspand rekening met verbouwingskosten. Je kunt natuurlijk kiezen voor een huis dat af is, maar vaak zijn opknappers lucratiever. Hoeveel gaat het je kosten het pand zodanig om te bouwen tot de woning zoals jij haar wilt verhuren? Elke verbouwing is anders, maar wil je een indicatie voor het bepalen van je budget, dan biedt internet uitkomst. Zo vind je op eigenhuis.nl de gemiddelde prijzen van de vijf meest voorkomende verbouwingen. Zorg ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan; verbouwingskosten kunnen behoorlijk oplopen.

Vergeet daarnaast niet een deel van je huuropbrengsten te reserveren voor reparaties. Sommige kleine reparaties zijn voor rekening van de huurder, maar grote onderhouds- en vervangingskosten moet jij als verhuurder ophoesten. Denk aan het vervangen van kozijnen of een kapotte cv-ketel. Er is geen vuistregel voor de hoogte van de reservering, omdat meerdere factoren daarbij een rol spelen, zoals de huidige staat van het pand, de resultaten van een bouwkundige keuring en of je zelf reparaties kunt uitvoeren.

Punt 4: Wet- en Regelgeving

Een vierde niet onbelangrijke factor is wet- en regelgeving. Controleer aan hoeveel mensen het pand verhuurd mag worden en hoeveel mensen in een appartement mogen wonen. De wet- en regelgeving verschilt per gemeente, dus let goed op welke regels voor de betreffende woning van toepassing zijn. Hoe zit het bijvoorbeeld met de verdeling sociale huur versus vrije sector in de wijk en wat zijn de regels voor huurbescherming? Sommige gemeenten hebben huisvestingsvergunningen voor mensen met een laag inkomen, andere gemeenten hebben dit systeem niet. Onderzoek ook hoe het staat met de economische voorspoed in de wijk; welke ontwikkelingen zijn er gaande en wat betekent dit voor de huurprijzen.

Punt 5: Financiën

organise-planning-laptop

Last but not least is het een must om je financiën op orde te hebben. Ga je met eigen geld investeren? Hoe ga je de hypotheek financieren? Vergeet ook niet om goed te kijken naar alle fiscale regels. Hoe en hoeveel belasting je betaalt is afhankelijk van verschillende factoren. Belangrijke vragen zijn bijvoorbeeld:
Wat gebeurt er als de woning langer dan verwacht leeg staat?
Hoe worden mijn huurinkomsten belast?
Welke kosten kan ik van de belasting aftrekken?
Ga ik de woning alleen of samen kopen?
Koop ik het pand privé of via een rechtspersoon?
Bij de Belastingdienst vind je hierover actuele informatie, of volg onze cursus voor alle details.

Heb je van het pand dat je wilt kopen de plussen en minnen helder en de financiën goed in beeld, dan heb je het halve werk al gedaan. Vaak voldoet een koopwoning niet aan álle eisen, wees hiervan bewust en maak voor jezelf de beslissing of de belangrijkste criteria in orde zijn zodat je minder risico’s neemt en van succes verzekerd bent.

Geschreven door:

Abonneer op onze nieuwsbrief!

Krijg updates over tends, ontwikkelingen en waar wij bij Real Estate Masterclass ons mee bezig houden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer berichten

Categorieën
Gratis 7-daagse training

Leer in 7 dagen alles wat jij moet weten over Woningen Splitsen!

Wil je leren hoe je woningen kunt splitsen en transformeren voor maximale winst, zonder de hoofdpijn van vergunningen, financieringen en verbouwingen?