Financieel onafhankelijk worden door vastgoed; zo doe je dat

start-finish-running
Inhoud bericht
Bericht delen:

Wil jij financieel onafhankelijk worden? Wil je geen zorgen meer hebben om het binnenbrengen van geld, maar kunnen doen wat je leuk vindt? Veel mensen denken dat financiële onafhankelijkheid voor hen niet haalbaar is, maar als je je verdiept in de mogelijkheden, zul je zien dat dit doel ook voor jou realistisch is. Door te investeren in vastgoed kun je je doel snel bereiken.

Financieel vrij zijn bereik je niet zomaar. Je kunt natuurlijk het enorme geluk hebben dat je de loterij wint of een geweldige erfenis krijgt, maar die kans is voor velen klein. Gelukkig blijven er dan nog genoeg wegen over om financieel onafhankelijk te worden. Aan de basis ligt een eenvoudig stappenplan. Met de volgende stappen lukte het de Amerikaan Grant Sabatier al als twintiger financieel onafhankelijk te zijn:

Boat-sea-freedomBepaal wat je nodig hebt.
Welke levensstijl wil je? Vermenigvuldig je geschatte jaaruitgaven met 25 of 30, dan kom je volgens Sabatier in de buurt van het vermogen dat je nodig hebt om uit de inkomsten daarvan die uitgaven te bekostigen.

Bereken je huidige vermogen.
Tel je huidige bezittingen bij elkaar op – contanten, huis, spaargeld en beleggingen – en trek schulden daarvan af.
Onderzoek waarop je kunt bezuinigen.

Hoe meer geld je uitspaart, des te meer je opzij kunt zetten voor later. Je kunt het zoveelste paar sneakers kopen, maar heb je dat echt nodig? En gebruik je jouw tv-abonnement eigenlijk wel of ben je vooral Netflix aan het kijken?

Denk na over andere inkomstenbronnen. Je kunt bijvoorbeeld gaan beleggen, een side hustle starten of investeren in vastgoed. Een groot voordeel van investeren in een huurpand is dat je een passief inkomen genereert. Na aankoop van het pand, hoef je voor de maandelijkse neveninkomsten vervolgens niet veel meer te doen.

Spreid je inkomsten.
Dan loop je het minste risico. Kijk daarbij ook naar de looptijden van beleggingen en vergeet niet de kosten in kaart te brengen.

Hoe investeren in vastgoed kan helpen

Een populaire manier om snel veel geld te verdienen is investeren in vastgoed. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? Investeren in vastgoed kan op veel manieren. Wat zijn de mogelijkheden? Wat is de impact van bepaalde keuzes? Je zit ongetwijfeld met veel vragen. Er is niet één juiste manier, maar een goede voorbereiding helpt uiteraard wel. We zetten hier daarom de verschillende wegen uiteen, zodat je meer inzicht krijgt en we wellicht twijfels kunnen wegnemen.

for-rentJe kunt bijvoorbeeld beginnen met het aankopen van een woning die je gaat verhuren aan een gezin. Met één huis in je bezit en verhuur daarvan zul je nog niet je doel van financiële onafhankelijkheid bereiken, maar je kunt zo wel ervaren welk potentieel er schuilt in het investeren in onroerend goed. Door meer van dit soort panden te kopen, kun je steeds meer gaan verdienen.

Misschien wil je wel gelijk investeren in een groter pand, zoals een appartementencomplex met meerdere wooneenheden. Dat vergt natuurlijk een grotere investering, maar genereert ook iedere verhuur maand meer inkomen. In dat opzicht kan investeren in commercieel vastgoed ook interessant zijn, omdat je daar doorgaans hogere huren voor kunt vragen.

Hoe meer eigendom je bezit, des te meer geld je er maandelijks mee in het laatje kan brengen. Als je eenmaal in een pand investeert, wordt het makkelijker in meer panden te gaan investeren. Al vele malen is gebleken dat vastgoed een van de snelste en beste manieren is om financieel onafhankelijk te worden. Dat is onder meer te danken aan de continue stijging van de waarde van vastgoed in de loop der jaren. Als vastgoedhandelaar kun je daardoor jaarlijks ook meer huur vragen. Je investeringen brengen dus steeds meer op, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen.

Waarom investeren in vastgoed een goede keuze is

money-coins-bucketInvesteren in vastgoed is niet de enige weg naar financiële vrijheid. Er zijn meer opties. Maar investeren in vastgoed biedt wel grote voordelen die andere wegen niet bieden. Mensen hebben altijd een plek nodig om te wonen en te werken, dus zal er altijd vraag zijn naar onroerend goed. Je kunt natuurlijk ook veel geld verdienen door een bedrijf te beginnen dat niks met vastgoed te maken heeft, maar daar zijn vaak veel risico’s aan verbonden. Het is maar de vraag of het bedrijf zal floreren. Datzelfde geldt voor investeren in aandelen. Als de markt in elkaar zakt, dan ben je je geld kwijt. Je kunt natuurlijk ook het geluk hebben dat je een grote som geld erft, maar als dat geluk je niet deel valt, dan is investeren in vastgoed echt een verstandige keuze wil je financieel onafhankelijk worden. Het is al decennialang een beproefde methode.

Investeren in de juiste panden

Bij investeren in vastgoed komt wel wat kijken. Het is geen kwestie van simpelweg investeren in het eerste pand waar je oog op valt. Je moet je wel verdiepen in de vastgoedmarkt en de specifieke gebieden waar je overweegt een vastgoed investering te doen. Je moet er bijvoorbeeld wel zeker van zijn dat het pand dat je wilt kopen op een gewilde plek ligt. Anders zal het moeilijk worden om mensen te vinden die het pand willen huren. Onderzoek in het gebied dat je op het oog hebt welke huizen en panden snel verhuurd worden en koop een woning die veel overeenkomsten heeft met die populaire gebouwen.

Denk er ook aan dat het vastgoed dat je koopt genoeg huur moet opleveren voor de gebruikelijke uitgaven die het pand met zich meebrengt, zoals de hypotheek en het onderhoud. Daarnaast wil je er nog een maandelijks inkomen aan overhouden. Hoe meer panden je bezit, hoe meer geld dat opbrengt en des te vrijer je je vanuit financieel perspectief zult voelen.

Zorgen dat je financiën op orde zijn

Belangrijk bij het investeren in vastgoed is dus ook dat je je financiën goed op orde hebt. Dat is essentieel als je begint met investeren, om goede deals te kunnen sluiten zodra je panden koopt. Maar ook als je al langere tijd in vastgoed investeert en meerdere panden hebt aangekocht blijft dat van belang. Onderhoudskosten, reparaties … zorg dat je voldoende geld hebt om het vastgoed in goede staat te houden. Lukt het je financieel alles goed te regelen, dan maakt dat het makkelijker om steeds meer panden te kopen en financieel steeds onafhankelijker te worden.

Op naar jouw doel

Financiële onafhankelijkheid ziet er voor iedereen anders uit. Wat is het doel dat jij voor ogen hebt? Wat ga je doen als je weet dat je genoeg geld hebt om je hypotheek van je eigen huis af te betalen, alle dagelijkse uitgaven te bekostigen en geld overhoudt op de bank? Misschien wil je je dagen creatief invullen met schilderen of schrijven? Of misschien wil je gaan reizen? Nog geen vastomlijnde plannen, maar gewoon behoefte aan rust na jarenlang hard te hebben gewerkt? Ook dat kan natuurlijk.

houses-amsterdamWe kunnen het niet genoeg benadrukken: investeren in onroerend goed is een van de beste manieren om een leven van financiële onafhankelijkheid tegemoet te gaan. Je betreedt een goed begaanbaar pad; vele anderen hebben de weg al voor je vrij gemaakt. Investeren in vastgoed was vroeger nog wel omgeven door enige geheimzinnigheid, maar dat is al lang niet meer het geval. Het is een kwestie van drie eenvoudige stappen: breng je financiën op orde, vind het ultieme pand en ga over tot de investering.

Je begeven op de vastgoedmarkt is makkelijker dan ooit. Aarzel je of je voldoende bent toegerust om de stap te maken, laat je dan helpen door ervaren vastgoed mensen. Schakel de hulp in van makelaars of volg onze masterclass. Dan staat niets je meer in de weg om financieel onafhankelijk te worden.

Geschreven door:

Abonneer op onze nieuwsbrief!

Krijg updates over tends, ontwikkelingen en waar wij bij Real Estate Masterclass ons mee bezig houden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer berichten

Categorieën