Een beleggingspand in de stad verhuren aan studenten: de checklist

bikes-students-amsterdam
Inhoud bericht
Bericht delen:
student-living-home

Ondanks dat het studentenleven even op zijn gat ligt, gaat studeren gewoon door en staan studenten te springen om een mooie studentenkamer of -woning. Van de ruim 600.000 hbo- en wo-studenten per jaar gaat een groot deel van de studenten op kamers wonen tijdens hun studiejaren. En er is nog steeds een tekort aan studentenwoningen, dus een gouden kans om te investeren in deze krappe woningmarkt. Maar dan rijst de vraag: Waar begin ik? En waar moet ik rekening mee houden? In deze blog lees je er alles over. Dit is een checklist voor iedereen die een beleggingspand in een studentenstad wilt kopen en gaat verhuren aan studenten.

Hoe vind je een goed pand?

We kennen allemaal Funda en soortgelijke woningzoekers. En deze websites kun je zeker gebruiken om een pand of huis te zoeken en een mooie deal te vinden. Maar wat je nog beter kunt doen is een woning kopen voordat de woning op markt komt. Voordat het prachtige pand voor iedereen op Funda te bewonderen is. Maar hoe vind je een pand voordat deze op de markt wordt gebracht? Gebruik je connecties en laat jezelf zien. Laat mensen in je omgeving weten dat je op zoek bent naar een huis of pand. Vertel je netwerk, je familie, vrienden en iedereen die je kent wat je zoekt en waar je zoekt.

Bepaal de wensen van studenten

students-university

Bedenk daarom van tevoren welk soort pand je zoekt en in welke regio, stad of wijk. Bepaal bijvoorbeeld of je een woning, bedrijfspand of oude winkel zoekt. En houd met het bepalen van de ligging rekening met de wensen van studenten. Voor studenten is het bijvoorbeeld belangrijk dat de woning centraal ligt en dat het centrum, de opleiding en winkels goed te bereiken zijn met het Openbaar Vervoer. Maar denk ook aan het oppervlak van het pand, het aantal kamers dat je kunt maken en de regels van de gemeente met betrekking tot de verhuur, splitsing van de woning en vergunningen.

Zorg er dus voor dat je duidelijk hebt wat je zoekt en probeer een zo groot mogelijk netwerk te bouwen. Hoe meer mensen weten wat je precies zoekt, hoe meer waardevolle informatie je zult ontvangen. En vergeet niet het vertrouwen! Investeer in de kwaliteit van je connecties. Hoe beter ze jou vertrouwen, hoe groter de kans dat iemand jou die gouden deal gunt.

De beste steden om een studentenpand te kopen

Wanneer je een beleggingspand koopt om te verhuren aan studenten, denk je al snel aan grote steden als Amsterdam of Groningen. Het is in deze steden niet goedkoop om een pand te kopen, maar omdat er een grote markt en lage spaarrente tegenover staat wel heel aantrekkelijk. Maar wat zijn dan de beste steden om een beleggingspand te kopen?

students-party

Amsterdam: Amsterdam staat met maar liefst 105.000 studenten stipt op nummer één als studentenhoofdstad.
Rotterdam: Ook Rotterdam is erg populair onder de studenten en staat met 63.000 studenten op nummer twee.
Groningen: Groningen pakt met 54.000 studenten een mooie derde plek. En ook al heeft Groningen maar één universiteit en ligt het ver van de randstad vandaan, het blijft een populaire studentenstad.
Nijmegen: Nijmegen pakt met 40.000 studenten de vierde plek. Deze mooie stad trekt jaarlijks vele studenten en is dus een goede stad om een beleggingspand te kopen.
Leiden: Met 32.000 studenten pakt Leiden de vijfde plek.
Eindhoven: En last but not least: Eindhoven. Deze stad staat met 31.000 studenten op een mooie zesde plek.

Beleggingspand gevonden? Check, check, dubbelcheck!

Je hebt als particuliere belegger eindelijk een mooi pand gevonden voor je belegging, gefeliciteerd! Stap twee: het beoordelen van jouw aankoop. Je wilt natuurlijk wel een goede aankoop doen en in deze snelle markt is er soms weinig ruimte om een woning goed te bekijken en te beoordelen. Daarom geven wij je een paar tips waarmee je jouw woning toch goed kunt beoordelen.

Controleer de VvE-stukken

Vraag altijd direct de VvE-stukken op als je een appartement koopt. Bij de aankoop van een appartement is dit een hele belangrijke stap. Je kunt aan de hand van deze stukken controleren of de VvE gezond is en of er binnen een korte tijd groot onderhoud op de planning staat. Dit zijn belangrijke zaken voor je rendementsberekening. Daarnaast is het belangrijk om te bekijken of alle leden de VvE-bijdrage betalen. En vergeet niet te bekijken hoeveel geld de VvE in het reservefonds heeft zitten. Dit fonds wordt gebruikt voor het groot onderhoud.

Bekijk ook altijd de financiële stukken. Hierin kun je zien of de VvE jaarlijks de verplichte 0,5% van de herbouwwaarde spaart. Lees ten slotte de meest recente notulen en het huishoudelijke reglement. Hierin kun je lezen of verhuur is toegestaan en of er voorwaarden aan de verhuur verbonden zijn. Ook kun je daar lezen of groot onderhoud op de planning staat.

Controleer de apparatuur

boiler

Bekijk altijd welke apparatuur er in de woning aanwezig is en of de apparatuur nog naar behoren werkt. Zorg ervoor dat je weet wat het bouwjaar is en wanneer er voor het laatst onderhoud heeft plaatsgevonden. Je zult niet de eerste zijn die een woning koopt waarin de Cv-ketels, geisers of boilers al jaren geen onderhoud meer gehad hebben. Je kunt een hoop onvoorziene kosten besparen als je vooraf deze informatie opvraagt. Zo voorkom je dat een huurder aan de bel trekt met de melding van een niet werkende Cv-ketel.

Controleer leasecontracten

Aanvullend op bovenstaande tip: controleer of er leasecontracten aanwezig zijn. Het gebeurt regelmatig dat Cv-ketels, boilers of geisers geleased worden. Je kunt er zelf voor kiezen om het leasecontract over te nemen of niet. Wanneer je het contract niet wilt overnemen, moet je zelf voor een nieuwe Cv-ketel, boiler of geiser zorgen.

Start met brandveilig verhuren

We hebben een aantal punten besproken waar je als particuliere belegger op moeten letten bij de koop van een pand. Nu begint het verhuren! En ook dan zijn er belangrijke punten waar je als verhuurder op moet letten, waaronder de brandveiligheid. Het is namelijk jouw plicht om ervoor te zorgen dat de woning zo veilig mogelijk is. Er zijn verschillende wetten en regels waar je rekening mee moet houden en waar niet alle verhuurders altijd van op de hoogte zijn. Daarom vertellen we waar je op moet letten.

Zorgplicht brandveiligheid

fire-safety

De zorgplicht brandveiligheid is terug te vinden in de Woningwet. De zorgplicht verplicht jou als eigenaar en verhuurder van het pand dat er geen gevaar voor de veiligheid en gezondheid van de huurder bestaat. Nu is een brand natuurlijk niet altijd te voorkomen. Je hebt namelijk geen zicht op het onveilige gebruik van de huurder. Maar je hebt als eigenaar wel de zorgplicht dat de woning aan de eisen voldoet. Zorg er dus voor dat je weet aan welke eisen je moet voldoen en dat er aan de zorgplicht wordt voldaan. Wanneer je dit niet doet, kun je wettelijk verantwoordelijk gehouden worden.

Bouwbesluit brandveiligheid

De overheid stelt bepaalde bouwkundige brandveiligheidseisen aan een woning. Hier moet je rekening mee houden als je een woning splitst in kleinere wooneenheden, zoals kamers of studio’s en deze meubileert. Je kunt je dan het best laten adviseren door een brandveiligheidsadviseur of de brandweer. Maar er zijn ook een aantal basisregels waaraan je moet voldoen. De belangrijkste zetten we op een rijtje:

1.De weerstand tegen branddoorslag tussen verschillende brandcompartimenten, vloeren en verblijfsruimten moet minimaal 20 minuten bedragen.

2.De uitgang van een kamer of woning moet binnen maximaal 45 meter (+/- 1 min.) te bereiken zijn.

3.Er moet minimaal 1 blustoestel te vinden zijn op elke gezamenlijke vluchtroute van iedere woonlaag en minimaal 1 per (gezamenlijke) keuken.

4.Je moet verplicht rookmelders plaatsen in:
Elke verblijfsruimte, tenzij elke wooneenheid in een woonfunctie een afzonderlijk beschermd subbrandcompartiment is met een weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag van minimaal 30 minuten.
Elke ruimte die wordt gepasseerd vanaf de uitgang van een verblijfsruimte tot de uitgang van een woonfunctie.

De uitgebreide regelgeving vind je in het meest recente bouwbesluit van de overheid.

Houd rekening met je doelgroep

Je hebt basisregels waaraan je moet voldoen, maar je kunt ook zelf maatregelen nemen die passen bij je doelgroep. Je gaat je pand verhuren aan studenten, dus wat zijn dan typische studentenongelukken? Denk bijvoorbeeld aan vetbrand in een frituurpan. Zorg voor een blusapparaat in de keuken die hier geschikt voor is. En wat denk je van een koolmonoxide meter voor dat extra kleine kacheltje in de wintermaanden? Bedenk goed wat de situatie van studenten is en welke maatregelen daarbij passen.

Nogmaals: check, check, dubbelcheck

Je doet er als verhuurder verstandig aan om een aantal keer per jaar bij je huurders te kijken en te controleren of er onveilige situaties zijn. En laat je brandveiligheidsmaatregelen minimaal één keer paar jaar controleren. Zo ben je er zeker van dat de meldingsapparatuur en blusoplossingen bij calamiteiten naar behoren functioneren. Want hoe goed je ook vooraf alle maatregelen doorvoert, je hebt er niks aan als ze verwaarlozen.

Meer cijfers over studenten in NL

Je hebt al veel stappen doorlopen. Nu kan het echte verhuren beginnen. Mocht je meer willen uitzoeken over aantal studenten in Nederland, kijk dan eens op deze onderwijsincijfers.nl. Daarnaast vind je ook informatie internationale studenten in Nederland op vsnu.nl. Verhuurders krijgen vaak de stempel ‘huisjesmelker’ en onterecht want de meeste particuliere verhuurders zijn gewoon nette mensen. Meer hierover lees je in de blog: Waarom je als vastgoedbelegger geen huisjesmelker hoeft te zijn.

Geschreven door:

Abonneer op onze nieuwsbrief!

Krijg updates over tends, ontwikkelingen en waar wij bij Real Estate Masterclass ons mee bezig houden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer berichten

Categorieën
De huizenmarkt in 2024

De huizenmarkt in 2024

De huizenprijzen in 2024 gaan wederom stijgen. De vraag voor nieuwe investeerders is dan ook: valt er nog wel iets te halen op de huizenmarkt in 2024? Zeker wel. Shou

Lees verder »
Gratis 7-daagse training

Leer in 7 dagen alles wat jij moet weten over Woningen Splitsen!

Wil je leren hoe je woningen kunt splitsen en transformeren voor maximale winst, zonder de hoofdpijn van vergunningen, financieringen en verbouwingen?