In de randstad of een andere grote stad is de huizenmarkt altijd wel goed. Maar naast dat de huizenmarkt in de randstad een booming plek is om te wonen, valt de huizenmarkt buiten de randstad ook steeds meer in de smaak. Starters hebben niet alleen moeite om in de randstad een huis te vinden, maar ook buiten de randstad. Zelfs in provincies als Zeeland, Zuid-Limburg en Groningen zien makelaars dat de vraagprijs meer een ‘vanaf-prijs’ is geworden. Zo is te zien dat bijna 60 procent van de huizen in Nederland, in het laatste kwartaal van vorig jaar, boven de vraagprijs zijn verkocht. Dat is 16 procent meer dan een jaar eerder, een behoorlijk verschil dus. Het is ook erg opvallend dat het percentage huizen dat boven de vraagprijs is verkocht, het hardst is gestegen buiten de Randstad. Kortom: steeds meer mensen wijken uit naar een woning buiten de randstad, want de krapte op de huizenmarkt zal het komende decennium nog blijven. In deze blog vertellen we daarom wat de 10 beste regio’s buiten de randstad zijn om te investeren in vastgoed.
1. Oss en omstreken
De plaats waar je nu het beste kunt investeren in een pand is Oss en omstreken. We zien namelijk een enorme groei in het aantal verkochte woningen boven de vraagprijs ten opzichte van vorig jaar. Zo zien we dat in het vierde kwartaal in 2019 ongeveer 12 procent van de huizen boven de vraagprijs verkocht werden. En in het vierde kwartaal van 2020 werden maar liefst 43 procent van de huizen boven de vraagprijs verkocht! Een enorm verschil in één jaar tijd. Wat ons betreft echt een mooie kans om in deze regio te investeren in vastgoed.
2. Ruurlo en Eibergen
Op een mooie tweede plek staan Ruurlo en Eibergen. Ook in deze plaatsen in het slim om te investeren in vastgoed. We zien namelijk dat in deze plaatsen ook een enorme groei is geweest in het aantal huizen dat boven de vraagprijs is verkocht. Zo zijn er in het vierde kwartaal van 2019, 18 procent van de huizen boven de vraagprijs verkocht. In het vierde kwartaal van 2020 is zelfs 49 procent van de huizen boven de vraagprijs verkocht! Een mooie tweede plek waar het dus ook slim is om te investeren.
3. Hardenberg en omstreken
Dan zien we de mooie plaats Hardenberg (en omstreken) op plek nummer 3 staan. Ook in dit gebied kun je goed investeren in een mooi pand. Want in deze plaats zien we wederom een enorme groei in het aantal huizen dat boven de vraagprijs is verkocht. In het vierde kwartaal van 2019 zien we namelijk dat 20 procent van de huizen boven de vraagprijs verkocht zijn. En in het vierde kwartaal van 2020 is dat meer dan verdubbeld met maar liefst 52 procent.
4. Oost-Friesland
Een plaats waar je ook goed kunt investeren in vastgoed is Oost Friesland. Waarschijnlijk zou je deze plek niet één, twee, drie zelf verzinnen, maar toch is het de moeite waard om deze plek in je keuze mee te nemen. Want ook hier is het percentage van verkochte huizen boven de vraagprijs enorm gestegen. Zo zien we dat in het vierde kwartaal van 2019 al 17 procent van de huizen boven de vraagprijs werden verkocht. In het vierde kwartaal van 2020 dat dit percentage gestegen naar 44 procent. Niet gek dus om te investeren in Oost- Friesland.
5. Noordoost-Groningen
Net als Oost-Friesland kun je ook goed investeren in Noordoost-Groningen. We zien ongeveer hetzelfde verschil in het aantal verkochte woningen boven de vraagprijs als in Oost-Friesland. In Noordoost-Groningen is namelijk in het vierde kwartaal van 2019, 17 procent van de huizen boven de vraagprijs verkocht. In het vierde kwartaal van 2020 is dit 42 procent. Een klein verschil met Oost-Friesland dus en daarom ook een mooie plaats om te investeren in vastgoed.
6. Den Helder en Texel
Op de zesde plek staan Den Helder en Texel. En dat is niet voor niets, want ook in deze plaatsen is het slim om te investeren in één of meerdere panden. In het vierde kwartaal van 2019 zien we dat 24 procent van de huizen boven de vraagprijs verkochte werden. In het vierde kwartaal van 2020 is dat percentage al sterk gestegen naar 57 procent. Je zou dus wel kunnen zeggen dat investeren in het noorden van Holland een slim idee is.
7. Kop van Overijssel
Nog een mooie plaats om te investeren in vastgoed is de Kop van Overijssel. Want de cijfers laten zien dat deze plaats weinig onder doet aan de andere plaatsen. In het vierde kwartaal van 2019 is 18 procent van de huizen boven de vraagprijs verkocht en in het vierde kwartaal van 2020 is dat gestegen naar 43 procent. Dit is meer dan een verdubbeling en daarom is het zeker de moeite waard om in deze plaats te investeren.
8. Brielle en Goeree
Op nummer 8 staan de plaatsen Brielle en Goeree. Ook hier is het aantal huizen dat boven de vraagprijs is verkocht, enorm gestegen. In het vierde kwartaal van 2019 is 24 procent van de huizen boven de vraagprijs verkocht. Een jaar later, in het vierde kwartaal van 2020, is dit percentage gestegen naar 54 procent. Alweer een verdubbeling dus.
9. Noord-oost Brabant
In Noord-oost Brabant zien we ook dat steeds meer huizen boven de vraagprijs verkocht worden. Dit aantal is van 2019 naar 2020 aardig gestegen. In het vierde kwartaal van 2019 is 24 procent van de huizen boven de vraagprijs verkocht. In het vierde kwartaal van 2020 is dit gestegen naar 52 procent.
10. Opsterland
Last but not least: Opsterland. Wie nog nooit van deze plaats gehoord heeft, zou hier toch even aandacht aan moeten schenken. Want zelfs in deze mooie plaats is het aantal huizen dat boven de vraagprijs is verkocht enorm gestegen. In het vierde kwartaal van 2019 was dit percentage 22 procent en in het vierde kwartaal van 2020 is dit percentage gestegen naar 45 procent.
Stijging huizenprijzen
Je hoeft dus niet alleen in de randstad te zoeken om een succesvol beleggingspand te vinden. Door de enorme krapte op de woningmarkt zit je dus zelfs in Noordoost-Groningen of Oost-Friesland goed. Voor starters betekent dit wel dat ze niet alleen in de randstad, maar ook buiten de randstad moeilijk een betaalbaar huis kunnen vinden. Nieuwsuur heeft uitgezocht wat het aanbod voor starters met een modaal inkomen is (36.500 euro). De grootste hypotheekverstrekker (Rabobank) en de grootste hypotheekadviseur (De Hypotheker) hebben een indicatie gemaakt van wat een eenverdiener met een modaal inkomen kan lenen, dit is gemiddeld 166.500 euro. In deze prijscategorie blijven er nog maar weinig woningen over, namelijk 1148 in heel Nederland. Dit is op basis van de cijfers van Funda in maart 2021. Als starters in de provincie Utrecht willen wonen, blijven er nog maar 7 huizen en 18 appartementen over die te koop zijn onder die vraagprijs.
Het aanbod is iets groter voor tweeverdieners met een modaal inkomen. Zij kunnen voor ongeveer 300.000 euro lenen, maar ook in deze prijscategorie stijgen de prijzen snel. Vijf jaar geleden werd een huis in Meerwijck bijvoorbeeld voor 350.000 euro verkocht. Vandaag kun je ditzelfde huis voor een vraagprijs van 499.500 te koop zetten. Vervolgens gaan alle huizenzoekers tegen elkaar opbieden en kun je het huis voor 565.000 verkopen. En, zoals we al aangaven, kookt de markt ook buiten de randstad over. Zelfs in het aardbevingsgebied Gronings Slochteren werd eind vorig jaar bijna 60 procent van de huizen boven de vraagprijs verkocht. Dit is een verdubbeling in vergelijking met het jaar ervoor. Met verbazing kijken makelaars in die regio naar de stijging en niemand lijkt zich nog zorgen te maken over de aardbevingen.
Stijgend woningtekort tot 2025
Vroeger kon het nog weleens een jaar of anderhalf duren voordat een huis verkocht werd. Tegenwoordig moet je er snel bij zijn, want als je deze week een woning op Funda zet heb je het waarschijnlijk een week later al verkocht. Ook worden er steeds minder kritische vragen tijdens een bezichtiging gesteld. Een paar jaar geleden vroegen mensen nog vaak of er schade aan het huis is door aardbevingen. Nu hoor je die vraag bijna niet meer en willen mensen gewoon kopen. Dit gaat ook nog wel een tijdje voortzetten. Want het woningtekort zal naar verwachting blijven stijgen tot 2025. Alleen als we veel gaan bijbouwen, krijgen we in 2035 misschien naar een acceptabel tekort van 2 procent, zegt Peter Boelhouwer van de TU Delft. Hij geeft aan dat er meer tijdelijke woningen en seniorenwoningen nodig zijn en dat bestaande woningen vaker door meerdere mensen gedeeld moeten worden. Dit is een unieke situatie en Boelhouwer heeft dit in veertig jaar woningmarktonderzoek nog nooit meegemaakt.
Koop buiten de randstad
Zoals je hebt gelezen, kun je in deze krappe woningmarkt ook heel goed buiten de randstad een beleggingspand kopen. Door het grote woningtekort, zoeken mensen door heel Nederland naar een huis en dat blijft voorlopig nog wel zo. Dus als je zelf niet in de randstad woont en een beleggingspand in je eigen buurt wil kopen, kunnen we dat zeker aanraden.