Jouw financiële toekomst veiligstellen met vastgoed?

Inhoud bericht
Bericht delen:
Met vastgoed kun je jouw financiële toekomst samenstellen, maar je kunt nog veel meer doen met het vermogen dat je met vastgoed vergaart: investeren voor je pensioen, bijvoorbeeld, of je belastingdruk verlagen. Gast Thijs Verlangen legt je uit hoe.

In deze aflevering van de Real Estate Masterclass gaat Steven Tan-a-Kiam het veel minder dan je gewend bent hebben over vastgoed. Dat heeft alles te maken met de gast van deze aflevering. Je hebt vastgoed: dat vastgoed rendeert. En dan? Je hebt natuurlijk altijd nog te maken met een klein dingetje genaamd belasting.

Dat maakt het extra interessant om eens te kijken naar je financiële toekomst veiligstellen met behulp van vastgoed… PLUS.

Want met het geld dat je verdient met je vastgoed, kun je nog veel meer doen. Dat niet alleen: je kunt ook je belastingdruk verlagen, met behulp van tips van expert Thijs Verlangen. Lees hier wat Thijs te vertellen heeft, maar bekijk zeker ook de video voor alle ins en outs.

Thijs Verlangen over je financiële toekomst

Thijs Verlangen is 31-jaar oud en sinds twee jaar eigenaar van Verlangen Finance. Zijn doel is om mensen financieel slimmer te maken. Vaak gaat het om ondernemers en de focus is altijd: hoe kan ik mijn vermogen zo slim mogelijk opbouwen met maximale belastingbesparing? Kortom: een optimale financiële toekomst. Wat veel mensen ongetwijfeld triggert, is de dubbele no cure, no pay die Verlangen Finance hanteert bij de eerste cursus. Thijs belooft dat zij hun initieel investering minimaal kunnen terugverdienen, dus eigenlijk altijd winst kunnen maken.

Dat is echter niet waar het nu om draait. De hamvraag voor nu is: hoe kun jij jouw financiële toekomst (nog beter) veilig stellen? We kijken daarbij naar diverse onderdelen, zoals investeren voor je pensioen en de rol van je vastgoed bij je pensioen.

Een snelle tip: je vermogen in box 3

Net zoals velen is Thijs ooit begonnen met beleggen, op zijn 19de. Dit wakkerde zijn passie aan, vooral op het gebied van belastingregelgeving. Vanuit daar is eigenlijk alles voorbijgekomen: vastgoed, crypto, goud, peer to peer, fondsen en meer. Gaandeweg vond Thijs eigen zijn niche: vermogensplanning, met een focus op slimme opbouw en zo laag mogelijke belastingdruk over de gehele lifetime. Alles voor de best mogelijke financiële toekomst dus.

Voor vastgoedbeleggers is vooral Thijs’ expertise op het gebied van belastingen interessant, niet in de laatste plaats omdat de belastingdruk in box 3 omhoog gaat. Renderen betekent niet alleen verdienen, maar ook zo min mogelijk betalen. Waar zitten dan met het oog op box 3 de quick wins? Is verkopen bijvoorbeeld een optie? Veel investeerders overwegen dit, bijvoorbeeld wanneer de rentevaste periode afloopt en de rente ineens verdubbelt, terwijl er op het gebied van verhuurinkomsten weinig mogelijk is.

Daar komen nog andere mogelijke bedreigingen bij. Maar, zo zegt Thijs: met een pand heb je wel goud in handen, zeker met het oog op de krappe woningmarkt. Zijn advies: als je niet hoeft te verkopen, doe dit dan ook niet. Historisch gezien blijft de waarde van vastgoed stijgen, dus is het in veel gevallen tijdens moeilijke periodes vooral een kwestie van “de aanhouder wint.”

Beter is het om te kijken naar vermogensbelasting. De huidige situatie is als volgt: de belastingdienst gaat uit van 6,17% rendement op een woning, waarover 32% vermogensbelasting moet worden betaald. Combineer je dit, dan heb je het over bijna 2% wat jaarlijks over de WOZ waarde moet worden betaald. Echter, maak je de rekensom met de werkelijke stijging van de woningwaarde en de daarbij komende verdiensten, zit je al vrij snel safe. Kortom: de sleutel ligt bij je huurders. Mocht je toch ervaren dat jouw inkomen en winst te veel onder druk komen te staan, dan is herfinancieren een optie, zo oppert Steven.

Thijs beaamt dit deels. Hij ziet namelijk in de praktijk dat vooral eigenaren met een lage hypotheek hard worden getroffen door de vermogensbelasting. Herfinancieren kán dus voordeliger zijn. Thijs kent echter een betere optie: goed kijken naar je vermogen en schulden, want met deze combinatie kun je flexibeler omgaan dan veel mensen denken. Het gaat er namelijk om dat je onder die 57.000 euro (alleen) of 114.000 euro (partner) vermogen blijft en dat blijkt in de praktijk vaak eenvoudiger dan gedacht.

Belasting besparen door van box 1 naar box 3 te gaan

Een manier om je belasting in box 1 omlaag te brengen, is door je eigen woninghypotheek om te zetten naar box 3. Klinkt dat tegenstrijdig? Dat is het niet. Het werkt namelijk vrij eenvoudig, wanneer je jouw hypotheek bijvoorbeeld voor een deel omzet naar aflossingsvrij.

De belastingdienst zegt dan: je mag het gedeelte dat je niet aflost niet meer aftrekken in box 1, maar wanneer je jouw privé hypotheek overhevelt naar box drie, maag je hier wel de volledige aftrekpost pakken. En mocht je als doorgewinterde vastgoedbelegger nu zeggen: maar wacht even, je kunt maar maximaal 50% van je hypotheek aflossingsvrij maken: dat is niet waar.

Thijs legt in de video uit dat dit een bankregel is, en geen wet. Er is dus best vaak meer mogelijk dan je denkt. Laat je adviseren door een specialist over de mogelijkheden, want de kans is groot dat ook in jouw situatie flink bespaard kan worden, wat goed nieuws is voor je financiële toekomst.

Belastingdruk verlagen in een BV

Let op: per 2025 gaat de belasting in box 2 flink omhoog (boven de drempelwaarde). Thijs’ tip: mocht je geld vanuit je BV naar je privé willen halen, doe dat dan nog dit jaar. Dit gaat, zeker bij grotere bedragen, aanzienlijk schelen op de belasting die je in box 2 moet betalen.

Tips om vastgoed of vermogen na te laten aan de volgende generatie

Als je vastgoed privé hebt en je wilt gaan schenken, dan moet je belasting betalen over de vastgoedwaarde. Schenkbelasting. Wat mensen vaak niet weten, is dat je de overdrachtsbelasting mag verrekenen met de schenkbelasting. Bovendien betaal je de schenkbelasting over de WOZ. In veel gevallen is voor de schenker het schenken van vastgoed onderaan de streep voordeliger dan het schenken van bijvoorbeeld aandelen.

Een tip van Thijs is: ga tijdig nadenken over je nalatenschap. De erfbelasting is op dit moment 20%, maar als het onder andere aan GroenLinks ligt, stijgt deze naar 45%. Hoe kun je nu – ongeacht het belastingpercentage – zo voordelig mogelijk tóch een mooi bedrag achterlaten aan nabestaanden. Thijs legt uit hoe jaarlijks schenken kan helpen. Je mag op dit moment namelijk jaarlijks maximaal 6.035 belastingvrij schenken in contanten naar de rekening van de begunstigde.

Zo stort Thijs maandelijks 500 euro naar de rekening van zijn dochter om nu al haar financiële toekomst veilig te stellen. Uiteindelijk betekent dit: een prachtig bedrag voor de begunstigde en veel minder kosten voor jou als schenker. Kijk wel even goed naar de video (vanaf minuut 38) voor de mitsen en maren.

Voor veel vastgoedeigenaren is het wel een kleine hoofdbreker: je hebt een flink vermogen in de stenen zitten, maar dit heb je natuurlijk niet in liquide middelen. Hoe kun je dan schenken? Denk dan na over een papieren schenking. Zo kun je jaarlijks een bedrag via de notaris op papier schenken aan een begunstigde. Het bedrag dat je daarbij kiest is heel belangrijk. Blijf je namelijk onder de 150.000, dan geldt een belastingtarief van 10%. Daarboven wordt het 20%. Een “fout” die vaak wordt gemaakt, is dat mensen in één keer een volledig bedrag schenken, waarover dan een fikse belasting van 20% moet worden afgedragen. Door jaarlijks te schenken, kun je dit voorkomen omdat je dan het totale bedrag verdeelt over meerdere jaren. Wederom: bekijk de video voor de fijne details.

Je financiele toekomst veiligstellen als particulier

Natuurlijk hebben wij bij Real Estate Masterclass altijd bijzondere belangstelling voor vastgoed. Ook Thijs heeft overwegend klanten met vastgoed, maar de tips die hij heeft om belastingdruk te verlagen, zijn vaak ook toepasbaar voor particulieren zonder vastgoed. En maar goed ook, want box 1 is de duurste box qua belasting. Hier is er voor veel mensen ruimte voor verbetering, want zodra je inkomsten in box 1 hoger zijn dan 73.000 krijg je te maken met fikse afdrachten.

Investeren in je pensioen

Enerzijds zou men kunnen zeggen: dit demotiveert misschien een beetje om te streven naar een hoger salaris. Gelukkig zijn er in veel gevallen prima alternatieven. Als DGA zou je het bijvoorbeeld kunnen zoeken in een lager basissalaris (dus onder die 73k) en een hogere dividenduitkering. Maar wat nu als je niet onder die 73.000 euro blijft? Er is een aftrekpost die je mag gebruiken in de hoogste schaal: pensioenbeleggen. We willen niet in herhaling vallen, maar bekijk de video waarin Thijs haarfijn uitlegt hoe dit zit. Want er zitten voorwaarden aan, maar het rendement kan bijzonder interessant zijn! Je kunt namelijk je stortingen aftrekken van je salaris in box 1….

Thijs stipt een ander belangrijk punt aan: investeerders zijn doorgaans geen fan van het pensioenstelsel. Waarom? Werkgeverspensioenen halen zelden het rendement dat goede beleggers kunnen behalen. Maar onderschat nooit de kracht van diversificatie. Investeren in je pensioen is verstandig. Hoe je het ook wendt of keert, bij het bereiken van je pensioenleeftijd heb je altijd een stukje inkomen en dat is een geruststellende gedachte. Wie in loondienst werkt bij een werkgever die is aangesloten bij een CAO, bouwt automatisch pensioen op.

Dat heeft dus bepaalde voordelen en zekerheid. In de video legt Thijs zeer nauwgezet uit waarom het goed is om pensioen op te bouwen, maar ook waarom het verstandig is om te investeren in je pensioen door middel van pensioenbeleggen. Vrij complexe materie met een hoop regels om rekening mee te houden, maar Thijs Verlangen van Verlangen Finance kent ze allemaal. Omdat het investeringen op de (zeer) lange termijn betreft, zijn dit uitgelezen mogelijkheden om je financiële toekomst veilig te stellen aan de hand van slimme beslissingen die je nu neemt.

Geschreven door:

Abonneer op onze nieuwsbrief!

Krijg updates over tends, ontwikkelingen en waar wij bij Real Estate Masterclass ons mee bezig houden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer berichten

Categorieën
Gratis 7-daagse training

Leer in 7 dagen alles wat jij moet weten over Woningen Splitsen!

Wil je leren hoe je woningen kunt splitsen en transformeren voor maximale winst, zonder de hoofdpijn van vergunningen, financieringen en verbouwingen?