Waardevolle lessen van super belegger Ray Dalio: streven naar echte waarde

ray-dalio
Inhoud bericht
Bericht delen:

Dat je rijk kunt worden van beleggen, heeft Ray Dalio wel laten zien met zijn portfolio dat meer dan 14 miljard dollar waard is. En wij zullen het ook niet ontkennen: je kunt echt goed geld verdienen als je jouw geld goed belegd. Maar rijk word je natuurlijk niet van de één op de andere dag. Je moet daar eerst tijd en energie in steken. Je moet lef hebben en fouten durven maken. Maar zolang je niet opgeeft en leert van je fouten, ga je hoogstwaarschijnlijk ver komen. En Ray Dalio zal dit vast beamen, want zijn succes is ook met ups en downs gegaan. Met trots had hij zijn eerste miljardendeal binnengesleept, maar even later is hij door arrogantie failliet gegaan. Toch heeft Ray Dalio zich er niet bij neergelegd. Hij is doorgegaan en kreeg opnieuw succes. Hoe hij dat heeft gedaan en wat zijn waardevolle lessen zijn, vertellen we is deze blog.

Wie is Ray Dalio?

In de investeringswereld is Ray Dalio een grote naam. En niet voor niks. Ray is de oprichter van Bridgewater, een hedgefonds dat ongeveer 160 miljard dollar in beheer heeft. Daarnaast is zijn eigen portfolio meer dan 14 miljard dollar waard. Ray Dalio wordt ook wel de ‘meester van de markt en van risico’ genoemd. Maar hoe is hij zo succesvol geworden?

aandelenmarkt

De eerste zaadjes van zijn succes zijn in zijn jonge jaren al geplant. Toen Ray Dalio 12 jaar was, werkte hij als caddy op een golfclub in de buurt. Hiermee verdiende hij 6 dollar per tas. Op deze plek is zijn interesse voor de aandelenmarkt aangewakkerd. Want iedereen met geld leek het over aandelen te hebben. Volgens Ray is er nooit een tijd geweest dat mensen meer met aandelen bezig waren dan toen in de jaren 60. Zelfs de kapper vertelde over zijn aandelen. Dus Ray Dalio kocht met zijn ‘caddy-geld’ het enige aandeel dat minder dan 5 dollar kostte, dat was zijn criterium. Het was een aandeel van Northeast Airlines. De omstandigheden waren goed, want zijn geld werd drie keer zoveel waard. Hierdoor raakte Ray verslingerd aan aandelen. Maar hij kreeg ook de wijze lessen van zijn vader mee. De vader van Ray, die de Grote Depressie en de Tweede Wereldoorlog had meegemaakt, was zeer behoudend als het om geld ging. Van hem heeft Ray de deugd van spaarzaamheid geleerd, maar hij kreeg ook de angst voor schulden mee. Want Ray nam nooit een significante hypotheek of lening op een pand. Het doel van Ray is om zoveel mogelijk risico te vermijden en een zo stabiel mogelijk portfolio op te stellen, voor zowel zichzelf als zijn klanten.

Het gevaar van handelen uit emoties

Ray Dalio zou zeggen: handel niet uit emoties, wat dat kan heel ongunstig uitpakken. Mensen kijken vaak naar aandelen die het goed doen. Wanneer een aandeel er goed uitziet, denken ze dat het een geweldige investering is. Ze kopen het aandeel omdat het populair is, maar daarom is het ook duur. Ray: “Ze worden erin gezogen door hun emoties. Maar het is pas tijd om te kopen als het bloed door de straten klotst. Je moet leren om tegen deze instincten in te gaan.” Ray vergelijkt het met het spelen van een potje poker dat je tegen allemaal professionals speelt. Ray heeft bij Brigdewater 1500 mensen in dienst en besteedt jaarlijkse honderden miljoenen aan het vinden van de scherpste deals door onderzoek en analyse. Je verliest bijna zeker je geld als je alleen maar aan het timen bent.

Ook voor vastgoed geldt dat je niet uit emoties moet handelen. Misschien kom je een, op het eerste oog, perfect pand tegen. Maar is dat wel echt zo? Je wilt misschien meteen het pand kopen voordat het ‘te laat’ is. Toch kun je beter niet gelijk in deze emotie een pand kopen. Want heb je goed uitgezocht of het pand op een goede locatie ligt en geschikt is voor jouw doelgroep? En zitten er geen verborgen gebreken aan het pand? En net als Ray zegt: probeer niet alleen maar de markt te timen. Timen is in de vastgoedwereld een ‘short term strategie’. Het is een strategie waarmee je goed geld kunt verdienen, maar je wordt waarschijnlijk rijker met een ‘long term strategie’. Waarom? Dat lees je in de blog Investeren op de korte of lange termijn? De voor- en nadelen.

Van succesvol naar blut: de les die Ray eruit heeft gehaald

Ray Dalio was een groot succes. Hij kreeg bijvoorbeeld veel credits voor het voorspellen van de Latijns-Amerikaanse schuldencrisis in de vroege jaren tachtig. Hij werd zelfs gevraagd om te getuigen in het parlement. Op dat moment vertelde Ray dat hij geloofde dat de Verenigde Staten naar een diepe depressie toe liep. Dit bleek echter niet waar te zijn. Het werd namelijk één van de langste periodes met een opgaande markt ooit. Ray Dalio zat er dit keer helemaal naast. Hierdoor heeft hij veel klanten verloren en heeft hij mensen moeten ontslaan. Ray was failliet en helemaal blut. Hij dacht er op dat moment zelfs aan om te gaan solliciteren. Maar gelukkig heeft hij dat niet gedaan en heeft hij doorgezet. Ray bleef werken aan Bridgewater, maar zijn ervaring heeft wel zijn instelling volledig veranderd. In plaats van denken dat hij toch ‘altijd gelijk heeft’, veranderde hij zijn instelling naar: hoe weet ik zo zeker dat ik gelijk heb?

Zoveel mogelijk winst met zo min mogelijk risico

geld-waarde

De strategie van Ray Dalio is: zoveel mogelijk winst maken met zo weinig mogelijk risico. Hij heeft hiervoor een portfolio-verdeling ontworpen die alle soorten financiële rampen zouden overleven en die zou groeien in alle economische situaties. Ray onderscheidt 4 economische situaties waar markten doorheen gaan, namelijk:

Prijzen stijgen: inflatie is hoger dan verwacht
Deflatie: inflatie is lager dan verwacht
De economische groei is hoger dan verwacht
De economische groei is lager dan verwacht

Een portfolio heeft idealiter 25% van het risico in elke categorie, waardoor elke categorie gedekt is. Daarnaast kun je volgens Ray beter een goed gespreide beleggingsportefeuille hebben, dan je geld op de bank laten staan. Spaargeld en staatsobligaties leveren namelijk niets op. Als je een gespreide portefeuille opbouwt, kun je veel meer geld verdienen. Dit is wat hij zijn klanten daarom ook adviseert.

Bouw een vastgoedportefeuille op

blocks

Je wordt dus rijker als je jouw geld belegt. Het is daarom ook interessant om je vermogen om te zetten in vastgoed. En om zoveel mogelijk te verdienen en je risico’s te spreiden, is het slim om een vastgoedportefeuille op te bouwen. Dat doe je natuurlijk niet vanuit het niets, maar als je eenmaal in de vastgoedwereld zit kan het hard gaan. Voordat je het weet kun je met jouw eerste pand meerdere panden kopen. Het is dan zeker aan te raden om te kiezen voor diversiteit. Koop panden in verschillende steden, regio’s en landen. Als een bepaald gebied dan in een vastgoedcrisis komt, loopt niet gelijk je hele vastgoedportefeuille gevaar.

Meer over het opbouwen van een vastgoedportefeuille lees je in de blog Het stappenplan: zo bouw je een vastgoedportefeuille op.

Ga voor echte waarde

Ray heeft een hekel aan ‘glitter en glamour’ en heeft een afkeer ontwikkeld ten aanzien van status. Hij koopt altijd spullen van goede kwaliteit, want hij wil waarde voor zijn geld hebben. Zo kocht hij een paar loafers van DSW voor nog geen 100 dollar, omdat ze van goede kwaliteit zijn. Hij snapt niet dat mensen zoveel geld besteden aan dure merken. Voor Ray stond geld eerst voor welvaart en veiligheid. Ten tweede stond het voor vrijheid. Later werd geld een bijproduct van zijn baan. Hij heeft nu meer geld verzameld dat hij ooit zal gebruiken. Ray: “Gelukkig heb ik de filantropie ontdekt, waardoor ik me weer armer voel. De problemen die de goede doelen proberen aan te pakken zijn zo groot, dat al mijn geld slechts een druppel op een gloeiende plaat zal zijn.”

Het advies van Ray is dus: ga voor kwaliteit

Want zijn die dure merken het geld wel waard? Het levert misschien status op, maar krijg je er ook echt kwaliteit voor terug? En kun je misschien net zoveel kwaliteit krijgen voor veel minder geld? Hetzelfde geldt voor het kopen van een beleggingspand. Je hebt misschien een pand gevonden dat helemaal fantastisch lijkt. De ‘plaatjes’ kloppen, maar is alles wel zo perfect als het lijkt? Zoals we hierboven ook al gezegd hebben, moet je goed onderzoeken of een pand kwalitatief goed is en geen verborgen gebreken heeft. Lees meer over valkuilen bij het kopen van een pand.

Conclusie

Kort samengevat is het advies van Ray Dalio: handel niet uit emoties, spreid je risico’s, bouw een gespreide (vastgoed)portefeuille op en kies voor kwaliteit. En daar zijn wij het helemaal mee eens. Daarnaast een extra tip van ons: focus op de lange termijn. Met een lange termijn strategie word je over het algemeen rijker en is de kans groot dat jij kunt genieten van financiële vrijheid.

Ray Dalio foto credit: Daniel Zuchnik via wired.com

Geschreven door:

Abonneer op onze nieuwsbrief!

Krijg updates over tends, ontwikkelingen en waar wij bij Real Estate Masterclass ons mee bezig houden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer berichten

Categorieën
Gratis 7-daagse training

Leer in 7 dagen alles wat jij moet weten over Woningen Splitsen!

Wil je leren hoe je woningen kunt splitsen en transformeren voor maximale winst, zonder de hoofdpijn van vergunningen, financieringen en verbouwingen?